Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza…LAMONZA! Episodul 140. Mai jos de Dunăre, călătorind în Trecut

 

Deși am călătorit prin întreaga lume, nu am prejudecăți. Mă simt la fel de bine și pe Valea Prahovei, și pe Marele Zid Chinezesc, respir cu aceeași voioșie și aerul din Times Square, dar și pe cel din Piața Roșie, iar bucatele tradiționale îmi plac la fel de mult, oriunde m-aș afla : și la Seoul, și la Cairo, și la Paris sau Sighetul Marmației. 

Marturiile tuturor călătoriilor mele coexistă pașnic într-una și aceeași valiză, pe numele său LAMONZA, prietena mea cea mai bună și martorul tăcut al hoinărelilor mele prin lume. Și ca să vă conv8ng că nu am prejudecăți, astăzi voi poposi la Veliko Târnovo, “Sinaia” vecinilor bulgari, un orășel de munte superbissim, care a fost pe vremuri capitala Bulgariei medievale. Doar pe atunci i se spunea Târnovgrad.

Nu există metru pătrat din micuța localitate montană, să nu ascundă frânturi de istorie. Despre  vestita Cetate

îmi amintesc ca v-am vorbit de ea ( cu siguranță, de fapt, doar este locul meu  preferat din Veliko Tarnovo!), așa că astăzi o să vă invit la Muzeul Arheologic , un loc unde iubitorii de istorie vor fi entuziasmați să colinde prin Trecut. Istoria milenară și cultura regiunii Veliko Tarnovo  sunt adunate în cele câteva mii de exponate, din cele mai vechi timpuri , până spre sfârșitul Evului Mediu. Îți trebuie câteva ore, de ești pasionat de istorie, pentru a admira și cerceta obiectele de  ceramică, uneltele și armele găsite în așezările tracice datând de la anii 5800 în. Hr. În vitrinele muzeului odihnesc, de secole,  ba chiar milenii, inele unice de aur, bijuterii, timbre și monede cu imagini ale conducătorilor bulgari.

Există mai multe exponate unice – partea de jos a ceramicii din neolitic, cu sistem pre-scris, apoi comoara neolitică de aur din satul Hotnitsa, bijuteriile de aur , din peșteră din apropierea satului Emen, patru tezaure de unelte și arme din epoca bronzului , precum și o serie de descoperiri arheologice dintr-un  mormânt trac. Toate acestea, în prima sală a muzeului. 

Cea de-a doua ilustrează istoria orașului în centrele sale din antichitate : cele militare și cele economice . Muzeul te poartă prin centrul urban Nikopolis ad Istrum Roman, lagărul roman militar Nove lângă orașul Svishtov, centrele de producție de artă, ceramică în orașul Pavlikeni, Butovo, Hotnitsa, Biserica Albă, piețele Peritenzium și Diskoduratere, orașul bizantin timpuriu , în dealurile Tsarevets și Cetatea Momina.

Perioada în care Târnovgrad era capitala Bulgariei medievale (secolul XII – XIV) este prezentată în cea de a treia sală a Muzeului. Consemnăm aici aur și sigilii de plumb, corespondență regală, inele de aur, sigilii de rang înalt, monede cu fețele demnitarilor bulgari, bijuterii , armament, detalii de arhitectură și construcție ceramică, artizanat, colecție de ceramică, obiecte de origine estică și vestică,  monumente literare, mostre ale Școlii de pictură din orașul Târnovo etc.

…Daaa, știu că în vacanțe lumea nu prea se simte aplecată către istorie! Intrați însă, in Muzeul arheologic din Veliko! Veți vedea ce strașnică întoarcere în timp veți săvârși, pentru un preț de nimic!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/