Am hotărât să călătoresc cât pot de mult. Mă bucur enorm când descopăr locuri noi, oameni și multiculturalitate. Mi-am dorit demult să vizitez Israelul și am considerat că trebuie să aștept momentul potrivit, acela în care voi simți că trebuie să fac această călătorie spirituală. Momentul a venit pe neașteptate prin invitația lansată de agenția Marshal Turism prin dl. Ion Antonescu.
“Ai fost în Țara Sfântă, Dana?”. Nu încă dar era pe lista de dorințe. Am ales din cele trei circuite organizate pe primul, cel din 8-13 aprilie deși tentația a fost mare și pentru circuitul din luna septembrie întrucât va veni și Florin Piersic. Vă dați seama cum ar fi o calatorie alături de marele actor? Deliciu total! Dar am vrut să merg înainte de Paște așa că mi-am făcut bagajele și am pornit la drum!
Mi s-a garantat o experiență unică și asta am simțit din prima zi. M-a atras foarte tare ideea de a vizita țara cu trei mări, Mediterană, Galilee și Marea Moartă! Deși am avut o îndoială cu această călătorie, având în vedere climatul politic și teama firească a turistului obișnuit, am descoperit o țară frumoasă, cu oameni zâmbitori, relaxați, multietnici. Marshal turism îți dă toate sfaturile utile de la ce să iei în bagaje până la locațiile unde poți face shopping cu suveniruri la prețuri corecte, de unde să cumperi fructe, cum să negociezi cu comercianții, istoricul fiecărui obiectiv turistic iar ghidul este chiar dl. Ion Antonescu, care este o Enciclopedie vie.
Am vizitat Tel Aviv, un oraș tânăr, cosmopolit și am privit cu poftă marea Mediterană de pe faleza încadrată de palmieri înalți.
Nu pot să vă descriu ce am simțit vizitând Ierusalimul. Parcă am intrat într-o altă lume, mai frumoasă și liniștită. Oameni veniți din toate colțurile lumii ca să viziteze lăcașele sfinte părea că au un singur Dumnezeu, că sunt de aceeași religie. Cu siguranță aveam aceeași credință. Aceea de a pleca de acolo cu sentimentul că ni s-au sters păcatele și că am fost binecuvântați.
Contrastul între credința iudaică, cu evreii care se rugau la Zidul Plângerii, musulmanii care erau chemați la moschee și turiștii americani, indieni, de credință catolică, ruși și romani cu credință ortodoxă nu se mai simtea deloc.
Ierusalimul m-a impresionat și sincer vă spun că este o destinație pe care ar trebui să o facem măcar o dată în viață.
M-a uimit frumusețea orașului Haifa, privit de la înălțimea grădinilor Bahai. Fecioara Maria, cu cât ne apropiam de Nazaret, orașul natal, își făcea simțită prezența peste tot. Parcă plutea în aer deasupra noastră. Am vizitat peștera Sfântului Ilie apoi biserica de pe muntele Tabor, unde a avut loc Schimbarea la față a lui Iisus. Am coborât pe străzile Nazaretului și am intrat în forfota orașului. Am vizitat biserica construită pe locul casei fecioarei Maria și am simtit că mă ridic la cer. Nu pot exprima în cuvinte senzația…Momente unice în viață care mi-au transmis sentimentul că noi suntem doar o mică parte din ceva foarte mare!
Am ajuns la marea Galileei sau lacul Tiberias sau marea Kinneret cum i se mai spune. Este un lac cu apă dulce, pe distanță de 53 de kilometri, în care se varsă râul Iordanului. Am vizitat locul unde a fost botezat Iisus de către Ioan Botezatorul și am intrat în apa Iordanului, care era lăptoasă la culoare și foarte rece. În apropiere de marea Galileei încă mai simțeam mirosul plantelor și florilor exotice, în special bougainvillea, leandru, acacia, trandafiri, măslini și chiparos. Cum am trecut de partea cealaltă a țării, din valea Iordanului și de-alungul înălțimilor Golan spre marea Moartă, relieful devenea din ce în ce mai sterp. Munții cu piatră calcaroasă roșiatică și pământul cu pulbere măruntă sunt străpunși de plantațiile de curmali, bananieri și mangotieri. Marea Moartă îți apare în fața ochilor de la înălțimea celui mai vechi oraș din lume, Ierihon. Când am intrat în apele ei extrem de sărate, am știut cum se simt cosmonauții în imponderabilitate! Am ieșit cu sarea albă uleioasă pe corp și am simțit cum îmi ia cu mâna toate rănile corpului.
Am reușit să-mi ating dorințele făcând lucruri în premieră:
– Am intrat în deșert, vizitând pustiul Hozeva și mănăstirea unde sunt moaștele Sfântului cuvios Ioan Iacob de la Neamț, singurul roman recunoscut de Arhiepiscopia din Ierusalim și trecut în calendarul sfinților, fiind canonizat înainte de către Biserica Ortodoxă Română.
– Am călărit pe un măgăruș, dorință neîndeplinită pâăa acum când am avut alte ocazii în Malta și Santorini.
– Am intrat în orașul Betlehem, trecând frontiera în Palestina, venind dinspre Ierusalim
– Am vizitat locul nașterii lui Iisus în Betlehem
– Am fost în primul meu pelerinaj și l-am finalizat în lăcașul românesc, aflat pe pământul sfânt din Ierusalim.
“Viața este o călătorie” a fost motto-ul ales de mine pentru acest jurnal de călătorii pe care l-am scris și filmat pe video blog-ul meu www.danasavuica.ro
http://danasavuica.ro/category/travel/ www.marshalturism.ro
Comentează