Femei de 10

“ Vreau să ridic această profesie la cel mai înalt nivel și din punct de vedere medical, și managerial.” – interviu cu stomatologul BIANCA MIHAI

 

Medic stomatolog, tânăra și frumoasa Dr.Bianca Mihai cucerește de la prima vedere. Prin prestanță, distincție și profesionalism.
Cu o carte de vizită impresionantă pentru vârsta sa, cu realizări notabile în domeniu, Dr.Bianca Mihai este absolventă a Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti,  Facultatea de Stomatologie (promoția 2018) și a Colegiului Național „Sfântul Sava”, specializarea matematică-informatică.

“Elevă fiind, încă din școala generală, mi-a plăcut foarte mult chimia, așa că am ales un liceu de renume, dar o clasă cu profil real” – mărturisea Dr.Bianca Mihai. ”Am realizat că, dacă aș fi lucrat în domeniu aș fi putut să fac doar cercetare sau să fiu în învățământ; prin clasa a X-a am hotărât că voi urma Facultatea de Medicină. De fapt, chiar Stomatologia! De ce? Am purtat timp de patru ani aparat dentar și eram nevoită să merg la cabinet cam odată la trei săptămâni. Nu am simțit teamă, mi-a plăcut mediul, atmosfera din cabinet, curățenia, atenția medicului și a personalului. Mă simțeam atrasă de acest domeniu al medicinii, foarte aplicat, în care lucrezi efectiv cu oamenii, cu fiecare pacient în parte. Desigur, nu îmi imaginam cât de grea și provocatoare este această meserie, care presupune să înveți continuu și să te perfecționezi, dar, atunci când își place ceea ce faci, când ești pasionat și dedicat meseriei, toate acestea intră în firescul lucrurilor. Am fost cucerită și de rezultatele obținute din punct de vedere estetic după ce am purtat aparat ortodontic, așa încât m-am hotărât să dau examen la Stomatologie. Bineînțeles că în primii trei ani am studiat Medicină Generală, dar eu începusem din anul II să fac pratică în cabinete de stomatologie. Eram dornică să învăț mai mult și mai repede!

După primele săptămâni ale stagiului de practică obligatoriu, atunci când studenții aveau voie doar să asiste, a vrut să învețe mai mult, așa încât, din anul II de facultate a desfășurat activități de voluntariat în cadrul unei clinici bucureștene, asistând la programul de practică medicală stomatologică. Perioadele lungi petrecute în cabinet, pasiunea pentru acest domeniu și rezultatele obținute i-au permis să desfășoare activități stomatologice începând cu anul IV de facultate. A continuat activitatea ca voluntar la o altă clinica stomatologică, făcând practica în domeniul chirurgiei OroMaxiloFaciale, sub îndrumarea Prof.Dr. Liviu Preda; totodată s-a pregătit și a aprofundat domenii și specialități precum ortodonția, parodontologie, endodonție și protetică dentară, cu Prof.Dr. Anca Temelcea,.

“Am fost atrasă de la bun început de domeniul chirugiei, de aceea m-am îndreptat și către competența în implantologia orală. Am asistat la multe extracții, la intervenții chirugicale, iar în anii terminali, chiar am avut ocazia să aprofundez acest domeniu care, după părerea mea este predictibil, deși dificil, foarte frumos și complex. Apoi îți dă și mari satisfacții: să ai un pacient fără niciun dinte, adică edentat total, căruia, în câteva luni să îi redai zâmbetul, înseamnă foarte mult pentru mine. Impactul este fenomenal pentru el. Pur și simplu, pacientul este un om fericit”.

Dr.  BIANCA MIHAI  este “Femeia de 10” pe care vă propunem s-o cunoașteți, prin intermediul interviului pe care l-a oferit jurnalistei Oana Georgescu.

Oana Georgescu : – Cât de important este să redai zâmbetul unui pacient?

Dr. Bianca Mihai : – Cred că oricare pacient de-al meu, în momentul în care se privește în oglindă și zâmbește este cu adevărat fericit și își recapătă încrederea în sine, iar pentru mine înseamnă mai mult decât o realizare profesională. Este și o mulțumire sufletească, un imbold de a merge mai departe și o certitudine că am ales să fac ceea ce trebuie și îmi place. Mă dedic cu pasiune meseriei și iubesc oamenii, iar pacienții mei, cred că simt aceste lucruri.

Oana Georgescu : – Poate că, deloc întâmplător, lucrarea dvs de licență s-a bazat pe Managementul Stresului studenților, generat de examene…

 

Dr. Bianca Mihai : – Am pornit de la propriile experiențe și de la faptul că studenții din primii ani, dar și din anii terminali, sunt asaltați cu examene, colocvii, teste, proiecte care se succed unele după altele; ai doar câteva zile să te pregătești, materia este complexă, cu un volum imens de informații teoretice, cu zeci ore de practică în spital și clinică, de laboratoare și de studiu. Plus că, în ultimul an, stresul oricărui viitor absolvent este generat de pregătirea examenului de licență, de ultima sesiune de examene care este foarte grea, plus de examenul de Rezidențiat. Desigur, am avut de ales diverse teme din domeniu strict al stomatolgiei, dar și altele care au tangență cu domeniul medical. Pentru pregătirea lucrării mele am colaborat şi cu Catedra de Psihologie, am făcut sondaje de opinie și cercetare în rândul colegilor din toți anii și am reușit, prin studiu să determin nivelul de stres al studenților mediciniști.

 

     Și totuși, Dr.Bianca Mihai s-a dedicat Stomatologiei, domeniu pe care nu încetează să îl aprofundeze și în care să se perfecționeze, mai ales în cel al esteticii și al implantologiei.  În anul absolvirii, în 2018 s-a angajat la un cabinet unde a început să practice stomatolgia general. A colaborat la mai multe cabinete și clinici de profil din dorința de a aprofunda domenii precum chirurgia estetică, care are o competență ce permite să pui implanturi.

 

Oana Georgescu: – Ce amintire aveți,   de la primul pacient pe care l-ați tratat?

Dr. Bianca Mihai : – Eram studentă în anul III… A fost vorba de punerea unei plombe, o intervenție simplă, dar eu atunci am pus mâna pentru prima data pe o turbină. Am făcut programarea pentru cabinetele de la facultate și, împreună cu un coleg, am pus o postare pe FB care suna cam așa: ”Oferim servicii stomatolgoice gratuite”. Și s-a făcut coadă!… Profesorii ne-au dat ocazia să ne aducem, dacă doream pacienți pentru procedure foarte ușoare, de tipul obturațiilor, plombelor. Prima mea pacientă era tânără, avea 25 de ani și era foarte fricoasă; țin minte că s-a așezat pe scaun și tremura de mama focului. Am reușit cu brio intervenția, adică i-am pus plomba și, la final, atunci când s-a dat jos de pe scaun, m-a luat în brațe și mi-a mulțumit. Aceea a fost prima dovadă de apreciere din partea unui pacient, mai ales că a fost primul și mi-a dat o încredere uriașă. Atunci am avut convingerea și am știut că sunt pe drumul cel bun și că mi-am ales meseria care trebuie.

 

Oana Georgescu : – Cât de importantă este relația medic stomatolog – pacient? Cum le câștigați încrederea, cum puteți dovedi că o doctoriță tânără și frumoasă poate fi un profesionist în domeniu, dedicat profesiei sale?

Dr. Bianca Mihai : – Esential este ca medicul să câștige încrederea pacientului de la primele ședințe, chiar de prima dată, aș putea spune. Altfel, planul de tratament nu va avea nici un rezultat notabil. Și atunci nemulțumirile, frustrările sunt de ambele părți. De exemplu, indiferent, de patologia sa, de diagnostic, încep cu manopere cât mai simple și nedureroase. Pentru că teama de durere este principala problemă a majorității pacienților care au nevoie de medicul stomatolog. În general faci anestezie și explici în detaliu tot ceea ce ar trebui să li se întâmple. Sincer, după prima, a doua ședință, pacienții vin de drag…. Eu așa simt. Primul pas este de a câștiga încrederea și explic, de la  primele ședințe, fiecărui pacient care sunt pașii în tratamentul sau lucrarea care trebuie făcută, ce manopere se efectuează, care este planul de tratament și care sunt termenele.

Mi s-a spus că la mine în cabinet nu miroase a… dentist și înclin să cred că și acest aspect contează foarte mult pentru mentalul și încrederea oricărui pacient, indiferent de vârstă. De altfel, alături de sloganul ”Fără durere!”, acest aspect va face parte din conceptul clinicii pe care o doresc să inaugurez în curând. Vreau să ridic această profesie la cel mai înalt nivel și din punct de vedere medical, și managerial. Ideal este să întruneşti toate specializările într-o clinică şi cred că ar trebui ca fiecare medic să lucreze în specialitatea sa: edodonție, ortodonție, pedodonție etc. Succesul este asigurat de o echipă unită şi perfromantă și o colaborare foarte bună între medici și membrii personalului: fiecare trebuie să aibă “bucățica” lui, pe care să o facă însă foarte bine.

 

    ….În anul 2019, Dr.Bianca Mihai a avut ocazia să lucreze o perioadă în Franța, la un cabinet stomatologic din localitatea Vienne-Lyon. În același an a început să profeseze ca medic stomatolog generalist la clinici prestigioase din Capitală. A participat atunci la  Zilele Medicinii Dentare Sibiene, cu tema ”Era tehnologică a medicinii dentare moderne”.

Domeniile abordate de Dr.Bianca Mihai sunt cele din stomatologia generală, dar pasiunea sa rămâne estetica.

În 2020 a absolvit cursul ”Realizarea obturațiilor estetice și funcționale printr-un protocol simplu în zona anterioară” sub îndrumarea Dr.Vlad Niță și a început să studieze și să își desăvârșească competențele în implantologia orală cu General Maior Medic Prof.Univ.Dr. Ioan Sârbu.

 

Oana Georgescu : – În această meserie nu poți afirma vreodată că le știi pe toate și că nu mai ai nimic de învățat. Simțiți acest lucru? 

Dr. Bianca Mihai : – Desigur, stomatologia tot timpul avansează, mai ales că implică multă tehnologie, este știință, cercetare permanentă, iar când vorbim despre implantologie, chirurgie sau estetică în domeniu nu se pune problema să te plafonezi. Dimpotrivă, trebuie să te pregătești continuu, să participi la cursuri, stagii de pregătire.

 

Oana Georgescu : – Implantologia nu este cumva un domeniu dificil pentru un medic tânăr? Sau este mai degrabă, unul provocator?

Dr. Bianca Mihai : – Trebuie luat pas cu pas, trebuie să te documentezi, să cercetezi și să studiezi, să te perfecționezi, să lucrezi efectiv și mai ales să reușești să ții pasul cu tot ce apare nou în domeniu, iar tehnologiile sunt foarte avansate. Și totuși, practica, lucrul efectiv sunt extrem de importante.

 

Oana Georgescu : – Care sunt pasiunile dvs, preocupările de timp liber, hobby-urile?

Dr. Bianca Mihai : – Sportul este una dintre pasiunile mele. Îmi place să alerg în aer liber, mă relaxează și mă detensionează după orele petrecute în cabinet, merg frecvent la sală, îmi place să călătoresc, și mă pasionează muzica, de la jazz la rock – am crescut cu astfel de muzică, tata fiind un rocker autentic. Sincer, mi-aș fi dorit să fiu cântăreață, dar nu am voce… Muzica mă relaxează și aș asculta toată ziua, acasă, în mașină și uneori la cabinet, dar acolo pun muzică ambientală. Cred că domeniile în care vreau să performez în domeniul stomatologiei înseamnă și artă, așa încât toate se întrepătrund. Îmi place să merg la teatru, la film, să vizitez muzee de artă, îi plac picturile, operele de artă și ori de câte ori am avut ocazia să călătoresc în străinătate, nu am ezitat. Sper să revenim la vremurile din’nainte de Pandemie…

Oana Georgescu : – Vă mulțumim mult! Sunteți, într-adevăr, o femeie de 10! Iar celor ce doresc să pătrundă în universul dvs, le sugerăm să dea Click aici  : DR. BIANCA MIHAI

 

Foto: arhiva personală

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • La ce preturi sunt implanturile nu au totii oamenii sa și puna dintii! Eu am 33 ani și am placa in gura și nu îmi permit implanturi!! Da este ff frumoasa doamna doctor. ..