Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din …valiza LAMONZA! Episodul 46 : În vizită la …regii Coreei

 Cât de cald, Doamne! Cât de cald e afară! Aerul condiționat gâfâie de dimineața până seara, reusind cu greu să stingă arșița adunată în aer. Am ajuns să-mi doresc ploaia cu ardoarea cu care visez la o savrină cu multă frișcă și puține calorii! …Gândul ăsta mi-a amintit de ploile de la Seoul, întâmplate fix în perioada în care mă aflam acolo! Doar că acolo…ploua din 5 în 5 minute! Dar, ca un miracol, ploaia m-a ocolit într-o anume zi a vizitei mele, într-un anume loc din oraș : pe teritoriul Palatului Regal Changdeokgung…. Chiar! Ce-ar fi să vă povestesc puțin despre el? Valiza LAMONZA păstrează cu sfințenie și această amintire, așa că….încep să o răscolesc, în căutarea fotografiilor-martor . Și, între timp, vă povestesc despre Changdeokgung.

Palatul cu nume atât de încâlcit poate fi găsit lesne : se află în uriașul parc Jongno-gu din Seoul. Este unul din cele 5 palate, construite de regii Dinastiei Joseon.

…Turiștii din jurul meu – în majoritatea lor  europeni sau locuitori ai celor două Americi –  sunt numai ochi și urechi. În sinea lui, fiecare se bucură că ploaia abundentă – de fapt, noua ploaie, pronosticată de meteorologi- întârzie să se declanșeze. Ne aflăm în plin anotimp al musonilor și mai toți suntem dotați cu umbrele uriașe, obligatorii în această perioadă. Aparatele de fotografiat țăcăne, cot la cot cu smartphone-urile de toate felurile : nu ți-e dat chiar în fiecare zi să pătrunzi dincolo de porțile unui palat regal, nu-i așa?!?

    Changdeokgung a fost, deloc întâmplător, locul favorit al numeroșilor prinți Joseon, păstrând multe elemente ce datează din perioada celor  Trei Regate ale Coreei.

 

 

Ocupația japoneză nu a trecut fără să lase urme. Și acest palat a fost serios afectat de invadatori și doar o treime din el le-a supraviețuit.

În timpul ocupației japoneze din 1592, Palatul Changdeokgung a ars din temelii, fiind apoi reconstruit de regele Seonjo. Și nu a fost singurul moment  de cumpănă din viața sa. Dar a rezistat de fiecare dată, ca un soi de pasăre Phoenix ce renăștea din propria cenușă.

 

Palatul, numărând 13 cladiri și 28 de pavilioane răsfirate prin natură,  a fost sediul familiei regale și sediul guvernului coreean până în 1868. Ultimul împărat al Coreei, Sunjong a trăit aici până la moartea sa, din 1926, alături de alți membri ai familiei regale. 

   …Străbatem aleile pietruite, care urcă și coboară printre arborii seculari. Grădina fabuloasă ocupă mai mult de jumătate din suprafață, mai precis, 45 de hectare. Până și în  zilele cu arșiță ale verii, temperatura de aici este cu câteva grade mai scăzută decât în oraș, iar aerul mult mai respirabil. Spre lacul încărcat de nuferi se îndreaptă privirile și obiectivele aparatelor de fotografiat. Aproape nimeni pare să nu-l mai audă pe simpaticul ghid Kim, care, iată, tocmai ne atenționează că o anume poartă din Palat are renumele de a asigura tinerețe veșnică tuturor acelora care-i trec pragul.

    Nu degeaba, întregul Palat, cu grădină cu tot, a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Ghidul vine cu un amănunt inedit: în aceste frumoase grădini și în clădirile pitite prin verdeață s-au turnat multe din filmele de epocă ale cineaștilor coreeni. Cu siguranță, unele dintre ele au rulat chiar la noi pe ecrane ( ca o paranteză, ca să “dau din casă”: serialele istorice coreene s-au bucurat de un mare succes, la TVR!) . Până una alta, închid cuminte carnetul de reporter și-mi fac o poză marcată de “culoarea locală”, alături de trei  coreeni pitorești, coborâți parcă din ecranul televizorului.Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/