Femei de 10

“ Viața înseamnă luptă! Medicina este o luptă cu boala, iar medicul are o singură misiune: vindecarea. Nu pot gândi altfel!” – interviu cu medicul ginecolog CLAUDIA ȘAI

 

Există acel gen de medici, care te cuceresc din prima clipă. Nu mă întrebati de ce. Pur și simplu, simți că-ți devin  aproape de suflet si că – lucrul cel mai important la această breaslă – capeți deodată o încredere nebănuită în ei. 

Dacă ești o persoană riguroasă, ajungi la medic nu oricum. Ci informându-te, căutând referințe despre medicul respectiv, întrebând în stânga și-n dreapta. Apoi…intri pe ușa cabinetului său. Ca medic, da,  știi că este bun. Dar este posibil să nu ai parte de acea “chimie”, necesară în orice relație interumană, nu numai în dragoste. Am auzit o mulțime de pacienți, spunând, despre mari somități în ale medicinei : “E o acritură!” sau “ E un nesuferit!”. Dar până la urmă, medicii nu trebuie să fie simpatici, ci bine pregătiți, nu-i așa?
Doamnele și domnișoarele care au ajuns “pe mâna” doctoriței Claudiei Șai sunt însă încântate și de profesionalismul său, dar și de felul deschis, cald și prietenos, în care domnia sa interacționeaza cu cele ce-i intră în cabinet.
Astăzi o vom include, fără rezerve, în galeria “Femeilor de 10” și, deși este o persoană foarte ocupată, o vom supune unui mic tir de întrebări. Așa, de început de săptămână! 😉

Marina Almășan : – Cand a apărut înclinația către medicină? Este cumva genetică? 

Dr.Claudia Șai : – Genetica poate fi doar dorinta de a ajuta oameni si dorinta avida de cunoastere.Nu am in familie medici, ci doar profesori, avocati si ingineri. Mama mea are o prietena de o viata, o doctorita mare, chirurg pediatru.Cind eram mica eram fascinata de tot ce insemna ea: era o tipa tânara, frumoasa,cu ochii verzi, avea o voce calda si miini frumoase, de chirurg. Era foarte prietenoasa si se punea la mintea mea.Visul meu era sa ajung ca ea.Cu ochii copilariei, ea mi se parea imaginea perfectiunii unui doctor. 

Marina Almășan : – Acum , că am aflat secretul pătruderii dumneavoastră în acest domeniu, vă voi întreba dacă ați optat de la bun început către ginecologie. De ce anume? 

Dr. Claudia Șai : – Nu, nu am optat pentru ginecologie. Vroiam sa ajung chirurg, ca prietena mamei.Pentru asta m-am pregatit de mica.Eram foarte hotarâtă sa ajung un chirurg bun.In paralel cu scoala am urmat scoala de muzica, sectia pian.Am absolvit scoala de muzica, am luat o serie de premii din la concursurile din acele timpuri -“Cantarea Romaniei”, “Lira de aur”, participam la auditiile care se organizau la Conservator si Atheneul Roman. De mica m-am antrenat pentru “performanta la scena deschisa”, intotdeauna am stiut sa- mi stapânesc foarte  bine emotiile si sa ma concentrez in momente “cheie”.Eram omul concursurilor.Acest lucru mi-a folosit mai tarziu la admiterea in liceu, treapta a 2a, examenul de bacalaureat si facultate. Nemaivorbind de faptul că,  exersând sute de ore la pian,  eram bine antrenata in folosirea miinii stângi in egala masura cu cea dreapta, lucru care cred ca m-a ajutat mult, ulterior,  in chirurgie. Nu am optat pentru ginecologie, chiar din contra. Practica din anul VI, pur si simplu,  m-a ingrozit. Am jurat sa citesc doar cartile, sa nu mai calc prin sala de nasteri si sa iau examenul de licenta cu nota maxima, doar atât. Ginecologie-never ever!Cu acest gand am absolvit Umf Carol Davilla! 

Marina Almășan : – …și iată că nu aduce anul, ce aduce ceasul! Ce credeți : are avantaje, în acest domeniu, medicul-femeie? 

