Bombănelile Marinei Editoriale

Bancomate cu “Încredere”

 

M-am programat la vaccinare. Lucrez într-o instituție care a meritat să intre în “nivelul doi”, așa că n-am niciun merit personal. Și chiar dacă , în sinea mea, îmi doresc ca acest vaccin să readucă lumea în nădragii săi ( Doamne, unde am auzit expresia asta?!?) , nu pot să nu mă las ademenită în năvodul neîncrederii față de “salvatorul ser” , născător  al atâtor controverse.. Iar neîncrederea asta vine la pachet cu o mare de îndoieli, insomnii, frământări interioare…

Nimic nu ucide mai perfid , decât lipsa de încredere. Și nu mă refer acum la vaccin. Ci la cei care ni-l vand cu clăbuci la gură, în timp ce noi ne îndoim de buna lor credință, de competența lor, ba chiar și de fotografiile sau filmările în care ei înșiși se lasă “înțepați” .  Neîncrederea în aceștia face parte din mai larga categorie a neîncrederii în oameni, sentiment care a devenit o dominantă  vremurilor noastre. O haină greu de dus, mai cu seamă pentru cei care-și pun întrebări și nu înfulecă disperați chiar tot ce li se vâră pe gât.
Neîncrederea induce o moarte lentă, fără vărsare de sânge, fără durere fizică, zgârieturi, umflături, febră, abcese, frisoane, amețeli. Fără toate acestea, însă cu un final sigur. Și sută la sută nefericit.
Lipsa de încredere se insinuează mizerabil în orice mediu îmbibat cu speranțe. Mușcă din acestea , precum o rugină, până când, din toate visele noastre legate de viitor, nu mai ramâne decât o simplă amintire. Amară. Călcată în picioare de oameni care continuă să ne dezamăgească.

Personal, cred că lipsa de încredere nu face parte din ADN-ul nostru. Venim pe lume “ la pachet” cu o încredere oarbă în oameni. Hrănita de timpul petrecut la sânul mamei, de zâmbetele si bunăvoința celor din jur, adresate nouă, însă de care beneficiem necondiționat doar când suntem copii. Cu timpul, noi creștem, iar ele se transformă în răutate, invidie, spirit distructiv.
Lipsa de încredere prinde viață pe parcurs. Sorgintea ei ?  Dezamăgirile de care niciunul din noi nu suntem scutiți. Minciunile, trădările, duplicitatea, jocul “la două capete”. Minciuna stă cu regele la masă, asta o știm cu toții, dar undeva, pe un scaun vecin, se furișează și lipsa de încredere. Aceasta din urmă este precum o umbră a minciunii :  o însoțește pas cu pas. Și se ține scai și de noi, încurcându-ne drumurile, încruntându-ne frunțile, încetinindu-ne mersul.
Nu există dezastru mai mare, decât să-ți pierzi încrederea în oameni, în cursul pozitiv al vieții, în venirea soarelui pe ulița ta. În vaccinul anti-COVID. Lipsa de încredere se însoțește mai mereu cu suspiciunile, cu gândirea negativă. Goale ți se par paharele umplute pe jumătate, cele pe care optimiștii le văd pline. Dar cum să poți vedea plin un pahar, după ce ai încasat minciuni de la cei în care ai crezut; după ce ai fost trădat de cei la care ai ținut ; după ce ți s-au năruit munți de speranțe?
Ne pierdem încrederea în fiecare zi. Ne dezamăgesc prietenii, iubiții, jumătățile de viață, ba chiar și copiii, uneori. Ne dezamăgesc colegii de muncă, superiorii, ne pierdem încrederea  conducătorii pe care-i alegem, investind în ei speranțele noastre.
Fără încredere, lumea din jur devine săracă, palidă, cenușie. Ne ascundem după scuturi, îmbrăcăm armuri, îi privim pe ceilalți prin ochelari de protecție, îmbrăcând haina grea a suspiciunii, sub care gâfâim, încercând totuși să înaintăm..
Odată pierdută, încrederea este greu de recâștigat. Chestiunea cu “speranța moare ultima” este însuflețitoare, însă de cele mai multe ori, funcționează ca o frecție la picior de lemn. Odată ce încrederea ta față de cineva a luat-o pe apa Sâmbetei, nu mai poți nutri speranțe de a o mai redobândi, intactă. Poate parțial, e un fel de ciorbă reîncălzită, care nu mai are același gust..
Nu poți nici împrumuta încrederea de la alții, și din păcate nici nu există …”bancomate de încredere” pe la colțuri. Dar ce bine ar fi! Bagi cardul, tastezi un PIN  si-ți vine porția necesară de încredere! …
Concluzii, la acest editorial, sunt greu de formulat. Poate doar un îndemn personal : să încercați să le păstrați celor din jur încrederea în voi! Măcar celor care vă sunt cu adevarat dragi…

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : ASPASIA COLLAGEN BEAUTY