Diverse

Gândurile negative îți fac părul măciucă și te pot ruina! Scapă de ele!

Nu vi s-a întâmplat niciodată să fiți bântuite de gânduri negre, pe care să nu reușiți să vi le alungați din cap, indiferent  ce ați face? Expertii le numesc “ganduri negative automate” , iar perioada pe care o trăim este perfectă pentru apariția și dezvoltarea lor! Dacă nu invățăm să le stopăm, viața noastră poate fi ruinată. Din păcate, nici măcar cei mai optimisti dintre noi  nu suntem protejați de asaltul gandurilor negative, unii dintre noi ajungem chiar sa fim controlati de ele.

 

Este perioada de pandemie, iar psihologii sustin ca este un timp dificil, mai ales pentru persoanele singure sau pentru cele care au tendinta de a vedea numai aspectele negative ale vietii.

Primul pas in a lupta cu astfel de ganduri este constientizarea faptului ca nu suntem singurii carora li se intampla ceva rău sau care ne confruntăm cu această problema.

Iata mai jos cele mai frecvente ganduri negative, însoțite de sfatul nostru pentru scăpa de ele:  

1.Gândim adesea: “Totul sau nimic”

Altfel spus,  gandirea de tipul “alb” sau “negru” care ne face sa credem  ca , în viață , ori totul este bun, ori totul este rau. Adică : am dat peste un prieten care ne-a trădat. Înseamnă că nu avem noroc la prieteni și, din acel moment, evităm să ne mai facem alți prieteni. 

Solutia: Impuneti-vă să gândiți așa : “am greșit, nu trebuie să renunț cu totul!” Data viitoare fiți mai prudente când vă alegeți prietenii. 

2. Folosim obsesiv cuvintele “mereu”, “niciodata”, “intotdeauna”, “toata lumea”. 

Daca vă veți spune, deseori :   “Eu n-am să reușesc niciodată să mă las de fumat”, atunci e clar că vă purtați  ca si cand nu ați avea control asupra actiunilor voastre.

Așadar : Niciodata să nu spui “niciodată” ( au spus-o alții, înaintea noastră! ) și, in general, puneți-vă  interdictie pentru cuvintele care generalizează.

3. Ne concentrăm mereu pe aspectele negative

Dacă vă “autodiagnosticați” și constatați că vă aflați in situatia in care vă gândiți mult mai mult la lucruri negative decat la cele poztive, atunci sunteți în pericol : acela de a ajunge să renunțați de  cu totul la lucrurile pozitive.

Ce aveți de făcut? Să căutați mereu aspectele pozitive in tot ceea ce faceți si ceea ce vi se intamplă. Atfel vă veți ridica mereu moralul. Nu puteți porni mașina, dimineața, când plecați spre serviciu? Ziceți mersi că nu v-a lăsat în drum, în mijocul străzii, unde situatia era mult mai greu de gestionat! 😉

4. Gândiți “ cu sentiment”

Dacă v-ați asumat un sentiment despre ceva sau față de cineva, atunci si nu puteți sa-l negați

Solutia:   Apelați la logica și cautați dovezi pentru a vă susține punctul de vedere.  Priviți totul ca pe o provocare.

5. Folosim cuvinte care induc ulterior sentimentul de “vină” 

 “trebuie”, “este necesar”, “ar trebui”, “musai” – toate acestea permit instalarea sentimentelor de vina care vor ajunge să vă controleze comportamentul.

Prin urmare, Alungați sentimentele de vina, faceți ceea ce puteți sa faceți într-o anume problemă, dar fara a risca prea mult. Lăsați naibii cuvântul “trebuie”! 

6. Obișnuim să ne “autoetichetăm”

Dacă îți tot spui ca ești o ratată, prin asta indepartezi controlul asupra actiunilor tale si vei incepe sa crezi in lucruri rele. Aceasta atitudine defensatoare ne  face sa renunțăm usor la ceea ce ne propunem in viața.

Ce e de făcut?  Să nu vă mai lamentați inutil și să vă priviți zilnic în oglindă, spunându-vă contrariul :  “ Nu sunt o ratată! “  

7. Pronosticurile noastre sunt mereu sumbre

Obișnuim să vedem viutorul în culori cenușii, punem răul înainte în toatr. Deși mulți nu cred în asta, dar puterea gândului nostru poate face lucrurile să fie fix așa! 

Cum să scăpăm de asta? Simplu : Pas 1: puneți-vă zilnic întrebarea : ce drept am eu sa fiu prezicator? Pasul 2 : străduiți-vă să gândiți pozitiv despre tot ceea ce vă așteaptă.  

8. Avem senzația că putem citi gândurile celor din jur 

   De cite ori nu vi s-a întâmplat să gândiți cam așa : “Uite-i și pe ăștia, ce se holbeaza la mine? probabil că sunt îmbrăcată tare nașpa!”. 

Scăpați de asta!  În realitate habar n-aveți ce e în mintea celor din jur! . Daca cineva se uita lung la voi,  nu inseamna neaparat ca are ceva de criticat! 

Dăm mereu vina pe altii

Este un lucru extrem de toxic .  A-i invinovați pe altii si a nu-ți asuma responsabilitatea pentru propriile tale succese si esecuri, vă poate ruina viața, transformându-vă, până la urmă, într-o victimă. Sa incepi o propozitie cu “este vina ta” iti poate ruina viata.

Recomandare: Sunteți singurele responsabile pentru viața voastră. Încetați să le mai transferați altora vina pe care, de fapt, chiar voi o aveți. 

Sursa: Daily Mail

Sursa foto : zen.yandex.ru 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.