Bombănelile Marinei Editoriale

Alegeri…Dar nu alea, la care vă gândiți! 

 

     

     Nu, nu este despre acele “alegeri”, care vor veni în curând, pentru unii – precum un balon de oxigen, pentru alții – precum o prelungire a eclipsei totale de creier…

Este despre alegerile noastre de zi cu zi, cele ce ne conduc spre străzi mai însorite sau ne înfundă în altele pline de glod și care nu duc nicăieri. Este despre tauri și despre curajul de a-i lua de coarne. Este despre permanenta luptă între DA și NU, între “așa” și “altfel”, între “a asculta orbește”  și “a-ți asuma schimbarea”. 

După decenii de alegeri succesive, am înțeles, în sfârșit, că probabil singurele momente in care “nu avem de ales” sunt cele în care venim pe lume sau cele în care o părăsim pentru  – credem noi! – o alta mai bună. Deși și în acest ultim caz, pentru unii este o alegere…

In rest, alegem. Alegem într-una, conștient sau nu, corect sau nu, singuri sau cu “sfetnicii” alături.  Cand suntem mici și inconștienți, nu alegem decât dacă să ne ascultăm părinții sau nu. Uneori facem bine, alteori rău. Mai apoi, viața ni se transferă în mâinile noastre și incepem să tot alegem ce să facem cu ea. Variantele și optiunile devin un carusel ce se roteste amețitor în juru-ne, iar alegerile le facem diferit : fie relaxat, gandindu-ne de șapte ori și alegând o dată, fie pe loc, cu cate o sabie a lui Damocles deasupra capului. Dar nu întotdeauna primele alegeri sunt mai bune decât celelalte, credeți-mă. 

      Alegerile le facem diferit și din punct de vedere al numărului de “creiere” ce trudesc la acest proces. Cele mai sănătoase sunt alegerile pe care le faci singur, după principiul “capul face, capul trage” . Atenție! Am spus “sănătoase” și nu “bune”. Sunt sănătoase, pentru că, in cazul unora greșite, ne vor scuti de reproșurile pe care altminteri le vom răsturna în capul celor ce “au pus umărul” la deciziile noastre.  Nimic nu poate fi mai greu, decât să trăiești o nefericire cu convingerea că ALTUIA i se datorează drumul greșit pe care ai luat-o. Desigur, există și sfaturi bune. De la oamenii buni. Dar nu numai oameni buni zumzăie în jurul nostru iar a-i desluși pe cei malefici de multe ori ne împiedică ochelarii de cal. Prin urmare, buna noastră credință deschide larg ușa minții , iar sfaturile acestora din urmă intră tropăind intr-însa, născând în capul nostru cele mai proaste alegeri cu putință. Dar alegerile noastre proaste sunt, până la urmă bune. Bune însă pentru ei, maleficii insi ce le-au generat. Totul e , iată, relativ. 

    Deși poate nu conștientizăm, parcurgem în fiecare zi o salbă de alegeri, mai mici sau mai mari : ne trezim la șase sau la șapte? Bem o cafea sau un ceai? Îmbrăcăm rochia roșie sau taiorul bleumarin? Pantofii negri sau bej? Mergem cu mașina noastră sau luăm un uber? Îl certăm pe cel mic pt nota proastă sau alegem o abordare mai “științifică”? Carnea din frigider va sfârși ca sarmale sau ca friptură? Vedem un film sau un talk-show? Încheiem ziua cu o seară romantică sau…”ne doare capul”? …Acestea sunt însă “micile alegeri”. Care nu lasă urme prea adânci în viața noastră. Cele care contează sunt alegerile adevărate, acelea al naibii de greu de făcut ;  de ele depinde Viitorul. Ele iți pot aduce căldări de lacrimi sau, dimpotrivă,  laurii victoriei. Sunt alegerile esențiale, care îți configurează existența si o amprentează și pe cea a celor din jur. Cu mare prudență dar și foarte hotărât trebuie să aibă ele loc. O alegere proastă te poate costa ani de fericire, te poate compromite ca om, îți poate anula toate bunele alegeri de până atunci, îți poate nenoroci familia. O alegere bună însă te poate scoate la lumină dintr-o prăpastie aparent fără scăpare. 

    Nu cred că există sfaturi de dat, în luarea unei decizii, mai mult decât o judecată adâncă, din calculele căreia să nu-i scoți niciodată pe cei din jur. Nu poți lua decizii majore, care pe tine să te facă fericit și să-i nenorocească pe alții. Și mai e ceva : încearcă să alegi cu optimism și gandire pozitivă și nu cu frica de a nu alege greșit. Aceasta din urmă ne face, de fapt, sa luăm cele mai neinspirate decizii în viață. Un om curajos pe care, fără să-l cunosc, îl admir de multă vreme, a spus candva : 

„Fie ca alegerile tale să reflecte speranțele tale, nu temerile tale.” Îl chema Nelson Mandela…

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA :  10 Dacii noi

Publicitate