Bărbați de 10

“Un actor tânăr trebuie să se lupte, ca să ajungă “Arșinel” – interviu cu actorul Alexandru Arșinel

Actorul total. Așa i-aș spune lui Alexandru Arșinel, pe care l-am avut invitat în toate productiile mele, în cei aproape 30 de ani de carieră. A mea, caci a lui este muuuuult mai lungă și am putea vorbi despre Alexandru Arșinel până spre Crăciun și chiar puțin după!
Cu siguranță, generații întregi au râs cu lacrimi la toate aparițiile sale, majoritatea în “duet” cu inegalabila Stela Popescu, de care ne este tuturor atat de dor. Au lăcrimat doamnele și domnișoarele și atunci când Alexandru Arșinel le-a demonstrat că are nu numai talent actoricesc, ci și o voce de excepție. Melodiile sale , majoritatea coveruri ale unor șlagăre internaționale de neuitat, sunt interpretate impecabil de marele actor.
Deși , poate, unii carcotași l-ar dori iesit odată “la pensie”, fanii – infinit mai mulți la număr – îl mai pot aplauda , cu frenezie, pe scena Teatrului de revistă “Constantin Tănase”, pe care l-a condus destulă vreme.
….Nu-mi stă alături, pe canapeaua “Barbatilor de 10”, desi ar merita cu prisosință, dar mă bucur să stăm puțin la taclale cu omul care a pus de atâtea ori umărul la ratingul emisiunilor mele de succes!

Marina Almășan: – Maestre, vă propun s-o luăm cu începutul. Deci…cum erați, când erați copil?

Alexandru Arșinel:- La sfârșit de an trebuia să recităm câte o poezie. De mine nu s-a legat nicio poezie fiindcă îmi era rușine să urc pe scenă. Ziceam: „Ce să râdă de mine?” Însă, odată cu mutarea noastră la Iași, img_5438am reușit să merg la teatru. Din cauza unui ghinion că n-am intrat la Facultatea de Construcții, în anul acela am intrat în corpul de figurație al Teatrului Național din Iași. Și așa, ușor, ușor, mi-am dat seama că e mai simplu să dai la teatru decât să dai la construcții cu atâtea materii grele: matematică, geometrie, trigonometrie, geometrie în spațiu șamd. Atunci am învățat câteva poezii, un monolog, am dat la Institutul de Teatru și am avut norocul să intru. După aia s-a legat o mare iubire între meseria și persoana mea. Adică am iubit și iubesc enorm de mult teatrul.
Marina Almășan : – Mulți spun că a fi actor de comedie este mult mai ușor decât a fi actor de dramă. Ați fost și una și alta. Le dați dreptate?

Alexandru Arșinel : – Promoția mea a înființat teatrul românesc la Târgu Mureș,  în 1962, iar apoi m-am întors în București. Singurul teatru care dădea concurs, era Teatrul de Revistă și am zis că în perspectivă mă pot muta și la un img_5439teatru dramatic, dar Revista s-a lipit atât de tare de mine și eu de ea încât nu ne-am mai dezlipit. Teatrul e greu în general. Ca actor, pe scenă, trebuie să fii crezut. În primul rând, ăsta e lucrul cel mai dificil în teatru- să fii crezut. Vorbele să nu-ți cadă în fosă, să ajungă la spectator. Ori, pentru asta îți trebuie credință, talent, să fii cinstit față de publicul pe care îl ai în față. Personajul tău să fie cât mai adevărat, cât mai real. Diferența, hai să zic, nu foarte mare, dar destul de consistentă este că la Revistă trebuie să faci în cinci minute ceea ce faci la teatru în două, trei ore. Nu mai spun că în acele cinci minute trebuie să fii actor, cântăreț, dansator, trebuie să ai mai multe îndemânări prin care să poți umple acele minute cu cât mai multe calități.

Marina Almășan :- Iar în dumneavoastră s-au întâlnit cam toate… Deși e un subiect dureros, am să mă refer totuși și la el : Împreună cu doamna Stela Popescu ați formatunul dintre cele mai îndrăgite și longevive cupluri de pe scenă.  A fost complicată colaborarea? Mai ales că , înainte, Stela a format cuplu cu regretatul Ștefan Bănică.

Alexandru Arșinel : – Da, da a fost vreo doi ani de zile cu Bănică. Nu este ușor. Ei au format un cuplu de succes, doi ani de zile, după aia s-au despărțit. Un img_5433cuplu se formează și se cimentează în timp. În primul rând prin succes, prin respect reciproc și uneori prin toleranță în sensul că sunt unele lucruri care trebuiesc iertate. De exemplu, suntem firi diferite, cu apucături uneori diferite și trebuie ușor,ușor, în timp să te modelezi unul după celălalt, iar dacă uneori mai ieși din matca respectivă, partenerul trebuie să înțeleagă sigur și tu trebuie să înțelegi că trebuie să te iei după partener. Nu este ușor, dar când simți că acest lucru a cucerit publicul spectator, în țară, străinătate, că e și o afacere până la urmă și că îți merge bine este o prostie ca să-l strici. Acesta a fost principiul care a stat la baza colaborării noastre, decenii întregi.

