Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 131. În Varșovia, la Polin….

 

Valiza LAMONZA se deschide deseori numai cand o privesc. Nu e nevoie să-i spun “Sesam,deschide-te!” , ajunge doar s-o privesc, cu ochii aceia flămânzi de călătorii. Lamonza înțelege, își dă “capacul” la o parte si îmi scoate la iveala amintirile mele cele mai dragi, mărturiile celor mai incitante hoinăreli…

Astăzi, bunăoară, vă invit în Varșovia, într-un muzeu extrem de interesant.   

  ….Timp de mai multe secole, Polonia a fost casa celei mai mari comunități de evrei din lume. Traversând o perioadă considerabilă de autonomie socială și toleranță religioasă, ambele asigurate prin lege, aici s-a dezvoltat, în consecință, un important centru de cultură evreiască.

La un moment dat însă, istoria a întors pagina și normalitatea a devenit anormalitate. 3,3 milioane de evrei locuiau în Polonia, înaintea celui de-al doilea război mondial. Ceea ce reprezenta 10 la sută din populația țării. Nici 300.000 au supraviețuit războiului. Despre atrocitațile suferite atunci de către evrei ati auzit, citit și văzut destule. Rezistența acestui popor a fost de-a dreptul impresionantă, iar generațiile care vin trebuie să afle această sumbră pagină a trecutului omenirii, tocmai pentru a nu permite să se mai întâmple vreodată așa ceva, nici cu evreii și nici cu vreo altă nație a lumii.

În 1989, după căderea regimului comunist, situația evreilor polonezi s-a normalizat. Ei și-au putut redobândi cetățenia poloneză, instituțiile religioase au fost reînființate, iar astăzi comunitatea evreilor polonezi numără aproximativ 20.000 de membri.

Având sau nu legătură cu aceștia, aproape că nu există turist în Varșovia, care să nu aibă curiozitatea de a vizita muzeul Polin, recomandat de toate site-urile si broșurile turistice.

Muzeul, dedicat istoriei mult timp uitate, a comunității evreiești din Polonia, a fost construit pe locul fostului ghetou evreiesc. Clădirea impresionantă ca dimensiuni și eleganță, contrastează cu monumentul din granit negru cu care se află față-n față – cel dedicat eroilor care au murit in timpul insurecției din 1943. Fațada uriașă a clădirii este făcută din sticlă, într-un stil modern. Arhitecții finlandezi Rainer Mahlamaeki şi Ilmar Lahdelma și-au motivat, într-un mod inedit,  ideea “spărturii” neregulate făcută in peretele de sticlă și care servește drept acces în muze: ea simbolizează traversarea Mării Roșii de către evreii care au fugit din Egipt.

Muzeul Polin al Varșoviei este ceea ce se numește un “Muzeu narativ”. Am simțit-o și noi, căci aici,  pătrunderea în istorie se face în modul cel mai divers cu putință: muzeul abundă în instalații multimedia, peste tot sunt expuse documente și fotografii ale diferitelor vremuri, muzica punctează dramatismul diferitelor etape ale istoriei evreilor polonezi, picturile și scenele de viață reconstituite cu dibăcie ne transpun într-o lume despre care auzisem, dar din alte surse de informare, poate mai puțin documentate și temeinice. Nu degeaba, Muzeul Polin este considerat a fi cel mai avansat muzeu din Europa, din punct de vedere tehnologic.

Povestea adevărată, pe care o parcug vizitatorii muzeului, debutează cu transpunerea vizuală a unei legende despre sosirea primilor evrei în Polonia, în Evul Mediu. O voce venind din ceruri s-a auzit deodată, pe când aceștia traversau codrii Poloniei. Vocea le-a șoptit: “Po-lin”. Ceea ce aduce a numele Poloniei, dar în ebraică înseamnă și “odihnește-te aici!” De aici vine și numele muzeului. Iar site-ul muzeului, pe internet, este , la rându-i: “polin.pl”.

Trecând dintr-o sală in alta, într-o liniște ce semnifică respectul și compasiunea față de istoria zbuciumată a personajelor principale ale muzeului, vizitatorii parcurg, pas cu pas, povestea vieții tumultuoase a evreilor polonezi.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei o reprezintă o splendidă replică a unui plafon policrom, pictat manual, provenit dintr-o sinagogă din secolul al XVIII-lea.

Construirea muzeului a fost finanţată de oraşul Varşovia, căruia i s-a asociat Ministerul polonez al Culturii. Costul întregului proiect s-a ridicat la  42,5 milioane de euro. Expoziţia permanentă a fost finanţată de Institutul pentru Istoria Evreilor şi donatori polonezi şi străini şi a costat 33 de milioane de euro.

Succesul cunoscut de muzeu a fost nebănuit. Și asta chiar de la inaugurarea sa. Astăzi, șuvoaie de turiști din întreaga lume trec pragul Muzeului Polin, dornici să trăiască, prin informații și senzații, o adevărată pagină de istorie. Directorul Muzeului Polin, Dariusz Stola a declarat, chiar la deschiderea acestui lăcaș: “Scopul principal al  muzeului Polin este să reconstruim, atât în Polonia cât și în restul lumii,  ideea că evreii au fost o componentă permanentă a peisajului polonez timp de mii de ani. Istoria pe care o povestim aici face parte, de fapt,  din istoria Europei”.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate