Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 176. Baie de istorie, la Veliko Tarnovo

 

Am spus-o in nenumărate rânduri : nu trebuie să mergi la capătul pământului,  pentru a da de lucruri minunate! Frumosul poate fi la o aruncătură de băț de tine. Trebuie doar să ai ochi să-l observi! 

Din acest punct de vedere, valiza mea LAMONZA e un martor excelent : m-a însoțit și în destinații spectaculoase, dar si “la doi
pași de casă”, de unde s-a întors doldora de amintiri la fel de spumoase. 

Bunăoară, oleacă mai jos de Dunăre există un locșor spre care nu contenesc să-i îndemn pe toți cei care se plâng ca n-au bani , nici timp,  de călătorii prin lume. Orașelul medieval Veliko Tarnovo, al vecinilor bulgari, este una din destinațiile mele preferate. Astăzi vă voi vorbi despre a anume străduță din  orașelul cu pricina, capitală a fostului Țarat vlaho-bulgar, aflată la doar 190 de km de București.

 

Amplasat pe 3 coline, orașul Veliko Tarnovo, numit și “Orașul Țarilor” a cunoscut strălucirea între anii 1185-1393. Pe atunci, orașul a fost, cum spuneam,  capitală a Țaratului Vlaho-Bulgar – un  teritoriu ceva mai mare decât cel al Bulgariei de astăzi și în a cărui capitală locuiau țarii acelor vremuri.

Micuţul şi cochetul oraş medieval (mulţi îl compară cu Sighişoara) este situat pe malul râului Yantra, afluent al Dunării, şi este înconjurat de mai multe dealuri, arealul natural fiind unul extrem de plăcut. Practic, oraşul pare a fi împărţit în două mari zone, amprentate una de Trecut, alta de Prezent. 

Dintre acestea, zona oraşului vechi mi-a părut mereu a fi cea mai spectaculoasă, păstrând în ea miresmele trecutului și facându-te să te pierzi, fericit, pe străduțele sale înguste, pline de farmec, flancate de  clădiri vechi, construite majoritatea în perioada 1800 – 1940;

Zona  pare un mic labirint. Unele străzile au pasaje pietonale, o bună parte din ele sunt în pantă, cu multe scări. La fiecare cotitură ți se  oferă mereu impresia că vei descoperi ceva nou. Arhitectura unică a clădirilor, aboslut deosebită, împletește estetic fundaţiile din piatră cu balcoanele construite din lemn și cu fațadele , atât de diferite una de cealaltă. 

Cea mai frumoasă stradă este, fără doar și poate, Georgi Rakovski. Aș spune ca este un “rai” al  artiștilor și meșteșugarilor locali . În ghidurile turistice i se spune “ arts and crafts street”.

 Nenumăratele ateliere de meșteșugărit își deschid larg porțile în fața oricărui gură cască, venit aici nu neapărat să-și cheltuie banii ( deși prețurile, in Bulgaria, sunt mai mult decât atractive!), cât mai ales pentru a se familiariza cu meșteșugurile vechi ale bulgarilor, multe dintre ele purtând amprenta vremurilor de odinioară. De la cioplirea lemnului, la crearea bijuteriilor, până la prelucrarea pielii și pictarea vaselor de lut – fiecare “prăvălie-atelier” are oferta sa specială, plină de originalitate, oferindu-ți posibilitatea nu numai de a admira micuțele expoziții ad-hoc , dar și procesul tehnologic de obținere a lor : meșterii lucrează chiar sub nasul tău, îți răspuns la întrebări ( o să râdeți, dar rup bine, în engleză! ) și, de le devii simpatic, lasă lucrul deoparte și ies bucuroși cu tine “pe prispă”, spre a face o fotografie care – știu ei bine! –  odată încărcată pe Facebook, va
deveni un prețios vehicol de promovare!

Suntem în Bulgaria,vă reamintesc și produsele cu extract de trandafiri sunt întâlnite la tot pasul și în toate formele. De la dulceață preparată în fel și chip, până la parfumuri și săpunuri, toate cu iz de trandafiri…Aroma lor se împletește cu cea de Trecut și de vacanță și…dacă veți renunța,  pentru un weekend, la snobism, veți avea ocazia să petreceți o fărâmă din viața voastră într-un orășel de poveste, întâmplat atât de aproape de voi!
…Așez cu grijă, pe fundul valizei Lamonza, fotografiile din Veliko Tarnovo si oftez…De o vreme, chiar și cele mai apropiate destinații, îmi par atât de îndepărtate…

 

 

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/