Dr. Claudia Șai : – Aici este si raspunsul la intrebarea : de ce nu am ajuns chirurg generalist?…Pentru ca…am “descoperit” ca este o lume a barbatilor. Si uite asa…m-am intors la …chirurgia ginecologica!!! Da! In ginecologie cred ca este un avantaj sa fii femeie. O femeie empatizeaza mult mai usor cu o problema ginecologica, prin simplul fapt ca…are acelasi corp!Un barbat ginecolog nu poate intelege pe de-a intregul, pentru ca nu are cum.  Acelasi lucru se aplica si in cazul urologilor!Este lumea barbatilor, sunt foarte-foarte putine femei urolog😉. Femeile au nevoie de o experienta confortabila si cred ca se simt mai “in largul lor”, mai putin stinjenite, in prezenta unei femei ginecolog. Cred ca si comunicarea este mai buna si fara prejudecati.In America sa fii femeie ginecolog reprezinta “the best choice”!

Marina Almășan : – Va felicit așadar pentru această alegere! Am să vă rog, doamna doctor, să ne prezentați succint parcursul dvs, după absolvirea facultății

Dr. Claudia Șai : – Dupa absolvire, a urmat rezidentiatul.Sansa a facut sa reusesc la un examen pe post, la Spitalul Polizu.Asa am ajuns inapoi, la “no way gynaecology”. La 30 de ani eram medic specialist, la 35 medic primar…e asa muuult de atunci!..Am avut sansa sa ma formez pe linga profesionisti de referinta, sunt “ opera” lor, upgradata prin studiu, supraspecializari si experienta personala. Am parcurs un drum “cu sens unic”, e cea mai plastica descriere…Este o specialitate grea, care te acapareaza cu totul, care nu iti permite nici o pauza, nici o ezitare, care functioneaza dupa legea “tot sau nimic”.Poti rezista doar daca o faci cu dragoste si energie debordanta. Medicina materno-fetala este fascinanta, reproducerea umana asistata –  provocatoare, iar ginecologia oncologica si chirurgia oncoplastica –  o supraspecializare de maturitate, din toate punctele de vedere. Mi-am dorit sa fiu un ginecolog complet , sa pot aduce atit bucurie, cit si vindecare.

Marina Almășan : – Minunat! Aș particulariza această definiție atat de frumoasă, întrebându-vă care au fost cele mai fericite momente ale carierei de medic?

Dr. Claudia Șai : – Momente fericite, muulte. Asa de multe s-au adunat…”Providenta” m-a pus la incercare de tinara.Am avut cazuri grele inca din anii de inceput. Toate aceste “challenge”-uri (“incercari” sună un pic debutant! ) m-au maturizat poate mai rapid din punct de vedere profesional.Bineinteles m-au si “expus” mai mult la riscuri.Eu sunt nascuta in zodia sagetatorului. Imi plac provocarile, imi asum riscurile, dar am invatat sa-mi evaluez bine cazurile si sa fiu cu un “gând” inaintea evolutiei. Mi-am dezvoltat puterea de anticipare : în obstetrica si medicina materno-fetala rezprezinta un avantaj major. Nasterea e un miracol. Imi place sa cred ca eu am o legatura speciala cu fiecare bebelus in parte, in cele noua luni de monitorizare. Am numit-o “ viata care incepe dincolo de viata, viata dinaintea vietii”… Momentul nasterii incununeaza de fiecare data aceste luni de truda, de multe ori de “lupta impotriva curentului”, pentru a aduce pe lume un bebelus sanatos. Primele “oracaituri” sunt unice. Este o fericire greu de descris in cuvinte. Ma incarca si imi dau puterea de a merge mai departe. Si imi repet de fiecare data: “a meritat si de data asta!”. Minunile exista pentru cei care cred in ele! 

Marina Almășan : – Dumneavoastră nu operați cu bisturiul, ci cu sufletul! Puteți rememora cel mai deosebit caz pe care l-ați avut? 

Dr. Claudia Șai : – Un caz deosebit? M-am obisnuit sa vad dincolo de cuvinte, dintr-un simplu telefon, sa inteleg daca ma confrunt cu o potentiala urgenta sau nu. Asa am putut salva de multe ori si mama si copilul, fiind vorba de urgente majore. In vin in cap opt asemenea exemple dintr-o data. Privind retrospectiv si gindind ca soarta lor a depins de un singur telefon si de decizia mea prompta, de moment, acum ma “infioara” un pic. De aceea insist si repet: comunicarea la timp ne poate salva dintr-un “cataclism”. Pacientul nu trebuie sa gindeasca, ci sa comunice la timp. Atit. As incheia intr-o nota optimista: moment unic?  Cum este sa fii nasa, imbracata in haine si papuci de spital, proaspat iesita dintr-o operatie, sa botezi o bebelusa de 3 zile, cu buricul bandajat, cu pixul si parafa in buzunar si cu ecusonul in piept? Vă spun eu: EXTRAORDINAR!!! Sunt mindra ca sunt nasa acestei fetite, care acum are 15 ani si promite sa devina o mare balerina!!!

