Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Visele care durează 10 ani

Se spune că visele de iarnă sunt cele mai profunde. Zăpada rece de afară, starea inexplicabilă de somn și căldura unui pulover pufos te facc să adormi instantaneu în fața șemineului. Nu că aș avea șemineu în casă, dar… sună mai bine așa. În fine, să rămânem la imaginea de mai devreme. Când m-am trezit era trecut de ora 17. Am pus punguța maronie de popcorn în cuptorul cu microunde și am așteptat.

Până să pocnească toate bobițele de porumb mi-am adus aminte de filmul cu Di Caprio. Două ore și jumătate de acțiune, thriller și SF. Auzisem numai păreri bune despre el, plus că are 8.8 pe IMDb și, cireașa de pe tort, joacă și Tom Hardy.
Inception – INSERȚIA și nu Începutul cum a preferat distribuitorul român să-i spună – îl are în prim-plan pe Di Caprio, în rolul lui Dom Cobb, un specialist în extragerea – sau mai bine zis furtul – de informații din subconștientul peroanelor aflate în stare de visare. Împreună cu echipa lui formată din arhitecta Ariadne – cea care proiectează visul, Arthur – responsabilul cu siguranța și Eames – falsificatorul, Dom, un fugar care pierduse totul din cauza meseriei lui, acceptă o ultimă misiune ce îi garantează libertatea.
De data aceasta, în loc să caute informații, e nevoit să implanteze o idee în mintea adversarului angajatorului său. Trebuie să creeze de la zero visul în care-şi aruncă victima astfel încât informaţia să fie inserată fără pericol sau dubii, în ceea ce-l privește pe nefericitul competitor. În cele din urmă ajung să proiecteze un vis incorporat în altul care duce la un al treilea vis, cel final; proces ce a fost estimat la zece ani de reverie. Exista riscul ca atunci când se trezeau să aibă impresia că totul e o iluzie și să-și dorească să se sinucidă – doar așa putea să pună capăt închipurii – însă Cobb are un totem care îl ajută, oriunde ar fi, să deosebească realitatea de imaginar. Această simplă idee de la care pornește totul se dezvoltă destul de brutal ajungându-se la urmăriri, împușcături și ambuscade – toate imaginare. Din fericire, pentru o romantică incurabilă ca mine, filmul are și o poveste de dragoste, moment în care apare Marion Cottilard – actrița din Aliatul (2016) *VI-L RECOMAND* – unde totul duce la o singură întrebare: chiar e posibil așa ceva???
Este o poveste complicată, elaborată și sofisticată care nu poate fi descrisă în cuvinte ci doar imaginată și visată. Pentru mine, ca și Shutter Island reprezintă unul din filmele alea care te pun pe gânduri, cum spune un prieten de-al meu. Pe lângă distribuția excepțională și punerea în scenă specifică lui Christopher Nolan, Inception a câștigat destul de multe premii și cred că doar trailerul dacă îl vedeți vă va plăcea enorm.
Revenind la vise… la cât de captivant a fost filmul, am mâncat două pungi de popcorn și multă ciocolată și apoi am adormit cu gândul la vise.

P.S. Filmul există, nu a fost un vis :))

XOXO