Călătorii Timp liber

Pornești spre Budapesta și nimerești  la …NEW YORK!!!…Cafe! 

 

     În anul 2011 “New York” Café din Budapesta a urcat pe podiumul premianților : a fost desemnată ca fiind cea mai frumoasă cafenea din lume. Auzisem de ea, ba chiar îi trecusem prin preajmă, acum ceva ani, însă m-a descurajat coada de la intrare. Nu-s de mine locurile “de așteptat”, sunt un Geamăn care își găsește cu greu propriul loc și rar e dispus să-și investească prețiosul timp într-o “așteptare”. Iată însă că anul acesta norocul mi-a surâs. Cele doar câteva persoane care așteptau în stradă în fața impozantei intrări, mi-au dat speranțe. M-am amestecat printre ele și am profitat de cele câteva minute de așteptare pentru a studia exteriorul atât de spectaculos al clădirii. De fapt, întreaga Budapestă abundă în clădiri istorice, purtând asupra lor amprenta Imperiului de odinioară. Prin asta și este Budapesta una din cele mai frumoase capitale europene, mângâierea Dunării ce o spintecă pe din două făcând-o și mai specială.

Dar să revenim la…”New York”, oază a eleganței, rafinamentului și opulenței, adevărată poveste a aristocrației renascentiste. Nu știu exact și nici n-am găsit informații care să lege numele superbului loc budapestan de celebrul oraș american. O fi fost edilul marcat de dorinta de a ajunge peste ocean? O fi ajuns chiar acolo și o fi fost fascinat de ceea ce a întâlnit la New York?  Se pare că totuși povestea faimoasei cafenele are o oarecare legătură cu New Yorkul. Ea începe de la persoana unui profesor jurist maghiar, care a fost angajat de New York Life Insurance Company pentru a stabili un centru al afacerilor la Budapesta. Chiar aici, in acest loc! Proiectată de Alajos Hauszmann (cel ce a semnat și planurile Castelului Buda și ale Muzeului Etnografic), prestigioasa clădire și-a deschis porțile în 20 oct 1894. Foarte curand, clădirea devine locul preferat al artiștilor și scriitorilor din Budapesta ; dar acest lucru n-a durat mult, căci la începutul celui de-al doilea război mondial, cafeneaua s-a  transformat în magazin de… articole sportive! Războiul se sfârșește și iată că anul 1954 readuce clădirea la “funcția” sa anterioară : cafeneaua s-a redeschis, însă cu numele de “Hungária”. Abia în 2006 cafeneaua și-a  recapătătat gloria, inclusiv numele original.

    Cert este că de atunci, pentru a putea beneficia de o cafea sau chiar un prânz rafinat la “New York Cafe”, în Budapesta, doritorii trebuie să facă rezervare chiar și cu câteva săptămâni înainte. Din cauza prețurilor – deloc accesibile chiar oricui – multă lume intra în cafenea ca într-un muzeu, doar pentru a-i admira spectaculosul interior. L-am contemplat, la rându-mi, în așteptarea înghețatei alese din rafinatul Meniu al Cafenelei.

           Depășind intrarea din exterior și care este a unui hotel modern de 5 stele, interiorul este cu adevărat impunător și te lasă fără suflare. Te afli, oare, într-o cafenea?!? Pare mai degrabă o sală de operă sau, și mai bine, un palat!!! Interiorul masiv  este decorat cu elemente din alamă și marmură. Pe tavan – belșug de fresce și candelabre de cristal venețiene, care nu fac decât să adauge, în plus, o notă de opulență. În jur, cât vezi cu ochii, lemn îmbogățit cu foiță de aur. Nici culoarea roșie a scaunelor plușate nu a fost întâmplător aleasă. Roșul e o culoare regală, se știe, iar atmosfera pe care o creează este una proprie începutului secolului al XX-lea. Totul pare a fi perfect, iar personalul – probabil extrem de riguros selectat –  “funcționează” ceas! Cineva te întâmpină la intrare, urându-ți bine ai venit, apoi o altă persoană amabilă te preia și te conduce la masă, unde, in nici două minute ți se aduce meniul. Îl studiezi cu poftă, descoperind câteva delicatese tradiționale (cafea unică cu boia, chili, zahăr brun și frișcă, apoi celebrul pateu de rață, nu lipsește nici gulașul unguresc). Personal, pentru a avea motiv ca să “trag mai mult de timp”, am optat pentru o înghețată, împanată cu preferatele mele fructe de pădure.

    Până ca aceasta să-mi fie așezată în față, mă bucur să ascult celebre partituri din marile productii cinematografice ale omenirii, interpretate sublim la pian de , cu siguranță, unul din marii artiști ai orașului. Ce divină împletore între muzica de pian și ambient!  Înțeleg ca sus, la al doilea etaj ( cafeneaua are trei niveluri) , pe o scenă special amenajată, o micuță orchestra clasică, formată din pian, vioară, bas și clarinet, obișnuiește să  adauge, prin valsurile și dansurile de societate,  acea tușă necesară atmosferei de basm ce plutește în cafenea…

      De Cafeneaua “New York” din Budapesta este legată și o legendă urbană care s-a perpetuat în timp.  O fi adevărată sau nu – ca în cazul majorității legendelor urbane, cine poate ști?  Cert este că, potrivit acestei legende, în ziua deschiderii oficiale a cafenelei, nobilimea din Budapesta a recurs la un gest cel puțin inexplicabil : cheile somptuoasei New York Cafe au fost…aruncate în Dunăre! În acest mod s-a dorit să se sublinieze faptul că  locul cu pricina va fi pentru totdeauna deschis turiștilor. Și nu numai lor, ci și localnicilor, mândri de orașul lor. Poate și din acest motov, Cafeneaua “New Yor” este, de 130 de ani, cel mai vizitat local din Budapesta. Peste un milion de oaspeți îi trec pragul în fiecare an. Ce bucurie să mă număr și eu printre ei, în acest 2023! 

Publicitate