Campanii Frumusețe Nutriție Sănătate

“Acceptarea corpului nostru nu înseamnă că suntem condamnați și la stagnare” – interviu cu nutriționistul CRISTIAN MĂRGĂRIT

 

Dacă ești un om responsabil, vei încerca mereu să duci o viață sănătoasă. Conceptul este foarte larg, iar Campania “Sănătoase și frumoase” demarată de revista noastră, face atingere directă la el. Nu mai este pentru nimeni un secret că alimentația sănătoasă este una din cheile acestei vieți sănătoase. “Omul își sapă groapa cu dinții” a fost un avertisment făcut încă din antichitate. Ce mâncăm? Cât mâncăm? Ce anume ni se potrivește, într-o anume etapă a vieții? Cum ajustăm kilogramele în exces, atât de dăunătoare organismului nostru? Pentru a răspunde și acestor întrebari, pe lume au apărut nutriționiștii. 

   Cristian Mărgărit este unul dintre cei mai reprezentativi și charismatici specialiști în domeniu. L-am invitat să se alăture Campaniei noastre. Iată punctul său de vedere, în chestiunea unei vieți sănătoase. 

    “În peste 20 de ani de experiență în fitness, ca antrenor și nutriționist,  concluzia este clară: primul pas este să acceptăm starea noastră actuală și să ne simțim cât putem de bine în corpul nostru, indiferent cum se prezintă el estetic sau medical. Să ne iubim. Să vrem să avem grijă de noi ca de o persoană foarte dragă. Dar acceptarea nu înseamnă că suntem condamnați și la stagnare. Putem avea dorința de a ne simți mai bine și de a arăta mai bine. Așa cum avem avem dorința de a ne educa, de a avea noi experiențe și de a progresa în toate domeniile.

În plus, standardele de „frumusețe” moderne sunt nerealiste și chiar sfătuiesc pe toată lumea să își stabilească propriile standarde, mai apropiate de ce poate efectiv corpul nostru. Iar vorbele și părerile altora ne pot interesa doar dacă ne ajută. Gura lumii nu poate fi oprită și nu putem controla ce gândesc alții despre noi. Putem controla cum reacționăm. Fără să adoptăm poziții de victime sau să ne lăsăm „traumatizați” de lucruri care chiar nu contează.

Dar aspectul exterior este legat și de starea internă a organismului: celulita poate arăta inflamație cronică, probleme de circulație (fumatul), probleme cu hidratarea, deficite nutriționale. Vergeturile pot indica și ele stress, lipsă de odihnă. Evident, o dată apărute este foarte dificil să fie eliminate. Kilogramele în plus pot arăta și probleme hormonale sau psihologice. Care este bine să fie rezolvate, pentru a avea o viață  lungă și frumoasă.

Am observat vă în acest domeniu funcționează, în mare, „distribuția Pareto”, adică poți obține cea mai mare parte dintre rezultate cu o mică parte din efort. Iată câteva reguli simple care îți vor da energie, frumusețe, stare de bine.

Cei 3 NU: zahăr, făină, ulei. Și alimentele care le conțin. Sunt cele mai mari surse de inflamație și calorii goale. Evident, sunt acceptate o linguriță de zahăr la cafea sau una de ulei de măsline de calitate în salate. Și câte o felie de pâine de calitate. Despre alcool s-a dovedit clar în ultimii ani că este practic interzis femeilor (crește riscul de cancer de sân, în special).

Ce ne ajută?

Odihna, hidratarea, alimentele bogate în colagen (supele de vită), alimentele bogate în omega 3 (pește și fructe de mare), alimentele bogate în vitamine și minerale (legumele, salatele). Da, este atât de simplu. Doar că trebuie să aplicăm. Zi de zi. Pentru perioade lungi de timp. Adică un mod de viață.

Iar ca sport, alegem ce ne place, de la plimbări la dans și de la Pilates la culturism. Alegerea este la fiecare dintre noi.

Și da, ne putem face și poftele, dar ocazional, atunci când merită și pentru a ne bucura de viață!

Sursa foto : Revista Tango

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.