Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 102. Chongqing, văzut de la etajul 74

 

Deși valiza LAMONZA nu este o valiză-gigant, în ea încap și amintiri despre obiective turistice uriașe! Cum ar fi, de exemplu…zgârie-norii. Episodul de astăzi al serialului nostru ne transportă la Chongqing, cel mai mare oraș al Chinei. Ce am ales din el? Veți vedea imediat. 

….Dacă vrei să fotografiezi World Financial Center din Chongqing de jos în sus, te ia, pur și simplu, amețeala! Îți pare că uriașul împachetat în sticlă de deasupra ta, stă să o ia la vale, lucru pe care-l face, aparent, și pământul de sub picioarele tale!
Fac, totuși, o fotografie , după care mă sprijin repede-repede de ghidul care mă întovărășește. Echipajul care ne însoțește, face parte din conducerea sectorului in care ne aflăm. Sunt 39 de sectoare în cel mai mare oraș al Chinei, iar noi suntem în Yu Zon, care in traducere liberă, înseamnă “centrul orașului”. Iar în traducere mioritică – “buricul târgului”. Sectorul se întinde pe o lungime de 20 de km patrați și numără numai…650.000 de locuitori! Mai mare deci, decât oricare din orașele noastre!

E seară deja și soarele s-a retras undeva, îndărătul unui pâlc de zgârie-nori, epuizat și el după câtă caniculă a trimis pe capul nostru! Întunericul înghite, încet-încet, împrejurimile, deși termenul este aboslut greșit folosit, pentru că atâta lumina, câtă e în jurul nostru, nu cred că reușește să furnizeze nici măcar astrul tutelar, retras la culcare! Blocurile “prind viață”, strălucind prin afișaje imense, prin jocuri de lumini, proiectate pe suprafețele lor semețe de către iscusiți light-designeri. Toate restaurantele, magazinele și celelalte clădiri care îmbracă centrul orașului, clipesc în cele mai felurite moduri, alternând un curcubeu de culori, revărsat în desene și înscrisuri. Predomină, evident, caracterele chinezești, la dimensiune uriașă și care anunță “conținutul” fiecărei clădiri. Înserarea transformă orașul într-o feerie, pe care la noi nu o vezi decât poate în zilele de Crăciun, când Primăria Capitalei face risipă de beculețe, prin centrul Bucureștiului…

   Dar să revenim la World Financial Center, uriașul pe care tocmai l-am fotografiat. Și nu întâmplator! Ne aflam aici NU pentru că ar fi “centrul financiar al lumii” – cum îi spune denumirea titrată și în engleză ( în China de astăzi totul este bilingv ) . Ci pentru că este cea mai înaltă constructie din Chongqing! Si, evident, nu putem rata ocazia de a ne urca în ea, pentru a admira peisajul nocturn al orașului. Este unul din obiectivele turistice de top ale acestuia, de care sectorul Yu Zon este foarte mândru! ( și care, probabil, le aduce nebănuite încasări.. )

Până să ajungem însă la liftul de mare viteza, străbatem un continent de magazine de lux, care armonizează perfect cu eleganța interiorului de clădire. Numele marilor branduri internaționale îți fac cu ochiul , de pe frontispicii, mie personal șoptindu-mi, complice : “Stai cuminte-n banca ta! N-ai tu bani de noi!” ..ceea ce și fac, alegând să fotografiez, în schimb, tot ce-mi iese în cale. Oamenii sunt însă puțini, pentru că, la această oră, chinezii se întorc de la serviciu ( cei ocupați ) sau populează străduțele comerciale și cele cu street-food din zonă ( cei..liberi).

