Nutriție

Cum calculăm necesarul zilnic de calorii?

 

Din ce in ce mai multe regimuri alimentare au la baza reducerea numarului de calorii pentru grabirea multivasei “slăbiri”. E foarte bine, atâta timp cat totul este infaptuit cu responsabilitate.

Caloriile ne sunt necesare pentru mentinerea temperaturii corpului in echilibru, la 36,5 grade, pentru formarea si regenerarea celulara, dar si pentru buna functionare a sistemului digestiv si circulator. Atentie însă la calitatea caloriilor!

Cu toate ca fac parte din aceeasi categorie, caloriile sunt de doua feluri, unele considerate „bune”, altele desemnate „calorii rele”. Diferenta dintre ele este enorma, asemenea contributiei pe care o au in dieta. „Caloriile bune” sunt benefice organismului, sunt vii, hranitoare, nu ingrasa si asigura energie organismului. In aceasta categorie intra si asa-numitele „calorii negative” care, pentru a fi digerate, implica un consum mai mare de energie decat energia pe care o furnizeaza. Aceste calorii se gasesc cu preponderenta in fructe, legume, carne slaba, peste si seminte.

De cealalta parte a baricadei se afla „caloriile rele”, numite „calorii goale” sau „calorii moarte”. Acestea provin din alimente sarace in elemente nutritive si, prin urmare, nu asigura un aport energic pentru organism, ba din contra, pentru a putea fi utilizate, consuma din rezervele sale. Aceste calorii sunt furnizate in cantitati considerabile de produsele de tip fast-food, de cofetarie si patiserie, de alimentele intens procesate − de exemplu, mezeluri, dar si de bauturile carbogazoase, alcool si zaharul alb rafinat.

Necesarul zilnic de calorii difera de la om la om si de la regiune la regiune. De exemplu, in America, necesarul zilnic de calorii este mai mare decat cel pe care-l recomanda nutritionistii pentru persoanele care locuiesc in Anglia. In Romania, medicii de profil indica, pentru un barbat, un numar de calorii consumate zilnic cuprins intre 2500 si 3000, iar pentru femei, 2000-2500 de calorii pe zi. Aceste valori difera in functie de sex, varsta, greutate, inaltime, dar si de stilul de viata si de starea de sanatate.

Conform Organizatiei Alimentatiei si Agriculturii a Natiunilor Unite, o persoana nu ar trebui sa consume sub 1800 de calorii pe zi. Daca va doriti sa urmati o dieta de slabit, nu reduceti dintr-o data numarul de calorii, ci incepeti treptat, astfel incat organismul sa nu suporte un soc care sa duca ulterior la dereglarea metabolismului. Este recomandat sa reduceti consumul caloric cu 200 calorii/zi si nu mai mult.

Atentie! Faceti diferenta intre calorii si kilocalorii: 1 kilocalorie, notata kcal, inseamna 1000 de calorii. 

Cum calculam, așadar, acest necesar zilnic de calorii?

Mai întâi este important sa cunoastem RMB, rata metabolismului bazal in repaus total.

Formula de calcul pentru barbati: RMB = 66 + (13,7x G kg) + 5 x H cm) – (6,8 x V ani)

Formula de calcul pentru femei: RMB = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani)

Unde: G = greutatea in kilograme, H = inaltimea in centimetri, V = varsta in ani

In continuare, calculeaza necesarul de calorii in functie de activitatea pe care o desfasori zilnic, conform ecuatiei Harris-Benedict:

Stil de viata sedentar: RMB x 1,2

Activitate fizica medie: RMB x 1,375

Activitate fizica moderata: RMB x 1,55

Activitate fizica intensa: RMB x 1,725

Activitate fizica foarte intensa, stil de viata specific sportivilor, antrenorilor: RMB x 1,9

Ei, ați văzut ce simplu e? 😉

Sursa : meme-arsenal.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.