Marina Almășan : – Viața bate filmul, nu-i așa? Dar presupun că nu au fost numai momente în cariera dumneavoastră de – iată – în curând un sfert de secol! Ați traversat și cumpene?

Dr. Claudia Șai : – Cumpene ?!? ooo, da!!! A trebuit sa fac alegeri…imi era teama de schimbare…aveam senzatia ca mi se darima intreg universul…Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg ca atunci cind un loc nu te mai reprezinta, te ridici si pleci. Mergi inainte pe drumul tau. Asa gindesc acum…

Marina Almășan – Dacă tot vorbeați de Schimbare, o să vă pun o întrebare poate surprinzătoare : Dacă ați fi Ministrul Sănătății, ce măsuri ați lua, pentru a redresa sistemul sanitar românesc, pentru a opri exodul medicilor, pentru a reașeza profesia de medic pe locul de cinste, care i se cuvine? 

Dr. Claudia Șai : – Din pacate nu cred ca exodul medicilor poate fi oprit. Sunt putini cei care intra la facultatea de medicina cu gindul de a profesa in tara…Tinerii nu sunt dispusi sa faca sacrificii. Sa te indirjesti sa ramii aici, este din pacate un sacrificiu major. Spun asta cu durere in suflet…Tineretul este viitorul, oglinda noastra de peste 15-20 de ani. Cum sa accepti sa iti plece viitorul??Este trist ce se intimpla…Cel mai grav este când dispare speranta, cind nu mai gasesti solutii, privind catre viitor…

 

Marina Almășan : – Ați evitat, delicat, întrebarea mea, dar nu insist. Îl las în pace pe ministrul sănătății și mă întorc la medicul Claudia Șai.  Sunteți – și o spune toată lumea – un medic foarte cald, foarte empatic. Cât de important este acest lucru?

Dr. Claudia Șai : – Empatia e “nativa”, cred…La pachet cu dorinta copilariei de a vindeca oameni.In plus, am o “incarcatura” de optimism debordant. Asta ma “ sustine” in cazurile grele; si tot de aceea inca ma aflu acum in tara…Intotdeauna am considerat ca poti fi top in tara ta, ca nu trebuie sa stai printre straini, pentru ca niciodata nu te vor considera egalul lor. Merg la cursuri, conferinte, ma instruiesc. Acolo da, vorbim de la egal la egal. Dar de fiecare data ma intorc inapoi, cu o fericire aproape inexplicabila!  In alta ordine de idei, empatia lasa loc comunicarii si de aici “solutia” medicala apare mai usor si este firesc acceptata de catre pacient.

Marina Almășan : – Să știți că fiecare medic bun, care alege să rămână în țară, capătă pe loc o doză maximă de simpatie din partea mea! …Am să vă atrag puțin mai adânc pe teritoriul concret al profesiei dumneavoastră de medic ginecolog. Numiți-mi, vă rog,  5 greșeli majore pe care le fac femeile de azi, în materie de sănătate și în perimetrul specialității dumneavoastră. 

Dr. Claudia Șai : – Stimate Doamne si Domnisoare, aveti grija de voi, grija de sanatatea voastra! Starea de bine, increderea in fortele proprii, optimismul, bucuria de a trai au toaate legatura cu sanatatea voastra! O femeie cocheta, o femeie de succes stie f bine ca de tonusul si sanatatea ei depind si viata de familie si cariera. 

5 greseli?

1-nu se iubesc suficient

2-nu se considera prioritare

3-fug de ginecolog, in mod special…😔 Este greu sa depasesti o prima exprienta neplacuta, la primul consult…De acolo urmeaza fuga…Eu sunt o persoana spontana si relaxata si cred ca induc pacientelor o stare de “confort” si incredere. Le ajuta sa depaseasca “ stingacia” cu care citeodata intra in cabinet…

4-fug de consultul senologic, din acelasi motiv…

5-fug de diagnostic – am intilnit persoane care isi creeaza un “ scenariu” propriu, aproape apocaliptic, care le sperie intr-atit, incit nu merg la doctor si nu vor sa afle ce au patit.Desi, de cele mai multe ori au patologii rezolvabile. Sau citesc in mass media si internet tot felul de informatii care le polueaza mintea cu ginduri negative. Eu le mai spun asa: informatia medicala valoroasa din internet costa; daca este cu acces liber, nu are valoare medicala, asa ca…STOP ! 

