Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 43. Cu Thor Heyerdahl, pe Kon-Tiki

O nouă săptămână, o nouă amintire. Mă cocoț după ea …pe șifonier! Știu că știți deja, de ce! Acolo îmi țin, “pe timp de pace”, partenerul meu de călătorii : valiza LAMONZA, cea care păstrează cu sfințenie amintirile mele cele mai de preț. De data aceasta,amintirea are iz nordic și vă va face cunoștință cu marele călător prin lume, Thor Heyerdahl…


Thor Heyerdahl a fost de profesie etnograf. S-a format însă ca biolog, pasiunea sa pentru zoologie datând încă din copilărie. Lumea povestește că puștiul bălai era recunoscut în cartier datorită micuței grădini zoologice,  amenajată în casa părintească și în care atracția principală o reprezenta… o viperă berus!
Aventurierul  norvegian, având numeroase realizări științifice în zoologie și geografie, a intrat însă în istoria omenirii datorită spectaculoasei sale expediții.

În anul 1947, Thor,  împreună cu alti  cinci tovarăși adunați “după chipul și asemănarea sa” ( a se citi : la fel de
neînfricați și de …inconștienți! ) , a navigat 8 000 km pe mări învolburate. Mai precis, din Peru,  până în atolul Raroia, din Polinezia Franceză. Și nu, nu la bordul unei corăbii confortabile, ci la al unei bărci confecționate chiar de ei,  din lemn de balsa și bambus, legat cu funii, după o tehnologie proprie Americii din perioada pre-columbiană . Barca era celebra Kon Tiki.
În pofida pronosticurilor sumbre ale celor rămași pe mal, călătoria – considerată a fi un act sinucigaș – a durat 101 zile, iar temerarii s-au întors pe uscat, vii și nevătămați. Scopul expediției a fost acela de a confirma teoria potrivit căreia sud-americanii pre-columbieni au putut ajunge în Polinezia, cu ajutorul bărcilor din lemn, împinse de vânt. Totul a decurs conform planului, cei 5+1 membri ai echipajului reușind să supraviețuiască deloc ușoarei încercări, chiar și în condițiile în care au trebuit să se hrănească , luni în șir, cu rechini, calamari, delfini și “delicioasa” supă de plancton marin.

Din păcate însă, cercetările lingvistice și genetice ulterioare au infirmat ipoteza lui Thor Heyerdahl: se pare că polinezienii erau originari din Asia, de unde au migrat în Estul planetei.
Neștiind ce surpriză le rezervă însă viitorul oamenilor de știintă și împinsă de curenții oceanici, Kon-Tiki și-a văzut tacticoasă de drum, explorând Pacificul și intrând maiestuoasă, atât în istorie, cât și în muzeul care îi poartă numele….

Deși mi-ar fi plăcit să-l cunosc și să-i cer un interviu, am ajuns în Oslo mult prea târziu, când Thor Heyerdahl, era deja oale și ulcele . Așa că, singura modalitate de a intra în contact cu el, a rămas vizitarea faimosului Muzeu Kon Tiki din capitala Norvegiei.

Pe deja binecunoscuta vouă Peninsulă Bigdoy din Oslo, Muzeul Kon-Tiki se bucură de tovărășia altor muzee celebre : Muzeul Fram, Muzeul Maritim, Muzeul Norvegian de Istorie Culturală și Muzeul Bărcilor Vikinge. Îl recunoaștem însă cu usurință, pentru că la intrare îl străjuiesc copiile 1:1 ale celebrelor statui din Insula Paștelui.

Cum e și firesc, Muzeul e dominat de celebra barcă, ancorată în istorie. Scanez cu privirea mea curioasă fiecare  centimetru pătrat din legendara ambarcațiune, încercând să-mi imaginez cum decurgeau lucrurile, acum aproape 80 de ani, pe Kon-Tiki: cum  se  gospodăreau vitejii marinari, cu  făceau față furtunilor, cum îsi vânau prânzul, cum il găteau apoi, în plin Ocean Pacific, cum se întrebau dacă se vor mai întoarce vreodată teferi din această aventură…

Muzeul a fost deschis în anul 1949, la început într-o locație provizorie, pentru ca, în 1957, noua clădire , proiectată  de către arhitecții F. S. Platou și Otto Torgersen, să adăpostească povestea călătoriilor lui Thor Heyerdahl.

Ați observat : am spus “CĂLĂTORIILOR”. Căci Kon-Tiki nu este singura vedetă a Muzeului din Bigdoy. Acesta adăpostește și alte două ambarcațiuni ale aceluiasi explorator, și anume Ra I și Ra II , cele  cu care neobositul Thor Heyerdahl a navigat pe Oceanul Atlantic. Acestea au fost realizate din papirus, folosind ca model desenele de pe pereții mormintelor antice din Egipt.

 

De fapt, încasările de pe urma filmului documentar și a cărții realizate în urma expediției Kon Tiki, i-au permis lui Thor să mai săvârșească alte câteva călătorii similare : expediția spre Rapa Nui ( 1955-1956) , apoi călătoriile de traversare a Atlanticului , dinspre Maroc, spre America ( în 1969 și 1970) și, în fine, expediția de traversare a  Oceanului Indian, cu barca Tigris (1978).

In muzeu mai sunt expuse artefacte, culese de Thor în călătoriile sale din Insula Pastelui, precum și o foarte
incitantă colectie de relicve, descoperite in Insula Pastelui, Galapagos, Polinezia de Est si Peru.

Hiiiii! Simt că-mi stă inima! Într-o încăpere, la masa sa de lucru, Thor Heyerdahl însuși! Este o statuie de genul celor de ceară din Muzeul Doamnei Thussauds, care-l fac să pară atât de real, încât mai că-mi vine să-i cer un autograf! Mă trezesc însă din visare și aleg să admir bogata bibliotecă – peste 8000 de cărți – care înțeleg ca i-a aparținut vestitului om de știință și marinar.

…La final, ultima haltă: magazinul de suveniruri : peste tot, o mare de bărcuțe Kon-Tiki care , iată, au șansa de a călători și astăzi spre toate colțurile lumii. Dar nu navigând pe mările planetei, ci… în valizele turiștilor cărora le dă mâna să le cumpere! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/