Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 240. Sătuc de vis, în Groenlanda

 

Groenlanda se află aproape de Polul Nord și poate nu știți, dar Donald Trump si-a manifestat in repetate rânduri intenția să cumpere insula arctică. Care acum aparține…poate nu știați, Danemarcei! Valiza mea LAMONZA păstrează câteva instantanee, pe care o oprire de două zile prin acele locuri, mi le-a procurat.

Square Residential area with scenic view of lake and mountain under cloudy blue sky. A vast grassy terrain can also be seen in front of the houses.

Totul a început cu vikingii și a continuat, mai târziu, cu vânătorii de balene. Aceștia veneau în valuri în secolele 18 și 19, din Norvegia, Olanda, Germania și Danemarca. Și-au construit așezări acolo. Au existat tot felul de conflicte, iar până la urmă, danezii au câștigat. Groenlanda înghețată i-a revenit definitiv Danemarcei în 1933.

Am avut ocazia de a mă aventura până în Groenlanda, preț de fix două zile, dar astăzi aș vrea să vă spu  două vorbe despre unul dintre cele mai frumoase sate din lume : Tasiilaq. 

 Poate că Groenlanda pare un loc neînsuflețit, dar oferă peisaje uluitoare, faună sălbatică excepțională, numeroase oportunități pentru aventuri interesante și frumosul sat Tasiilaq, cu amestecul său unic de influență europeană modernă și cultura tradițională inuită. Acesta se află într-un fiord adânc în centrul coastei de est a țării, înconjurat de munți în creștere și oferă un port pitoresc. Locuri mai pitorești și frumuseți mai răpitoare decât în acest colț de lume,  rar mi-a fost dat să văd.  Case fermecătoare din lemn, câini de sanie, ghețari, aisberguri și multe altele, plus un aer curat pe care-l simțeam cutreierându-mi plămânii și lăsând curat-lună în urma sa…   Am ajuns până la maiestuoasa Valea Floriilor ( aflată în imediata  apropiere a frumosului sătuc) ,  ideală pentru drumeții . Agențiile de turism locale organizează pentru turiști o serie întreagă de excursii de neuitat,  care au ca punct de pornire acest loc. Provit de undeva, de sus, Tasillaq arată ca fiind desprins din poveste, iar fotografiile ( pe care, mărturisesc, nu le-am făcut eu, ci fotograful profesionist danez, care m-a însoțit) sunt unele dintre amintirile cele mai neprețuite de pe fundul valizei mele.

Precizare pentru curioși : Pentru a ajunge la Tasiilaq, va trebui să luați zborul o dată pe săptămână din Reykjavik, Islanda, ceea ce poate deveni șansa perfectă de a explora ambele țări.  Islanda inca n-am ajuns s-o vizitez🙈. 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/