Marina Almășan : – Vă mulțumesc pentru aceste sfaturi, transmise cititoarelor noastre. Ați pomenit sintagma “patologii rezolvabile”. Și totuși nu e întotdeaun așa…Ce simte un medic, în momentul în care constată că este neputincios în fața bolii unui pacient? Ați avut astfel de momente?

Dr. Claudia Șai : – Cazuri grele, diagnostice greu de comunicat…cu blindete…Pacientul trebuie sa inteleaga tot ce i se intimpla, incercam sa facem impreuna o “echipa cistigatoare”! Cu stiinta, curaj, intelepciune, dragoste, iubire si credinta! Nici un caz nu seamana cu altul. Fiecare caz are o poveste unica, iar in spatele fiecarei povesti se ascunde o emotie puternica…necomunicata, de cele mai multe ori. Am eu o vorba -prietenii mei o stiu- “speranta nu moare niciodata”. Viata inseamna lupta! Medicina este o lupta cu boala, iar medicul are o singura misiune: vindecarea. Nu pot gândi altfel.

Marina Almășan : – Ce definiție frumoasă! Am să-mi permit s-o păstrez pentru titlul prezentului interviu! Haideți să schimbăm puțin registrul! Cu puțin timp în urmă, ați luat taurul de coarne și, deși trăim vremuri deloc ușoare, ați pus pe picioare propria afacere : un cabinet ultramodern, pe care-l conduceți cu o dibăcie, presupun, învățată din mers. De ce ați făcut acest pas? 

Dr. Claudia Șai : – “Desprinderea” si dorinta de a merge pe drumul meu a venit oarecum de la sine. Cred ca a venit “la pachet” cu maturizarea mea. Am simtit nevoia de a lucra intr-un loc care sa ma reprezinte.Am visat, gândit si am reusit sa dezvolt o idee in care am pus tot sufletul.Am creat acest loc dintr-o necesitate de normalitate, din dorinta de a oferi fiecarei paciente nu numai un tratament bun, ci si intelegere si empatie.Clinica s-a nascut din ideea de a aduce totul la indemina femeilor, in ceea ce privestie screeningul genito-mamar, rezolvarea problemelor legate de infertilitate, monitorizarea sarcinii cu risc crescut, medicina materno-fetala, ginecologie oncologica, ginecologie estetica si scoala parintilor.Am incercat sa aduc plusvaloare serviciilor medicale private, sa aduc bucurie si fericire in casele oamenilor, cu stiinta, constiinta si sprijiniti de tehnologie. Am simtit nevoia sa ma inconjor de medici-prieteni de o viata, sa lucrez in echipa, sa ne sfatuim la cazurile grele…un loc in care ne place sa credem ca facem medicina cu sufletul…

Marina Almășan : – Și…cum vi s-a schimbat viața? Care sunt cele mai dificile provocări?

Dr. Claudia Șai : – Viata mea s-a complicat…Eram obisnuita sa fiu doar doctor, cu tot ce inseamna: consultatii, operatii, garzi, cursuri, conferinte – pe scurt,  un doctor “f agitat”. A trebuit sa invat din mers si atributiile antreprenoriale.Timpul meu, si asa putin, s-a condensat si mai mult.Inceputul a fost greu…Am avut permanent familia si prietenii alaturi. Ei toti au crezut in mine si mi-au dat putetea si curajul de a merge inainte.

Marina Almășan : – Regăsesc în dumneavoastră profilul învingătorului și mă bucur odată în plus pentru acest interviu! Spuneți-mi, doamna doctor, atunci cand nu sunteți medic și sunteți , pur și simplu, Claudia Șai, ce fel de om sunteți? Cum arată viața dumneavoastră?

 

Dr. Claudia Șai : – Cred ca sunt un om obisnuit: Claudia familiei si prietenilor: vesela, energica, mucalita, optimista, curajoasa. Ajut pe toata lumea, imi place sa cred ca se pot baza pe mine si ca nu i-am dezamagit niciodata. Ador sa cint, sa cint la pian, sa dansez, sa ma plimb, sa citesc, sa profit de clipele “ eu cu mine”, sa calatoresc. Imi place sa privesc cerul, copacii, marea ma relaxeaza, ma incarca cu energie.Ma fascineaza sarbatorile, imi place sa stam cu totii, sa pregatim totul impreuna, sa ne bucuram unii de altii.Imi plac spectacolele de opera, cind eram copil cintam arii intregi ale Mariei Callas…Concertele de la Atheneu ma acaparau cu totul, de mica. La Opera, la 5 ani, m-am trezit cântind impreuna cu Octav Enigarescu,…ce sa zic…am fost o figura, de mica!!!

