Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 241. Aromă de praf de pușcă…la Oslo! 

 

Când mă scot din minți restricțiile venite la pachet cu “pandemia”, obișnuiesc să mă refugiez în amintirile mele, atât de libere și atât de “mobile”. Valiza LAMONZA, alături de care le-am fabricat, in toți acești ani, mi le oferă pe tavă. Apăs pe un buton imaginar și…pac! amintirea mi-e prezentată în ambalajul său frumos, gandilându-mi nostalgiile. Astăzi voi poposi pe un teritoriu ..”armat”, undeva, în nordul Planetei, mai  precis în îndepărtata Norvegia. 

Pofta de a pătrunde în “zona subiectelor cu miros de praf de pușcă” țin mkinte că mi-am satisfăcut-o, vizitând unul dintre cele mai populare muzee din Oslo : Muzeul Forțelor Armate. L-am găsit ușor, luându-mă atât după indicatoarele generos plantate pretutindeni ( Forsvarsmuseet este destul de ușor de tradus, daca știi oleacă de engleză!) , cât mai ales după șuvoiul de copii ce curgea într-acolo: se știe, muzeele militare au reprezentat dintotdeauna un magnet pentru cei mici!

Forsvarsmuseet s-a născut în 1946, din doi părinți : Muzeul Artileriei și respectiv, cel al Intendenței. Cei doi și-au botezat “copilul” Haermuseet, la început acesta fiind deschis doar pentru cadrele militare. Însă în 1978 Regele Olav V hotărăște că toți norvegienii trebuie să aibă acces la istoria militară a țării. Numele muzeului devine atunci Forsvarmuseet, iar bulucul – o caracteristică dominantă. Găzduit într-un vechi arsenal militar din 1860, Muzeul are un scop precis, deloc greu de definit : el își propune să prezinte, prin marea sa de exponate, istoria militară a Norvegiei, începând cu perioada îndepărtată a vikingilor și până în zilele noastre. Și o face foarte bine, inteligent structurat, prin cele șase secțiuni distincte ale sale : vremurile vechi, pornind din era vikingilor și pănă în 1814, istoria militară a perioadei 1814-1905, apoi cea a perioadei 1905-1940, apoi secțiunea dedicată luptelor terestre din cel de-al doilea război mondial, cea dedicată luptelor navale ale aceluiași război , iar ultima secțiune este dedicată istoriei militare a zilelor noastre, începând cu anii de după război. 

…Un muzeu atât de “vizual” este greu de “povestit”. Cel militar în care ne aflăm abundă în exponate reprezentand arme concrete, precum și alte mărturii ale trecutului armat al Norvegiei. Muzeul trebuie vizitat, privit, “rumegat”. Forswarsmuseet abundă în astfel de mărturii. Judecând după amploarea cu care sunt reflectate, temele cele mai importante mi-au părut a fi perioada uniunii cu Danemarca ( cea de până în 1814), apoi uniunea cu Suedia ( încheiată în 1905) , atacul german asupra Norvegiei, în anul 1940 și – cum altfel, pentru o țară întinsă pe un țărm de mare – bătăliile navale ale celui de-al doilea Război Mondial. Războiul Rece este și el bine reprezentat, Norvegia fiind, după cum se știe,  țară membră NATO, chiar dacă nu întreaga sa populație a salutat decizia amplasării, pe teritoriul său, a rachetelor cu rază medie de acțiune..

Nota 10 i-am pus-o Muzeului și pentru ingenioasele diorame , ilustrând , la scară redusă , pasaje din istoria militară a țării, dar și pentru reconstituirile la scară 1:1 și care par aproape adevărate, ale unor momente de referință din istoria țării. 

…Desi sunt o Marină civilă sută la sută , am parcurs cu mare interes Muzeul militar, neuitând însă nicio clipă că și eu, cândva, în preistoria biografiei mele, am făcut, studentă fiind, armata. Și… nu-mi stătea chiar rău în uniformă kaki! 😜

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate