Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 105. Hai-hui, prin Cimitirul Mirogoj din Zagreb

Cocoțată acolo, pe șifonierul-bârlog, valiza mea LAMONZA hibernează liniștită,  așteptând  vremuri mai bune, când o voi da jos și o voi umple din nou cu cele necesare unor noi călătorii. Deocamdată în pântecele sale odihnesc amintirile celor trecute, impresii și poze laolaltă, gata oricand să-mi readucă, în fața ochilor minții, locurile prin care pașii m-au purtat…

    Sper să nu vă înfioare alegerea mea de astăzi. Vă voi plimba printr-unul din cele mai frumoase cimitire ale lumii, la Zagreb. 

Gradină si muzeu de istorie in aer liber, testament funerar dedicat culturii croate și loc de odihnă vesnică, Gradska Groblja sau Cimitirul Mirogoj a fost inclus in Asociatia internationala a celor mai importante cimitire din Europa.


Ajungem, cu echipa, în  nordul orasului și, firește, prima fotografie este exterioară. În planul doi, ignorând personajul 😁, veți descoperi intrarea monumentală în acest loc celebru, pe care pliantele turistice îl recomandă copios. Și nu întâmplător : Cimitirul Mirogoj  este unul dintre acele amplasamente emblematice pentru istoria si cultura Croației.

Mirogoj a luat fiinta in anul 1876, fiind amenajat pe un teren care i-a apartinut odinioara lui Ljudevit Gaj, un celebru scriitor, lingvist si politician, cunoscut ca autor al alfabetului latin folosit pentru scrierea in limbile croata, sarba, muntenegreana si bosniaca. Cum era și de așteptat. 

Atunci cand s-a amenajat Mirogoj, loc pentru odihna vesnica, edilii au cautat, de fapt,  să-și adune morții,
aducând impreuna toate cimitirele imprastiate prin oras. Cel care a fost angajat sa proiecteze si sa supravegheze lucrarile de amenajare, Hermann Bolle, un arhitect german, este același care s-a ocupat si de restaurarea catedralei din Zagreb, dar si a muzeului de arte si meserii de aici. Si nu intamplator, deoarece viziunea artistica a lui Hermann Bolle nu a fost nicicum una saraca, ba dimpotriva, el a cautat sa dea fiinta unui „Ierusalim celest”, in stil neorenascentist, ceea ce, la o scara normala, s-a si intamplat.

Arcadele de o eleganta desavarsita, capelele cu cupole si aleile lungi creeaza un loc fascinant si, in acelasi timp, sinistru, cel putin pentru unii vizitatori. Când au fost demarate lucrarile de amenajare, tara traversa o perioada zbuciumata din punct de vedere economic, drept pentru care lucrarile au fost finalizate abia dupa o jumatate de secol, chiar dupa moartea lui Bolle. Cu toate acestea, s-au respectat intocmai planurile arhitectului german, pe langa un cimitir in adevaratul sens, Mirogoj devenind un fel de testament artistic al celului care si-a dedicat cincizeci de ani din viata artelor.

Alături de iluștrii anonimi, la Mirogoj își dorm somnul de veci și personalitati de seama ale Croatiei, printre care  Stjepan Radic, conducatorul Partidului Taranesc, Drazen Petrovic, unul dintre cei mai mari baschetbalisti ai tarii si cel al lui Franjo Tudjman, primul presedinte al Croatiei. 

Cimitirul Mirogoj este și locul în care se întamplă anual un eveniment special, o ceremonie fascinantă : În fiecare zi de 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfintilor, croatii aprind lampi, candele si lumanari,  pe care le așează pe mormintele celor dragi, in timp ce cimitirul Mirogoj se aprinde precum linia unui orizont pe timp de noapte.

In plus, in aceasta zi, pana si aleile largi sunt invaluite in luminile candelelor, lumanarilor sau a lampilor, aduse aici de cei din Zagreb, in amintirea celor dragi care s-au stins din viata. 

Va voi repeta, în încheiere, că Mirogoj nu este doar un simplu cimitir, devenit obiectiv turistic, ci un loc care traseaza evolutia istorică si culturală a Croatiei.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/