Acasă la mine

Acasă la… Bonnie Tyler de România

 

Gardony, localitate cochetă la 20 de km de Budapesta. Pe o stradă din apropierea lacului Velence – o minunăție de lac, devenit atracție turistică pentru întreaga zonă –  printre arborii și arbuștii care îmbracă frumos întreaga stradă, se întrezărește o căsuță de poveste, frumușică-foc, așa cum îi este, de altfel, și stăpâna. Locuiește aici nimeni alta decâtimage
celebra cântăreață pop-rock a anilor ’70-’80, Maria Nagy. Vă mai amintiți, cu siguranță, de frumușica brunetă, în al cărei look se întâlneau nuanțe de Mireille Mathieu și de Tina Turner, și pe care Dumnezeu a hărăzit-o cu o voce de milioane, aducând a la fel de îndrăgita vedetă internațională Bonnie Tyler. După ce a cucerit publicul din imageRomânia, descoperită fiind de Adrian Păunescu, Maria s-a supărat, la un moment dat, pe restricțiile pe care vremurile de tristă amintire le impuneau artiștilor avangardiști, și-a luat… vocea în spinare și a plecat prin nesfârșite turnee, ca să cânte, în libertate, peste mări și țări. A adunat bănuți, nu puțini, și s-a stabilit apoi în Ungaria, unde și-a înălțat o căsuță de vis.

image

Astăzi, la Gardony, lângă Budapesta, Maria Nagy trăiește o viață liniștită, alături de Iulia, fiica sa adolescentă și de soțul său, un neamț într-atât de îndrăgostit de soția sa, încât și-a lăsat baltă țara, rudele și trecutul, pentru a deveni “ungur” și a-i face astfel pe plac alesei inimii sale.

 

În căsuța sa din Gardony, Maria este o excelent gospodină, își crește cu dragoste fiica, pregătindu-se sufletește să-i dea curând drumul să zboare în lume, apoi compune, cântă, exersează la pian, își înregistrează noutățile și, mai ales, întreține o energică activitate pe Facebook, având o armată întreagă de prieteni, care o iubesc de când era o puștoaică și se bucură pentru fiecare veste venită dinspre ea.
Într-o scurtă vacanță petrecută spre Apus, ne-am abăut din drum pe la Gardony, împinși de curiozitatea de a vedea rezultatul muncii de atâția ani ai bunei noastre prietene Maria: căsuța ei, plină de amintiri și aranjată în chip vesel, deschis, colorat, plin de viață, după sufletul stăpânei sale. Generoasă și prietenoasă, așa cum o știm, Maria ne-a dat voie să-i fotografiem casa, fata, ba chiar și pe cățelul Fido (soțul era absent motivat!) în timp ce ea, ca gazdă, trebăluia prin bucătărie, imagepregătindu-ne un delicios desert răcoros, pentru o zi în care meteorologii maghiari anunțaseră 40 de grade Celsius.

Casa Mariei se detașează de restul caselor din zonă: e cochetă, curată,
luminoasă și veselă! O simți încă din stradă, trăgând cu ochiul printre frunzele arborilor ce bordează strada Kossuth.Vedeta pop-rock este oricând bucuroasă de oaspeți. Cum se zice, “ușa casei este mereu deschisă pentru prieteni”.

Curtea casei e plină de flori. Cine iubește florile, are un suflet frumos precum o floare : aceasta este Maria Nagy.

“Sala de mese” – de fapt, o masă, una și bună, în jurul căreia se nasc povești frumoase, amintiri de neuitat, șuete cu prietenii, dar mai ales degustări de bunătăți: Maria este o excelentă gospodină!

image

Că vorbirăm de gospodina Maria, iată și “carierul său general”: o bucătărie drăgălașă, albă ca zăpada și mirosind mereu a mâncăruri gustoase! Maria este o bucătăreasă creativă, iar specialitatea casei o reprezintă mâncarea chinezească, cea italienească și, pentru musafiri, bucatele tradiționale!

În clipele de răgaz, cât sfârâie mâncarea în tigaie, Maria obișnuiește să răsfoiască revistele din țară. Acum tocmai a primit ultimul număr din revista “Tango”, unde se grăbește să citească reportajul despre Budapesta, în care apare și ea, într-o fotografie cu subsemnata.

Maria e o mare iubitoare de artă. Casa îi este plină de tablouri. Fiecare îi amintește de câte ceva, niciunul nu e pus din întâmplare pe pereți.

Dragostea pentru flori și plante se regăsește și în interior. In fiecare colț al casei este loc de puțin verde!

În dormitor nu prea sunt primiți străinii, cu atât mai mult fotoreporterii. Totuși, ne vârâm nasul și aici, admirând ordinea exemplară, care de altfel domnește în întreaga casă a Mariei.

image

Iulia are 18 ani și e plină de talente: pictează, cântă la pian, filmeaza, editează, ba are chiar și veleități de inventator. A inventat până și o instalație de aer condiționat! Iar Fido este cel mai bun prieten al său! L-a primit când a împlinit 10 ani și de atunci cei doi sunt de nedespărțit!

image

Mama e foarte mândră de fiica ei! Principalul fan al tinerei pictorițe este chiar Maria Nagy. Iulia a primit nenumărate premii pentru picturile sale, participând la numeroase concursuri de pictură.

image

Iar admirația se manifestă și în planul muzicii: Iulia a moștenit urechea muzicală a mamei sale. De obicei, la acest pian repetă mama, dar uneori îi mai vine și Iuliei cheful să cânte ceva. Și-i iese tare bine!

image

Sufrageria Mariei Nagy este un loc răcoros, în care oaspeții se simt tare bine. La cerere, Maria le pune cu drag, pe calculator, hiturile cu care ne-a dat gata, cu ani în urmă, dar și noutățile pe care le pregătește Maria pentru viitorul său album “Best of”.

image

O specialitate chinezească, marca Maria Nagy. Te lingi pe buze, nu alta!

image

Desertul, pregătit de Maria (banane caramelizate cu frișcă de casă) demonstrează că vedeta nu este pricepută numai la muzică, ci se descurcă la fel de bine și pe tărâmul culinar. Of, dacă nu ar fi caloriile astea blestemate!

image

Vizita a luat sfârșit! Maria se îmbarcă în micuțul ei Fiat de culoarea soarelui și ne conduce spre autostrada către Budapesta. Pe curând, fată dragă! Ne vedem la București!

image

 

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.