Călătorii Timp liber

Varșovia, best of. Episodul 13: VIP-Lounge- ul cu nume de cozonac

Mazurek este numele unui cozonac tradițional polonez, pregătit cu precădere în ajunul sărbătorilor de Paști. Tot Mazurek este și un nume polonez. Și mai este ceva: denumirea VIP Lounge-ului LOT – una din noutățile Aeroportului International Chopin din Varșovia. 

Simpatica Agata Slepowronska, unul din reprezentantii LOT cu care am colaborat la realizarea acestui serial, ne-a lansat o provocare de nerefuzat : chiar dacă nu respectam condițiile impuse pentru a avea acces la Business longe-ul VIP al Aeroportului internațional Chopin din Varșovia, am primit permisiunea de a ne petrece  ceva vreme  acolo, ca și jurnaliști, urmând să împărtășim apoi experiența noastră cititorilor din România. 

Iată-ne așadar la locul faptei, după ce ne-am făcut check-in-ul, am trecut de controlul bagajelor și de cel al pașapoartelor și am ajuns în acel “no man’s land” al aeroportului – ultimul pas înainte de îmbarcarea în pasărea de fier. Ne facem un selfie la intrarea în Lounge, după care ne legitimăm la desk-ul de la intrare, unde ne întâmpină zâmbetul larg al angajatei LOT. 

Sala în care ne aflăm este una spațioasă, elegantă, frumos mobilată, mobilierul având un design modern. Ferestrele mari oferă vizibilitate către avioanele trase la burduf. Chiar în dreptul nostru, unul uriaș, inscripționat “Emirates” așteaptă cuminte ca marea de călători sa-i pătrundă în pântece. În lounge e liniște și confort . Fotoliile adânci alternează cu scaunele comode,  așezate în dreptul celor câteva mese. În primele stau tolăniți călătorii obosiți, la celelalte s-au poziționat cei… flămânzi! ☺️ În farfuriile lor, oferta este deosebit de variată și o putem admira, în totalitate,  pe mesele laterale și pe cea centrală, care compun bufetul de tip suedez. Aici te poți înfrunta, în voie, din gustări, fructe, salate, supa zilei, câteva variante de “Felul doi” și altele câteva de prăjituri. Băuturile stau și ele frumos rânduite în frigiderele de pe margine: vinuri roșii și albe, cidru de mere, apă minerală, sucuri naturale, băuturi carbogazoase. Evident, dozatoarele de cafea sunt prezente și ele, la fel și o largă ofertă de ceaiuri. 

 

   În fotolii se citește presa (poloneză și internațională), la mese – corporatiștii s-au cablat la prize și lucrează de zor la laptopuri și tablete,  sau își butonează mobilele. Unii pasageri moțăie, sugerând astfel că sunt în tranzit si mai au mult de asteptat, până la zborul următor. Toate zborurile sunt, de fapt, afișate pe tabela electronică plasată la înălțime și vizibilă din orice colț al lounge-ului. 

Prin jurul meselor cu bunătăți se insinueaza periodic bucătarul LOT, îmbrăcat în tinuta sa imaculată, cu boneta tradițională, inspectând starea platourilor și completând operativ locurile rămase goale. O domnișoară cochetă în taiorul bleumarin al LOT și cu eșarfa roșu-bleumarin legată la gât, mișună printre mese, debarasând cu mișcări elegante, salutand  musafirii și împărțind în jur zâmbete.

    Ne privim ceasurile: e timpul s-o pornim spre Gate 14, de unde, în 30 de minute va decola cursa spre Bucuresti. Ne luăm rămas bun de la tânăra blondă de la intrare, nu înainte de a strecura, pe Facebook, câteva fotografii din lounge, in avanpremieră la prezentul reportaj. 

P.S. Pentru cei interesati, iată categoriile care pot beneficia de o vizită, mai scurtă sau mai lungă, la LOT Business lounge “Mazurek” : 

  • Pasagerii Star Alliance Business Class
  • Membrii Star Alliance cu statut HON, SEN, FTL (Miles& More, zboruri selectate) și membrii Star Alliance Gold Star
  • Pasagerii LOT Premium Economy, după ce au achitat o taxă de 120 zloti per persoană (La Recepția LOT Business Lounge „Polonez”) 

Și încă o precizare: Business Lounge-ul este disponibil 7 zile din 7, între orele 6,30 – 23,00.  

Foto: Daniela Grigore

Călătorie realizată cu sprijinul:

Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)