Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 159. Să tragem cu ochiu’…în sauna finlandeză!

 

Mai toate fotografiile din călătoriile făcute de mine prin lume ( și pe care valiza mea, LAMONZA) mi le păstrează
cu sfințenie, îmi strânesc adevărate furtuni de amintiri. Memoria mea vizuală le transformă în adevărate filme de scurt sau lung metraj, pe care mi le rulează în fața ochilor monții, reușind să mă bucure din nou, de cele văzute cândva. 

Una dintre cele mai haioase și mai pline de amintiri inedite fotografii, este cea de mai jos , în care eu și Dana eram înconjurate de o mână de bărbați….goi pușcă 😁😁, proaspăt ieșiți din sauna în care cameramanul nostru ii filmase. Ne aflam în Finlanda și aveam de realizat un reportaj despre viața finlandezilor. Or, sauna este parte componentă de bază a acesteia. Și nu întamplător : o  sesiune de saună, pe parcursul căreia să transpiri în valuri, reprezintă un excelent mod prin care să-ți cureți organismul și să intri într-o stare de relaxare și revigorare cu urmări benefice.

Îmbăierile încinse există în multe culturi și civilizații de pe întregul glob. Sauna este varianta finlandeză a acestei activități, ea înglobând ritualuri, tradiții și superstiții, într-un mod sănătos și eficient, preluat de multe alte popoare.

Originile saunei datează undeva în preistorie. Cea mai tradițională saună finlandeză este sauna cu fum. Aceasta presupune existența unei podele de pământ, a unei mici afumători și a 2-3 ferestre foarte înguste. Aceste saune sunt întunecoase la interior iar afumătoarea le umple cu o aromă unică și oarecum plăcută. Finlandezii glumesc adesea că există două tipuri de saune cu fum: cele care au ars și cele care nu au ars încă.

Mai târziu au apărut saunele electrice în clădirile de apartamente. Sauna a devenit din ce în ce mai accesibilă persoanelor obișnuite.

În mod istoric și tradițional, finlandezii fac saună în fiecare zi. Și totuși, în secolul 20, numărul sesiunilor săptămânale de saună s-a redus, în medie, la două. Iar ele se desfășoară, de regulă, miercurea și sâmbăta. 

În Finlanda, sauna a fost folosită și ca un loc steril în care să te tratezi de diverse boli sau în care femeile să dea naștere. De asemenea, în mod tradițional, în saune se afumau diverse cărnuri și pești, se preparau malturi și se uscau haine. În zilele de azi în interiorul saunelor încă se practică masajul și echilibrarea corporală. Finalndezii obișnuiesc să spună că „dacă ceva nu poate fi tratat cu saună, vodcă sau gudron, atunci probabil e fatal”.


Procedura unei băi de aburi în saună variază în funcție de țară, de comunitate, de familie și de preferințele personale. Britanicii consideră că în saună se poate sta gol fără probleme, indiferent de sex. Finlandezii separă, totuși, femeile de bărbați, fără a seta o vârstă minimă pentru cei care vor să facă saună. Costumele de baie nu sunt tocmai recomandate atunci când faci o baie de aburi, dar e de așteptat ca finlandezii să se acopere cu un prosop mic.

Cea mai mare saună care funcționează pe bază de lemne, in Finlanda,  se află la Academia Navală Finlandeză Suomenlinna. A fost construită în anul 1904 pentru a asigura îmbăierile cu aburi a unui grup de 180 de cadeți navali. Are o suprafață de 65 metri pătrați și o înălțime de 5 metri.

Deși pare comic, dar in saunele finlandeze se poate vorbi de o adevărată etichetă.

Ele sunt însă cât se poate de simple. Mai întâi te dezbraci de toate hainele, fără să fii pudic. E politicos să faci un duș înainte de a intra în saună. Înauntru stai cât de mult te simți confortabil și te poți reîntoarce ori de câte ori dorești. Când ies din saună, finlandezii obișnuiesc să sară într-un lac sau să se tăvălească prin zăpadă. Sau – în cazul vizitatorilor, în special – să facă un duș. Dacă alegi să te tăvălești în zăpadă, asigură-te însă că zăpada e proaspătă și pufoasă, fiindcă cea înghețată va avea efect de șmirghel.

Așadar, dacă veți ajunge in Finlanda, neapărat să puneți pe Facebook o poza cu voi, într-o saună finlandeză! …pe vremea călătoriei noastre, eu încă nu eram adepta rețelelor de socializare! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/