Până mai deunăzi, când eram întrebată în ce colț din lume mi-ar plăcea să trăiesc, raspunsul meu venea invariabil : in Barcelona. Marturisesc că sunt de-a dreptul îndragostită de orașul spaniol in care am revenit de nenumărate ori cu aceeași plăcere, amestecând poezia Mediteranei cu cea a unui oraș de poveste, care-ți oferă atâtea și atâtea provocari de neratat. De aceea, astăzi extrag dintre amintirile păstrate în valiza LAMONZA de pe șifonierul meu câteva fotografii, făcute cu ceva ani în urmă, când o vară caniculară m-a adus în bătaia brizei unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii.
Barcelona este , fără doar și poate, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Eu, una, m-am îndrăgostit la prima vedere de creațiile de basm ale celui mai original arhitect catalan, Antoni Gaudí. Artistul a fost denumit și poetul formelor sau “arhitectul lui Dumnezeu”, și asta pentru că a stiut să combine într-un mod măiastru structurile, formele și culorile, creînd clădiri fantastice, dar și biserici cu o componentă de creativitate ieșită din comun. Practic și acum, după aproape 100 de ani de la moartea arhitectului, Barcelona poartă amprenta lui Gaudí și atrage milioane de turiști care vor să vadă lucrările maestrului.
Șapte proprietăți construite de arhitectul Antoni Gaudí (1852-1926) în sau lângă Barcelona sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Aceste monumente sunt reprezentative pentru abordarea eclectică și foarte personalizată, libertatea cu care artistul a proiectat grădinile, sculpturile și decorațiunile precum și întreaga arhitectură. Cele șapte construcții sunt: Parcul Güell, Palatul Güell, Casa Mila, Casa Vicens, fațada în care este prezentată Nașterea Domnului și Cripta templului Sagrada Familia în care a fost înmormântat și în care se află rămășițele lui Antonio Gaudí, Casa Batlló și Cripta din Colonia Güell.
Două amintiri concrete mă urmăresc din această mirifică întâlnire cu Gaudi : o inedită intersectare cu o “statuie vie” sub forma “Necuratului” , cocoțat pe zidurile Sagradei Familia si un interviu , luat la înălțime, în Parcul Guell, cu superbul decor viu al orașului Barcelona, tolănit în spatele meu și al interlocutorului…pe care nu-l mai țin minte! 😁
Iar dacă întrebarea pusă mie se va referi și la locul concret în care mi-ar plăcea să locuiesc, in Barcelona, aș menționa, fără să stau pe ganduri, Casa Batlló, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, adevărată bijuterie arhitecturală. Casa Batlló este, de atfel, una dintre cele mai cunoscute, vizitate și fotografiate lucrări ale lui Gaudi și primește peste un milion de vizitatori anual. Unul din ei am fost eu!
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează