Evident ca nu toate alimentele albe la culoare sunt nocive si nu doar culoarea determina beneficiile unui produs alimentar. Și totuși există câteva, pe care ar fi bine să le înlocuim cu altele, mult mai sănătoase. Chiar dacă zahărul alb, painea alba, pastele din faina alba si orezul alb sunt mai ieftine decat optiunile integrale, ele nu ne fac deloc bine, a opta pt cele din urma este miscarea inteligenta, daca tii la sanatatea ta. Iată 7 alimente albe pe care le poti elimina liniștită din dieta ta, dacă vrei să te alimentezi cu adevărat sănătos.
- Faina si produsele de panificatie albe (painea, covrigii, merdenelele, gogosile, checurile, cozonacii, prajiturile, torturile) De ce trebuie să le eliminăm? Pentru ca faina alba este bogata in carbohodrați si saraca in nutrienti: Tărâțele (exteriorul plin de antioxidanti, fibre si vitamine din grupul B-urilor) si germenele (miezul bogat in vitaminele E si B, proteine, minerale si grasimi nesaturate) sunt eliminate din peisaj.Cumpara din comert produse de panificatie integrale (sau care au graul/ovazul/orzul integral ca prima mentiune, pe etichete) si gateste acasa propriile retete folosind doar faina integrala, care are in compozitie intregul bob (nu doar endospermul) si, prin urmare, iti aduce un aport nutritional valoros si natural.
- Pastele albe nu sunt nici ele o idee buna: la fel ca in cazul painii, pastele din faina rafinata nu stau prea bine la capitolul nutrienti, iar faptul ca tindem mereu sa mancam portii mai mari decat ar fi normal contribuie la un aport excesiv de calorii si ingrasare. Inlocuieste-le cu: paste integrale sau paste leguminoase. Ele te vor ajuta sa digeri mai lent carbohidratii din compozitie, sa ai o glicemie echilibrata si sa te simti satula mai mult timp
3. Orezul alb . Acesta afecteaza negativ zaharul din sange, mai mult ca orezul integral, nu contine la fel de multe fibre, vitamine si minerale ca acesta si este tot un tip de cereala rafinata. Rezultatul unui proces industrial, orezul alb ajunge pufos si bogat in amidon, calorii si carbohidrati. Pentru ca nu are proteine si fibre, este usor sa mananci prea mult. Inlocuieste-l cu: orez brun sau negru, quinoa, cuscus, amarant sau bulgur.
4. Zahărul alb. Pericolul? Îngrasarea si riscul crescut de boli cronice. Plin de calorii si carbohidrati simpli, digerat si absorbit rapid in sange, zaharul alb este cea mai nociva forma de zahar adaugat. Zahărul brut contine nutrienti suplimentari, dar este tot o forma de zahar adaugat, ca si siropul de agave, siropul de curmale, siropul de artar si mierea . Inlocuieste zahărul cu fructe. Acestea sunt forme naturale de dulce, contin zaharuri simple, vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, minimizand astfel efectele negative asupra glicemiei tale .
5. Sarea albă. Sarea este esentiala pentru sanatate, dar problema este ca tindem sa punem prea multa in mancare – fie ca este vorba despre sare de masa, roz sau neagra. Evident, vorba din batrani legata de „sarea-n bucate” are rostul ei, dar poti reducee aportul de sare de masa fara a face compromisuri legate de aroma retetelor tale. Cum? Prin a renunta la alimentele procesate si sarate bine din comert (conserve, condimente gata amestecate, supe la plic, mancare semi-preparata). Aportul excesiv de sare este asociat cu riscul crescut de boli cardiace si de rinichi, atac cerebral si obezitate.
Inlocuieste sarea cu mirodenii si condimente aromate: amestec de legume uscate pentru mancare, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin, scortisoara, turmeric, paprika, cuisoare. Acestea sunt surse concentrate de antioxidanti, vitamine si minerale, care pot reduce inflamatia si regla glicemia.
6. Cartofii albi : Cartofii albi nu sunt nesanatosi; Profilul nutritional al cartofilor difera in funcție de culoare. Spre exemplu, cei rosii contin mai putine calorii, carbohidrati si fibre, dar mai multa Vitamina B3 si K). Contează și modalitatea in care ii gatesti: coaja contine mare parte din nutrienti; prajirea le creste cantitatea de grasimi; daca ii fierbi si ii mananci reci, le scade indicele glicemic cu 25% si le creste cantitatea de amidon rezistent benefic glicemiei; cartofii fierti sunt, se pare, de 7 ori mai satiosi decat croissantele Inlocuieste-i cu legume colorate!
7. Grăsimile albe . Cu siguranță știi diferența dintre grăsimile nocive (saturate si trans, provenite din carne, unt, untura, margarina, oua, lactate, ulei de palmier, dulciuri si prajituri din comert, popcorn la microunde, fast-food) si cele sanatoase (nesaturate, provenite din alimente ca ulei de susan si de floarea-soarelui, seminte si alune diverse, masline, avocado, tofu, mustar, fasole, linte).
Inlocuieste grăsimile cu uleiuri vegetale: de masline, de floarea-soarelui, de avocado, de in, de rapita, de canola, de arahide, de sofranel, de susan, de migdale, de mustar, de samburi de struguri, de soia, de porumb.
Sursa foto: arhub.ru
Comentează