Femei de 10 Răscolind internetul

Mamă sau femeie de carieră?

„Top Feminin” ne propune un subiect actual despre mamele de carieră. Anne Bersot, autoarea mai multor cronici”antirid”,mamă a trei copii,absolventă a Global University (SUA) ce trăiește în Quebec abordează un subiect care personal mă înteresează deoarece și eu,la rândul meu,am făcut la un moment dat o alegere care nu a fost tocmai ușoară. A rămâne acasă pentru a te ocupa de familie este o alegere pe care o fac din ce în ce mai multe tinere .În Franța, mai mult de 80% din femeile cu vârste cuprinse între 25-55 ani lucrează, dar după acea Wonder Women a anilor 80′, care își dorea o îmbinare între carieră,familie și frumusețe, femeia anilor de după 2006 reflectează de două ori și, în consecință, din ce în ce mai multe se gândesc serios să se oprească din carieră pentru a-și îngrijii familia și a-și crește copiii.E o decizie asumată și grea, dar și așa din cele care fac acest pas, puține sunt cele care regretă.

imageDupă cum vă spuneam, m-am regăsit în acest subiect, Anne exprimând punctul de vedere al unei femei care alege să fie mamă, în detrimentul unei cariere care era în desfașurare în momentul în care a rămas însărcinată. Povestește cu amuzament momentul în care, la ginecolog, este întrebată,printre altele,ce profesie are?După un moment de ezitare în care cugetă că meseria aleasă din toată inima e abandonată în detrimentul celei de mamă și de îngrijirea familiei, femeia răspunde: „mere au foyer”(mamă ce se așează la casa ei, în căminul ei). Dregându-și vocea și după un moment de liniște’ doctorul începe să dea îndrumările necesare perioadei de sarcină.Așa,ea realizează că noua carieră aleasă nu va impresiona niciodată pe nimeni. „Mamă cu normă întreagă” nu sună prea spectaculos, nu?Media le apelează FAF (femme au foyer), institutul de statistică le clasează ca persoane inactive, în declarația civilă apar ca „fără profesie”, celibatarii îi invidiază pe cei cu casa plină de râsete de copii,femeile care muncesc cot la cot cu ei le invidiază: „ce șansă au că își permit asta”, iar scepticii spun că niciodată nu ar putea să rămână să stea închiși între patru pereți și să se „sclerozeze”.

Pentru bunicile noastre era normal să fie casnice și să crească imagecopii.Două generații mai târziu a rămâne acasă a devenit o excepție.Atunci de ce să alegi asta?Pentru a ingrijii un copil , teoretic e nevoie de o armată întreagă de profesioniști: puericultură, nutriționist, psiholog, educator, etc, dar dacă femeie dorește să facă același lucru acasă pentru copiii ei, munca sa e rareori recunoscută și zilnic subevaluată. Totuși copilul nu crește singur, iar a fi mamă este o profesie și niciodată toți cei de mai sus la un loc nu vor putea înlocui legătura mamă-copil, mai ales în primii ani de viață. Acest dans de „inimă lângă inimă”, pe care îl are mama cu copilul său, îi vor dezvolta din plin potențialul emoțional, psihomotor și intelectual. Nici o grădiniță, chiar și cea mai modernă, nici un educator chiar și cel mai zelos și competent nu pot înlocui prezența mamei. Această idee nu lovește în mamele care aleg să muncească sau sunt obligate să o facă, ci dorește să le incurajeze pe cele care ezită să urmeze acest drum, sau cele care se simt inutile și neînțelese.
FACEȚI ALEGEREA! Nu e ușor de făcut și din nefericire nu e posibil ca toate femeile să poată face asta. Multe dintre ele gestionează situații dificile în familie. E o șansă să poți să îți pui întrebarea dacă îți permiți să stai acasă sau nu. Pentru cele care-și doresc asta, iată câteva argumente pro și contra, câteva sugestii.

imagea.  Financiar-banii nu mai vin.
Să nu lucrezi pentru a-ți crește copilul poate să fie o nebunie din punct de vedere financiar, dar gestionând bine veniturile și cheltuielile, nu e ceva imposibil.În unele țări precum Franța, femeile sunt ajutate extraordinar de către sistem.
Este , e-adevărat, un sacrificiu, dar pentru unii nu e așa mare precum se crede.Trebuie pus în balanță ce vrem cu adevărat.Femeia care rămâne acasă trebuie să devină creativă în ceea ce privește gestionarea veniturilor.E clar că partenerul de viață e cel care îsi asumă generarea lor pentru familie și apoi mai depinde de ce anume ne dorim? Trebuie gândit cu profunzime.

