banner marshal garden
Călătorii Timp liber

Maria cea frumoasă, cei 7 copii, căpitanul von Trapp și frumoasa lor poveste din Salzburg

Frumoasa și năvalnica Maria este trimisă de stareța mănăstirii la familia fostului căpitan de marină von Trapp, pentru a deveni guvernanta celor 7 copii ai acestuia. Tonica și pozitiva făptură nimerește într-o atmosferă austeră, copiii orfani de mamă fiind terorizați de un tată autoritar, care se străduiește să le ofere o educație spartană. Maria sparge regulile casei si, prin bunătatea și spiritul său deschis, le câștigă încrederea și mai apoi dragostea copiilor von Trapp. Și, ceea ce e mai important, îi învață să se bucure de copilărie. Jucându-se și mai ales cântând. De aici se naște „Sunetul muzicii”, una dintre cele mai celebre producții hollywoodiene ale tuturor timpurilor, bazată pe fapte reale ce au marcat, în timpul celui de-al doilea război mondial, viața orășelului austriac Salzburg.
Timpul a trecut, povestea a rămas undeva, în trecut, însă locurile din oraș, folosite de producătorii americani ai filmului, au rămas până astăzi să bucure privirile generațiilor ce au urmat, reamintindu-le de pasajele superbe ale filmului, de melodiile de neuitat pe care le cântau în film când guvernanta Maria, când copiii căpitanului von Trapp, când căpitanul însuși, cucerit de spiritul pozitiv și jucăuș al Mariei, de care în final se îndrăgostește fără scăpare.
Salzburgezii de astăzi consideră, fără a greși prea tare, că filmul „Sunetul muzicii” reprezintă cea mai spectaculoasă reclamă, făcută în mod gratuit, vreodată, orașului lor. O adevărată mană cerească: turiști din întreaga lume  se bulucesc să viziteze locurile din oraș in care s-au turnat scenele principale ale filmului, respectând povestea reală a familiei von Trapp. Oficul de turism al orașului organizează tururi complete respectând acest itinerariu, iar orașul este brăzdat de autocare multicolore, pline ochi cu turiști, și pe care, cu litere de-o șchioapă, este trecută denumirea turului: „Sunetul muzicii”! Opririle sunt clare: castelul ce apare în debutul filmului, mănăstirea de unde provenea Maria, treptele Do-Re-Mi, pe care guvernanta îi învăța pe cei 7 copii să cânte, dansând, fântâna în care cade Maria, vila familiei von Trapp, sala în care are loc festivalul muzical din finalul filmului, când pe scenă urcă întreaga familie pentru a interpreta memorabilul cântec „Edelweiss”.

Odată în plus, grație acestei măiastre paralele cu filmul îndrăgit de generații, Salzburg devine un oraș de poveste, în care alegi să te pierzi, rugându-te în gând ca povestea să nu sfârșească niciodată.

Notă: Sunetul muzicii (titlu original: The Sound of Music) este un film american din 1965 regizat de Robert Wise. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Julie Andrews și Christopher Plummer. A câștigat în 1966 Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Foto: Daniela Grigore

Femei de 10 pe Facebook