Sănătate

14 elemente care dovedesc că sunteți mult mai proști decât credeți

 

Toți oamenii se cred, de regulă, raționali și înțelepți. Iată însă 14 elemente care ne arata cum funcționează, de fapt, creierul nostru. Ele demonstrează că, de fapt, lucrurile nu sunt atât de simple, precum am crede.

1. Melodia voastră preferată este cea de care se leagă un anumit eveniment din viața voastră. Lucru dovedit științific.

2. Muzica vă poate influența deciziile. Cercetătorii Universității din Groningen știu că, dacă la radioul din mașină se transmite o melodie ritmată, sigur veți simți nevoia să cinduceți mai repede si mai agresiv. Tot ei au ajuns la concluzia că muzica veselă ne înveselește, iar cea tristă ne întristează. Cu alte cuvinte, muzica ne dictează starea de spirit și nu noi suntem cei care alegem muzica, in functie de starea noastră de spirit.

3. Cu cât cheltuiți mai mulți bani pe alții, cu atât sunteți mai fericiți. O judecată înțeleaptă arată însă că trebuie să cheltuiesti pentru tine, însă firea noastră emoțională, care simte nevoia să aibă grijă de aproapele nostru, iși impune regulile.

4. Pentru a fi mai fericiți, banii trebuie cheltuiți pe acumularea de experiență, și nu pe bunuri materiale. O judecată înțeleaptă ne spune că, dacă vom cheltui bani pe distracții, vom ajunge să regretăm, pe când de un lucru material te poți servi mulți ani. În realitate însa, ajungem să ne plictisim foarte repede de lucrurile pe care le acumulăm.

5. Majoritatea copiilor din vremurile noastre ar fi ajuns la balamuc, dacă ar fi trăit în anul 1950. Circa jumătate din populatia planetei suferă de depresie și de sindromul anxietații. Un procent asemănător este dependent de folosirea antipsihoticelor. Dacă standardele spitalelor de boli psihice nu ar fi evoluat,la jumătatea șecolului XX, jumătate dintre noi am fi putut deveni, fără probleme, “clienții”lor!

6. Anumite practici religioase scad, cu adevărat, nivelul de stres. Cercetările au demonstrat ca oamenii care se roagă în mod regulat și care se ocupă cu meditația, sunt mai puțin predispuși la stres și depresii.

7. Cu bani, poți cumpăra fericirea, însă numai dacă câstigati 75.000 dolari pe an. Banii aduc fericirea, dar asta numai atâta timp cât sunt suficienți pentru a satisface nevoile noastre primare. Dacă ați facut parte din clasa de mijloc, iar apoi v-ați îmbogățit brusc, acest lucru nu vă va aduce nicidecum fericirea!

8. Stresul este un lucru molipsitor.
Dacă veți avea de a face cu oameni depresivi, curând veți deveni și voi unul din ei.

9. Dacă veți reuși să vă impuneți că ați dormit bine, creierul va ajunge să creadă acest lucru!
Pentru creierul nostru nu există diferență între lumea reală și cea virtuală. Dacă veți dormi doar 5 ore, dar veți repeta într-una “Vai, ce bine am dormit!” , veți vedea că funcționează! Și veți simți brusc că sunteți sătui de somn!

10. Oamenii cu vârsta cuprinsă între 18-33 de ani sunt cei mai depresivi. Familia, educatia, serviciul – toate sunt generatoare de stres, nu-i asa? Anii pe care îi considerăm a fi cei mai “prolifici” sunt, în realitate, cei mai dificili.

11. Oamenii inteligenți au o părere proastă despre sine, cei proști – o părere bună. Acest fenomen poarta numele de Efectul Dunning Kruger.

12. Creierul vostru nu-și amintește evenimente din trecut. El reface amintirile, le “reinventează”. De aceea declarațiile martorilor nu sunt întotdeauna de încredere. Vreți să păstrati ceva în memorie? Încercați să rememorați cât mai rar lucrul respectiv!

13. Deciziile voastre vor fi mult mai raționale, dacă le veti gandi într-o limbă străină. Este rezulttatul cercetărilor făcute la Universitatea din Chicago. Doar in acest fel, oamenii se bazează mai mult pe logică și mai puțin pe emoții.

14. Dacă veți dezvălui celor din jur planurile voastre, șansa lor de realizare va scădea puternic. Si nici măcar nu e vorba de invidie, cum ați putea crede. De fapt, oamenii, atunci când vorbesc despre planurile lor, încearcă de fapt să se auto-relaxeze. Creierul, așa cum v-am spus, nu vede diferența dintre real și virtual. Povestind despre planurile noastre, noi practic , “trăim” sentimentul îndeplinirii lor și brusc ne relaxăm!

  1. Sursa : lifter.com.ua

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate