Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 192. La Moscova,  catedrala înmuiată în culoare

 

Una din ciudățeniile mele – pe care , iată , v-o dezvalui – este aceea că vara, când împrejurul meu este mistuit de caniculă, salvarea mea nu vine neapărat dinspre aerul condiționat ( bogat reprezentat, de altfel, pe pereții locuinței mele!) ci dinspre….să nu râdeți! – valiza LAMONZA! Fidelă păstrătoare a amintirilor din călătoriile mele, Lamonza , ghicindu-mi gândurile, îmi vâră sub nas câte o fotografie hibernală, în care mă descopăr înfofolită foc, imaginea având efectul unui duș rece : mă răcoresc pe loc, retrăind emoțiile călătoriei cu pricina. Dau și un exemplu, astăzi : o călătorie făcută în miez de iarnă la Moscova, cu ceva ani în urmă. Iar când spun “iarna, la Moscova”, mă refer la temperaturi de …atenție! “Minus 25 de grade Celsius! “

La pachet, va voi vorbi astăzi despre una dintre cele mai..”colorate” catedrale din lume, foarte dragă mie : Catedrala „Sfântul Vasile Blajenii“, o adevărată minune a arhitecturii rusești. Oboectivul se înalță  monumental în frumoasa Piață Roșie din centrul Moscovei. Nu poți să nu te afli în Piața Roșie – cu toate simbolurile sale de ieri și de azi, nostalgii și încruntări deopotrivă –  și să nu-ți fugă ochii spre cupolele colorate ca-n povești ale unei construcții aflată “pe malul” Pieței…

    Printre cele mai cunoscute simboluri ale Rusiei ortodoxe, această biserică a fost închinată mai întâi „Tăierii împrejur a Domnului“, însă odată cu înmormântarea aici a Fericitului Vasile (denumit de ruși : Vasili Blajenii), biserica și-a consacrat, în istorie și în conștiința moscoviților, numele acestui sfânt mistic, așezat la loc de  cinste de către Biserica rusă.

Ridicată de țarul Ivan cel Groaznic între 1555-1561 pentru a marca victoria asupra tătarilor, Catedrala are hramul Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit de ruși la 1 octombrie. Prin jocul fascinant de culori și forme, prin cupolele sub formă de bulbi și prin armonia construcției, această biserică a devenit, în timp, emblema statului rus. Este greu să găsești în altă parte a Rusiei o imagine la fel de puternică și definitorie. De altfel, majoritatea ilustratelor pe care turiștii le cumpără de la chioșcurile de suveniruri, o cințin , ca și reper al călătoriei lor in aceste locuri. 

Catedrala despre care vă vorbesc,  are 9 cupole ridicate pe o singură fundație, fiecare paraclis fiind închinat unui sfânt. Aceste spații au fost unificate în 1588, prin ridicarea unui turn central înalt de 60 m, deasupra mormântului Sfântului Vasile. După canonizarea lui, a fost ridicată și a zecea capelă, cu hramul Ziua Sfântului Vasile. Patru dintre capelele inițiale sunt dispuse în punctele cardinale, iar celelalte, mai mici, pe axele ce unesc aceste puncte. Steaua în opt colțuri astfel formată amintește de ziua Învierii Domnului. Cele 10 iconostase conțin peste 400 de icoane și numeroase fresce aparținând școlilor de pictură din Moscova și Novgorod, toate datând din sec. XVI-XIX.

Într-o epocă dominată de arhitecții italieni, Catedrala Fericitul Vasile a fost ridicată, în mod surprinzător, după planurile arhitectului rus Posnik Iakovlev. 

Legenda spune că, atunci când biserica a fost terminată, țarul Ivan cel Groaznic a poruncit ca arhitectului să i se scoată ochii, pentru a nu mai putea face niciodată o construcție la fel de frumoasă.  Nu știu dacă ochii i-au fost scoși sau nu, cert este că rar mi-a fost dat să văd, prin lumea largă, un lăcaș de cult atât de frumos și atât de asemănător cu palatele întâlnite în povești! 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/