Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 224. Catedrala care domină …Capitala! …Bulgariei.

 

Valiza LAMONZA, prin  pozele pe  care mi le dezvăluie zi de zi, mă convinge tot mai mult că poți descoperi lucruri uluitoare chiar și fără să zbori de-a lungul și de-a latul planetei. Ci doar , bunaoară, traversând o Dunăre și o țară mică, din vecini. 

La Sofia, capitala Bulgariei,  am întâlnit în această vară, locuri despre care aș tot scrie. Frumoase, solemne, pline de istorie și de povești nemuritoare. 

Astazi vă voi vorbi despre Catedrala Alexandr Nevsky, unul din monumentele reprezentative ale Sofiei, ba chiar este principala atracție turistică a capitalei bulgare. De fapt, dacă e să ținem cont de ce spune literatura de specialitate, eroina acestui episod este una din cele mai mari 50 de biserici creștine din lume. Suprafata ei este de 3170 metri patrați, ea putând găzdui 5000 de persoane în interior. Ei bine, nu în timp de pandemie! 😩

Dacă e să ne referim la topul bisericilor ortodoxe din sud-estul Europei, Catedrala Alexandr Nevski se așează cuminte pe locul 3, fiind depășită doar de două catedrale noi :  – Catedrala Mântuirii Poporului Român în Bucureşti, si Biserica Sfântul Sava în Belgrad. 

Catedrala bulgară a fost ridicată între anii 1904-1912, în stil neobizantin, după planurile arhitectului rus Alexandr Pomeranțev, hramul său evocândul-l pe eroul rus prințul  Alexandr Nevski, cel care a și dat numele așezământului. 

Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m.

Interiorul este decorat cu marmură italiană policromă.

La baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii “Tatăl nostru”.

Iată și alte detalii inedite, legate de construcția sa : Părțile din marmură și corpurile de iluminat au fost create în
Munchen, elementele metalice pentru porți în Berlin, în timp ce porțile în sine au fost fabricate în fabrica lui Karl Bamberg din Viena, iar mozaicurile au fost expediate din Veneția. Toate s-au întâlnit așadar la Sofia, contribuind la crearea acestei frumuseți, care vă stă și vouă la îndemână, spre a o vizita! 

O ultimă mențiune : Catedrala a fost ridicată pentru a sărbători eliberarea de sub dominația otomană, lucru pe care l-am descifrat, ca o turistă curioasă și multilingva ce sunt, pe plăcuța ce-i întâmpină la intrare pe vizitatorii Catedralei. 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate