Anotimpul rece aduce cu sine un cortegiu de boli de sezon, care la rândul său trag după sine un șir întreg de medicamente pe care, cu rețetă sau nu, dăm fuga să le cumparăm de la farmacie. Nu degeaba farmaciile sunt, prin orașele României, precum ciupercile dupa ploaie. Azi va vom povesti despre un leac miraculos, mai precis despre acel aliment care este considerat a fi un adevărat antibiotic pentru iarnă. Am numit aici HREANUL.
Hreanul este un vajnic membru al familiei muștarului, rădăcina acestei plante fiind cunoscută pentru aroma sa picantă și ascuțită. Nu-i așa că și voi o radeți și o folosiți în prepararea sosurilor?
Hreanul și-a demonstrat însă, în timp, și calitățile curative : este un antioxidant și un antibiotic puternic. El acționează pentru a reduce infecțiile și pentru a ameliora bolile sinusurilor și ale căilor respiratorii.
Hreanul este folosit în întreaga lume de mii de ani. Desigur, oamenii îl folosesc mai mult ca și condiment, dar din moși strămoși hreanul și-a demonstrat și aceste calități de leac bun la multe afecțiuni. El conține mai mulți compuși care au efecte antibacteriene și anticancerigene.
Dar hreanul este extraordinar de eficient si în combinație cu alte alimente. Iată , bunăoară, un amestec care face minuni : cel de hrean miere, usturoi și ghimbir, toate puse într-un borcan, și lăsate la fermentat câteva zile.
Cunoscut și sub numele de ”Cidrul de foc” acesta este un remediu de bucătărie extrem de popular . Amestecul este un stimulent, purgativ, antimicrobian, aromatic și tonic.
Vă costă ceva să încercați? Vă spunem noi : face minuni!
Dar atenție! Ca orice lucru bun, există totuși și oarecari contraindicații! Dacă suferiți de afecțiuni digestive sau ale rinichilor, nu dați năvală! De asemenea, dacă sunteți alergic și hipertensiv. Nici cei cu probleme ale ficatului n-ar trebui să dea iama-n hrean!
Oricum, ca întotdeauna, cumpătarea este necesară chiar șimin cazul “alimentelor miraculoase” !
Comentează