b.  A rămâne acasă înseamnă sclerozare.
Multă lume declară asta stâmbând din nas. Pe de o parte sunt femei care înfloresc devenind mame și stând cu copiii lor. În ajutor vine delarația multor staruri care se simt minunat făcând această meserie, totuși trebuie să rămânem realiști și onești: a rămâne acasă e bine pentru copii și soț, dar pentru mame nu e chiar tot timpul perfect. Viața lor e plină de sacrificii,dăruire fără program fix, cu disponibilitate maximă fată de soț și copii. Nu e cu pauze de o cafea cu colegii, cu conversații de adulți, ci e cu răceli,pipi în chiloței,otite, copiii nu dorm, le e foame, vor să te joci cu ei, fac gălăgie se agită, uzează nervii și asta fără ca cineva să îți multumească. Pentru ei e firesc. Dar, credeți-mă, e bine și așa.image

SFIDEAZĂ SITUAȚIA!
În viața unei mame sunt mai multe faze. Euforia de început, după care urmează una de plictis, de rutină, prinsă intre pamperși și biberoane, apoi o perioadă de lipsă de aprecieri și reproșuri: când nu se vede nimic din ce faci. Aici poate apărea depresia. E bine să fim avertizate de la început, pentru a nu idealiza situația. A rămâne acasă este e o dedicare a sinelui, trebuie să fie o activitate organizată inteligent pentru a evita regretul alegerii făcute.

RENUNTAREA LA INDEPENDENȚA FINANCIARĂ.
Dacă ai muncit toată viața e foarte greu să renunți la independența financiară mai ales dacă ai un partener care, mai în glumă mai în serios, face diverse apropouri nepotrivite. Pe vremea bunicilor noștri nu se punea problema așa. Economiile erau comune și tatăl se preocupa de bunăstarea familiei.Increderea între membrii familiei era puternică și toți participau la ridicarea edificiului familiei fără spirit de dominație în nici o parte. Dacă ar fi să plătești o persoană pentru toate serviciile pe care le inlocuiește o mamă, o să îți dai seama că ea poate ajunge să câștige mai mult decât mulți dintre soții noștri.

imageCARE E ALEGEREA VIEȚII NOASTRE?  Trebuie să răspundem la niște întrebări fundamentale: Ce vrem cu adevărat? Cum ar trebui crescuți/educați copiii noștri cel mai bine? Oare familia funcționează corect, pentru a se obține un echilibru emoțional și o dezvoltare ideală? Unde ne plasăm valorile sociale,mulțumirea personală și bunăstarea familiei?

Într-o societate în care reușita profesională, independența financiară, productivitatea, egoismul și consumul neânfrânat sunt laitmotiv, mama nu are cotă de piață. Mama înseamnă dăruire, dăruire fără recunoștință, cu riscul ca mai târziu să rămână fară nimic, ba chiar poate să rămână singură. Multe femei nu sunt dispuse să facă acest lucru. Dar problema se pune diferit. Dumnezeu ne dăruiește copiii pentru ca noi să îi îngrijim să îi creștem și să îi educăm cum putem mai bine. Avem valori esențiale să le transmitem și multă dragoste să le dăruim. Mamele cred că se dedică fără reținere și nu e oare așa normal?
„Dacă vrem să schimbăm ceva în mentalitatea societății de azi, trebuie să ne întoarcem către a fi mame,a ne îngrijii NOI copiii cum trebuie, doar așa boala asta care ne roade poate fi stârpită” a declarat un înalt funcționar care a ales să fie mamă în detrimentul carierei și cu care Anne s-a întâlnit la o conferință.
Acum, dacă vă întreabă cineva despre profesie, să nu răspundeți cu „stau acasă „sau „fără profesie”, ci mai degrabă să răspundeți cu mândrie: „eu sunt investitor în capital uman…”o replică genială și plină de adevăr.
Eu, personal, sunt mândră să fiu MAMĂ!

Etichete