…O domnișoară cochetă și delicată, îmbrăcată office ( cam așa veți intâlni la toate intrările din clădirile și ascensoarele insituțiilor importante) ne invită să urcăm în liftul care ne duce, cu 8 metri pe secundă, la nivelul 73 al căldirii. Sub noi sunt, așadar, 339 de metri. Ca în mai toți zgârie-norii-record, vizitați de mine prin lume, platforma “pentru privit” este circulară și îmbrăcată în sticlă. Mă apropiu cu emoție și rămân paralizată de frumusețea peisajului nocturn ce mi se deschide în fața ochilor! De fapt, ca sa fiu riguroasă, SUB ochi, căci totul se întâmplă undeva, la picioarele mele. Clădirile care , până mai adineauri, îmi păreau colegii de joacă uriași ai lui Gulliver, acum s-au transformat în mici construcții de Lego, luminate feeric si imprăstiate de o parte si de alta a Fluviului Yangtze. Acesta nu se vede, în întuneric, nu mai e verde-gălbui, ci negru! …însă il simt acolo, jos, grație beculețelor colorate ce îmbracă toate ambarcațiunile mari și mici, ce plutesc pe apele sale. În jur curge o divină muzică de relaxare, slobozită dintr-un pian invizibil…Mă plasez între cele două aripi desenate pe geam – locul unde se fac, de regulă, pozele turistice cele mai reușite ( în fotografii, protagonistul apare ca și cum are aripi și zboară deasupra spectaculosului oraș) și cotcodăcesc ceva, nu mai țin minte ce, către camera lui Marian. Evident, ceva legat de locul în care mă aflu..
Locurile de acest gen mă impresioneaza nespus, pentru că ochii minții reușesc să vadă mult mai departe : bunăoară, efortul sisific, investit în înălțarea unor astfel de minunății! World Financial Center din Chongqing are, cum spuneam, 339 de metri înăltime, fiind plasat la o altitudine de 590 m deasupra nivelului mării. Este primul “zgârie-nori” din sud-vestul Chinei, cel mai înalt din această parte a Chinei, iar construcția sa a fost finalizată în anul 2012. 4 ani a durat aceasta, timp în care statul chinez a investit 3 miliarde de Yuani în acest obiectiv de top. Probabil că și arhitectul său a fost platit regește, cu atât mai mult cu cât C.Y.Lee este același, care a proiectat și vestitul zgârie-nori din Taipei, cel cu 101 etaje și 508 metri altitudine.

…Ce se întâmplă la etajele WFC? – readuc eu, cu întrebarea mea, gazdele, în locul în care ne aflăm. Clădirea cu 74 de etaje adapostește sediile unor importante companii chineze și internaționale, bănci, consulate ale unor țări străine, precum Italia, Filipine, Cambodgia, restaurante de lux, magazinele pe care deja le-am notat, iar între etajele 58-69 urmează să fie dat curând în folosință un hotel cu ștaif. Risc și pun întrebarea: Cât va costa , pe noapte, o cameră la acest hotel? Mi se răspunde prompt : circa 1500 Yuani! Douăsute și ceva de Euro nici nu mi se pare mult! Sau…oi fi înțeles eu greșit?!?

Desertul micuței călătorii la înălțime nu întârzie să apară : suntem conduși, pe jos, pe scări, la ultimul etaj – al 74-lea – direct sub cerul înstelat. E clar că platforma de aici le este dedicată , cu precădere, îndrăgostiților : o muzică romantică învăluie întreaga suprafață, pe planșeu este proiectat un cer înstelat, pe care te poți juca, cum făceam noi în copilărie, făcând umbre cu palmele și sugerind diverse forme. Evident, predomină inimioarele..La fel cum, pe geamuri, apar puzderie de inimioare și înscrisuri gen “ I love you”. De altfel, multe din cererile în căsătorie ale cuplurilor tinere din Chongqing au loc aici – precizează gazdele..

        Oftez, cu gândul către iubirile lăsate departe, acasă și revin în realitate, punând fireasca întrebare de final : cât trebuie să scoată din buzunar un doritor, pentru a trăi experiența noastră din această seară? – 88 de Yuani – mi se răspunde. Adică undeva pe la 15 Euro. Merită, zic! Voi..ce părere aveți?

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/