Marina Almășan : – Unele dintre cele mai spumoase roluri ale dvs si ale Stelei, au fost travestiurile. Totul pare o joacă, însă vă întreb : cât de greu este să joci un asemenea rol?img_5430

Alexandru Arșinel : –  Este foarte greu pentru că trebuie să te stăpânești. Trebuie să nu exagerezi, să nu împingi mai mult decât trebuie acel travesti pentru că devine vulgar, devine dintr-o altă lume.

Marina Almășan : – Cu siguranță, mulți dintre tinerii actori de astăzi ar visa să aibă talentul dvs , dar mai sales succesul și longevitatea dvs. Le dați un sfat?

Alexandru Arșinel : – Trebuie să se lupte să ajungă Arșinel sau Vasilescu sau Caragiu sau Amza. Trebuie să ajungă acolo. Mai devreme sau mai târziu poate să ajungă. Mai devreme sau mai târziu poate să nu ajungă, dar poate img_5425să devină un actor important pentru că lupta este ca până la urmă să reușești să fii arătat cu degetul pe stradă. În primul rând, trebuie să fie un pic miruit de Dumnezeu, adică să ai acel șarm, acel sclipici cu care de cele mai multe ori ne naștem. Trebuie, cum spuneam mai devreme, să nu-ți cadă vorbele în fosă, adică vorba ta să ajungă la spectator. Cum spunea Mihai Maximilian să fii tunar adică vorbele tale, indiferent câte replici ai, ajung la public mai repede decât ăla care are rolul principal pentru că e acea miruire cu care te-a înzestrat Dumnezeu. Trebuie să fii serios, să-ți iubești spectatorii, să nu-i trădezi. Trebuie să le dai tot ce poți din tine fără ca să-i păcălești și să crezi, să nu renunți niciodată.

Marina Almășan: – Despre dvs s-a scris mult, dar ați scris chiar  și dvs câteva cărți autobiografice. Una dintre cele mai reușite a fost : „De la Dolhasca pe Calea Victoriei” Deci iată că am mai identificat o calitate a dvs : talentul la scris…

Alexandru Arșinel : – Știi de ce cartea a putut să placă?  pentru că probabil de-a lungul anilor eu am povestit-o de multe ori și cineva m-a auzit de vreo două ori și mi-a zis: „Dar, de ce nu treci aceste amintiri, de ce nu le scriiimg_5427 într-o carte?” Așa mi-a venit această idee cu Dolhasca și Calea Victoriei. Întâmplările din viața mea au avut o intensitate foarte mare. M-am născut înainte de-al Doilea Război Mondial. Unele lucruri le-am ținut minte, altele s-au adunat pe parcurs, am străbătut porțiuni din istoria României, cu momente grele, cu momente frumoase și cu foarte multe evenimente. Toate presărate și cu momente mai haioase, momente care pot să rețină în mod special atenția cititorului.

Marina Almășan : – Aș vrea să ma refer și la o altă dimensiune a dvs : aceea de bunic.  Cum este bunicul Alexandru Arșinel?

Alexandru Arșinel:-  Sunt fericit. Sunt copii foarte buni cu părinți care au grijă de ei. Îi iubesc, îi apreciez, sunt copii care învață bine. Nu-mi fac numele de râs.

Marina Almășan : – Am să vă “trag” puțin spre tematica prezentei reviste : Din punctul dumneavoastră de vedere, ce calități ar trebui să aibă o femeie ca să fie de 10?

img_5434Alexandru Arșinel : –  Femeile, în general, din punct de vedere al aprecierilor noastre, ale bărbaților sunt de 10. Adică nu concep să cred că o femeie nu poate fi de 10. Fiecare ascunde ceva sub pernă și atunci, trebuie să descoperi acel ceva, trebuie și ea să lase să fie descoperită sufletește și nu numai și spiritual și ca evoluție pentru ca să fie apreciată. Trebuie să nu fie timide, să aibă încredere în ele și trebuie să aspire la egalitate, cel puțin la egalitate cu bărbatul.

Marina Almășan : – S-a notat! 😁 La finalul interviului vă rog să le transmiteți un mesaj cititoarelor acestui interviu.

img_5431
Alexandtru Arșinel : – Stimate doamne, domnișoare, vă doresc să fiți fericite în viață, să nu suferiți, să-i faceți fericiți pe partenerii voștri, care sunt sau care vor deveni. Să vă bucurați de ceea ce ne înconjoară pentru că voi, doamnelor, sunteți cele dătătoare de viață.