Se împlinește în curând un an, de când n-am mai dat jos valiza LAMONZA de pe șifonier, decât pentru a-i accesa amintirile. De fapt , amintirile sunt ale mele, nu ale ei. Ea , sărăcuța, nu face decât să mi le păstreze, în calitate de fidel companion în toate aceste preumblări ale mele, prin lumea largă.
Dor mi-e de ele, dar la fel de dor mi-e și de shoppingul care încăpea în ele, chiar dacă înghesuit printre filmari, documetări, vizite și interviuri.
Iar când vine vorba de shopping, unul din locurile predilecte este Marele Bazar din Istanbul. Știți ce spun, nu?
Și nu atât mărfurile în sine ( majoritatea fake-uri, dac ă e să ne referim la haine), cât mai ales atmosfera orientală a Bazarului, este cea care mă face să revin, mereu și mereu, pe aleile sale interioare, ori de câte ori pașii mă poartă spre marele Istanbul, orașul de pe două continente.
Astazi, așadar, vă voi spune câteva vorbe despre Marele Bazar, una dintre cele mai mari şi mai vechi pieţe acoperite din lume, care cuprinde un total de 61 de străzi acoperite şi spre 4000 de magazine. El dă de lucru unui număr record de 26.000 de persoane! Și chiar dacă Istanbulul este plin de mall-uri ultramoderne și naucitor de elegante, turiștii nu ratează ocazia de a se îmbulzi în Marele Bazar. Esten locul ideal pentru “a simți” cu adevărat Turcia. Anul 2014, spre exemplu, i-a adus Bazarului din Istanbul titlul de “ cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume”. Peste 91 de milioane de vizitatori se înghesuie anual prin lăuntrul său. Firește, datele pe care le am, sunt “pre-pandemie”.
Marele Bazar a fost creat din ordinul sultanului Mehmet al II-lea în iarna anului1455, la scurt timp după cucerirea Istanbulului de către otomani . La început, aici se comercializau numai textile şi de aceea a fost numit Cevahir Bedestan. Ca structură, Bazarul a fost construit din cărămidă şi lemn, cu aceste arcade mari boltite pe care le putem admira și stăzi, iar pereţii erau ornamentaţi cu tencuieli pe cărămizi sau piatră.
Bazarul a evoluat continuu, forma sa actuală fiind atinsă abia la inceputul secolului al XVII-lea. În toți acești ani,
grație excelentei sale poziții geografice, Bazarul a fost un punct extrem de important în comerţului mediteranean. Potrivit mai multor călători europeni, începând de atunci şi până în prima jumătate a secolului al 19-lea, el nu avea rival în Europa în ceea ce
priveşte abundenţa, varietatea şi calitatea produselor în vânzare.
Marele Bazar a cunoscut o explozie în popularitatea sa, în secolul XX , și asta datorită turismului. Negustorii turci vând acum aceleași produse tradiționale ca și în trecut : lucrate manual sau potrivit metodelor străvechi. Beneficiarii sunt astăzi turiștii care vin la Istanbul în număr din ce în ce mai mare și din toate colțurile lumii. Fascinația străinilor pentru cultura locală, pentru tradițiile otomane și pentru bazarul în sine, ca instituție, se traduce în numărul turiștilor care trec pragul Marelui Bazar și care , după cum v-am spus, îl așează pe acesta în rândul celor mai vizitate obiective turistice ale Planetei.
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează