Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii Diverse

Amintiri din valiza LAMONZA – Episodul 175. Despre o piramidă care nu e în Egipt…

 

În valiza mea doldora de amintiri – Lamonza mea de pe șifonier, despre care vă vorbesc, iată, din două-n două zile – sunt adunate fotografii si amintiri din cele mai felurite colțuri de lume. Uneori, când mă plictisesc și ma podidește dorința de a mă sui pe pereți, rezist tentației, plonjând prin amintirile din valiză. Bunăoară , azi de dimineață, am vârât simultan, în ea și mâna mea dreaptă, și cea stângă și am scos, la întâmplare, două fotografii, propunându-mi ca “test” să găsesc musai o legătură dintre cele două. În stânga tineam o imagine ce mă înfățișa în fața piramidelor egiptene din Cairo, în cea dreaptă m-am descoperit infofolită, zâmbind catre aparat și având în planul 2…tot o piramidă! Nu mă aflam însă nicidecum pe tărâmul Egiptului Antic și intr-una din marile capitale europene. Piramidă…la Paris?!? Ei, da! Și astăzi vă voi vorbi despre ea! 

  Mâna sus, cine nu a auzit de Luvru sau de Marea Piramida din Paris! ….Aoleu…cam multe mâini ridicate…Mă mir, pentru că obiectivul turistic despre care m-am pornit să vă povestesc,  a facut deja inconjorul lumii, fiind foarte cunoscut si nu datorită valorii sale istorice, ci…artistice.  Marea Piramida nu are decât o legătură “de formă” cu cele egiptene. Ea este de fapt o constructie impresionanta din sticla si metal, inconjurata de alte trei piramide mai mici, plasate toate in inima Palatului Luvru. 

Cea mai mare din constructii -cea care se zărește în spatele meu – serveste drept intrare principala in Muzeul Luvru.  Ea a  fost terminată in anul 1989 , devenind rapid un semn marcant al orasului.

Haideti să scormonim puțin în istoria acestei piramide…”neegiptene”. Initiativa pentru construirea sa i-a apartinut presedintelui Francois Mitterand in anul 1984. A fost ales, spre a pune in practică ideea Presedintelui, unul dintre cei mai iscusiți arhitecți ai lumii :  M. Pei, același care este responsabil si de Muzeul Miho din Japonia, dar si de alte obiective turistice importante ce pe planetă. 

Structura construcției este una inedita,conceptul bazându-se pe idei inovatoare.

În timp ce cameramanul Marian, care mă însoțește la Paris, filmează împrejurimile, bag repede nasul in telefonul mobil, pt  a culege niște date :  înaltimea piramidei ajunge pana la aproape douazeci si unu de metri, cladirea fiind realizata integral din segmente din sticla: sase sute trei romburi si saptezeci de segmente triunghiulare. Baza masoara in jur de treizeci si cinci de metri patrati.  

Inteleg ca există mai multe muzee din alte orase ale lumii, care au copiat modelul de față. Unul dintre cele mai celebre este Muzeul de Stiinta si Indrustrie din Chicago.

In jurul Marii Piramide din Paris au planat de-a lungul timpului mai multe legende si povesti, printre care se numara si ideea ca obiectivul turistic ar contine de fapt sase sute saizeci si sase de piese de sticla, numarul fiind cel reprezentativ pentru diavol. Atat le-a trebuit turiștilor să audă una ca asta,  unii mai slabi de îngeri au tăiat de pe listă obiectivul turistic cu pricina. Aceasta idee  a ramas insa o legenda, dovada fiind faptul ca in fiecare an aici vin milioane de oameni din toate colțurile lumii, dornici să admire cu proprii ochi minunățiile Luvrului și să întâlnească privirea Monalisei lui Da Vinci, care îi va urmări  apoi toată viata.  

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate