Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 173. Pizza napoletana! 

 

Mmmm! Ce mireasmă de pizza mai răzbate câteodată din valiza LAMONZA, cea în care-mi păstrez cele mai alese amintiri din calătoriile mele! 

Una dintre ele se învârte în jurul unui loc anume din Napoli – oraș pe care nu demult l-am tot vizitat, preț de un an, cât timp Victor al meu s-a aflat la o bursă la auniversitatea Apple din Napoli. Și, intr-o bună zi, un bun orieten napoletan, ne-a invitat intr-un loc facbulos : in – zice-se – cea mai veche pizzerie din Napoli, celebru de altfel : “Pizzeria da Michele”. Puhoiul de lume de la intrare nu ne-a descurajat ci ne-a așezat, cuminți, la rând, prilej pentru Stefano, ghidul nostru, să ne povestească, mândru foc, istoria pizzei – celebrul aliment universal, care, se pare că s-a născut chiar aici, la Napoli. 

    Nu  se știe foarte bine  cine a “inventat” această mancare delicioasă. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică mâncau o pâine rotundă și plată, deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente. Adițional, în cenușa rezultată în urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 74, au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă din făină ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada în Pompei și Neapolis (Neapolis fiind o colonie greacă care ulterior a devenit orașul Napoli de astăzi) .  Lumea întreagă le atribuie însă pizza italienilor si mai cu seamă napoletanilor. Adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea acestui aluat pe o piatră fierbinte. Însa termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud, lângă Napoli. 

Prin urmare, în Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată.

Însă această perioadă a reprezentat doar începutul pizzei, fel de mâncare care astăzi se găsește oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.

   …Dar iată că, între timp ce Stefano ne povestește, mândru tare, de obârșia delicoaselor pizza, – aceeași cu a propriei persoane, coada din fața noastră s-a subțiat si ne-a venit rândul ! Prin urmare, în fața unei mese împodobite cu pizza, ciocnim o bere în amintirea acestui misterios Michele, de numele caruia se leaga acest faimos loc din Napoli și pe teritoriul căruia, iată, ne aflăm! 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Etichete