Marina Almășan : – Tare mi-ar plăcea să vă ascult cântând la pian! …Aș lărgi puțin sfera întrebărilor : Ce vă deranjează cel mai mult la cei din jur? Ce nu tolerați? 

Dr. Claudia Șai : – Nu tolerez minciuna, bârfa, invidia, rautatea si ignoranta.Consider ca sunt niste “asocieri” care umbresc imaginea oricarui om, exacerbând lipsa de educatie…

Marina Almășan : – …și , din păcate, sunt atât de prezente în jurul nostru…Definiți conceptul de  “o lume mai bună”.

Dr. Claudia Șai : – Intr-o singura fraza: dragoste, omenie, ingaduinta, iertare si credinta

Marina Almășan : – Sper să apucăm să trăim și noi într-o astfel de lume! Ne apropiem de finalul interviului, aș că am să vă întreb ce anume ați dori să le transmiteți celor care se pregătesc pentru a deveni medici?

Dr. Claudia Șai : – Sa se gindeasca de doua ori inainte de a porni pe un drum lung, serios si plin de renuntari, unde timpul are o singura valoare- aceea a dedicarii, unde nu au ce sa caute jumatatile de masura, lipsa de empatie, nestiinta, aroganta, neiubirea de oameni. Nu mai vorbesc de dorinta de cunoastere si aptitudinile native ce tin de indeminare si  ureche muzicala ce completeaza simtul clinic- acestea reprezinta un “sine qua non”.

Marina Almășan : – Aveți vreun citat celebru, care v-a rămas la suflet și, poate, vă definește? 

Dr. Claudia Șai : – Da, am doua. Chiar trei.Eu am trait o perioada cu multe examene decisive pentru o “cale” in viata, iar bunica mea-profesoara de limba latina- imi repeta mereu “Audaces fortuna iuvat!”, inainte de fiecare examen…scapam de emotii si ma puteam concentra la tot ce aveam de facut.Si la auditiile de pian tot asta imi repetam,  inainte sa urc pe scena. Astfel, atingeam un control si echilibru absolut.
Când ma mai poticneam, ma incuraja sa ma ridic: “Per aspera ad astra!! Hai! Ce crezi? Ca e usor??” Adevarat. Nu am avut o cale usoara si neteda deloc…dar, privind in urma, ma gindesc :” asa a trebuit sa fie…” Si sunt convinsa ca bunica mea, de acolo, de sus, e mândra de mine!!! Si, ca sa incheiem optimist, amintesc si de povetele bunicului, fost avocat, diplomat prin definitie: “ capul plecat sabia nu-l taie”… ei, asta cu capul plecat, nu prea mi-a iesit!!! Ati vazut pe undeva vreo poza cu un sagetator cu capul plecat???🙈

Marina Almășan : – Mi-e imposibil să vă imaginez așa! 😁 spuneți-mi, doamna doctor, care sunt , din punctul dumneavoastră de vedere, caracteristicile care recomandă o Femeie de 10? 

Dr. Claudia Șai : – Cred ca o femeie de zece trebuie sa aiba frumusetea si eleganta interioara nativa ce definesc “karisma”. Atit. Restul…vine de la sine.

Marina Almășan : – Frumoasă definiție! Va regăsesc în ea! Ne pregătim de Moș Craciun. Ce-i veți cere, într-o
scrisoare imaginară?

Dr. Claudia Șai : – Cât se poate de concret: “Draga Mosule, te rog sa aduci un sac plin cu sanatate, bucurie si
iubire, sa vindeci pe de-a intregul aceasta Lume!!! Si te mai rog ceva…ingaduie-mi zile linistite, in sânul familiei… anul asta poate nu mai scoti din sacul tau Cristinei si Cristinele… poate macar ii scoti Stefanei si Stefanii!!🙈  Macar anul acesta!!”

Marina Almășan – Nu știu cum ar putea rămâne Moșul insensibil la o asemenea rugăminte! Vă mulțumesc din suflet pentru interviu și vă doresc să rămâneți mereu la fel de strălucitoare! 🌹