A venit vara. O așteptam demult, însă nu întotdeauna lucrurile pe care le aștepți au efecte bune asupra ta! Bunăoară, expunerea la temperaturi crescute poate determina o varietate de manifestari neplăcute. Practic,mecanismele care regleaza temperatura interna se alterează , în plus apărând și o serie de factori individuali care determina reducerea tolerantei la caldura.
Care sunt, așadar, efectele caniculei?
- insolatia – practic , organismul nu mai poate mentine constanta temperatura, nu se mai poate adapta; apare in urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate in interior; se manifesta cu: febra, cefalee, ameteala, greata, confuzie, pierderea constientei.
- epuizarea produsa de caldura – apare in urma pierderilor de apa si minerale, prin transpiratie (activitati desfasurate atat in aer liber, cat si in interior); se manifesta cu: ameteli, slabiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greata, crampe abdominale, spasme musculare, transpiratii reci si abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.
- sincopa la caldura (colaps la caldura) – se produce colaps circulator din cauza incapacitatii sistemului circulator de a compensa vasodilatatia periferica si deshidratarea; apar simptome ca oboseala, stare de slabiciune, ameteli, greturi, anxietate, transpiratii reci, dureri epigastrice urmate curand de pierderea starii de constienta.
- crampe calorice – apar in urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfasoara efort fizic intens, in conditii de temperaturi crescute, fara sa se hidrateze corespunzator; apar contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare si inferioare, pot fi asociate cu senzatia de sete, cefalee, oboseala.
- socul caloric – se poate instala in conditiile unei agresiuni termice puternice asociata cu un efort fizic deosebit; afecteaza persoane care prezinta unul sau mai multi factori de risc (varstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar si persoane tinere care fie depun un efort fizic intens intr-o ambianta moderat calda, fie executa un efort de intensitate moderata, intr-o ambianta calda si umeda; tegumentele sunt uscate, calde (absenta transpiratiei), temperatura interna creste la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitatie, coma.
- eruptii cutanate – apar ca urmare a transpiratiei excesive timp indelungat.
Vom încheia cu un sfat extrem de important : beți cât mai multe lichide!
Sursa foto : nashsovetnik.ru
Comentează