După toate aparențele, nu ne vom despărți pre curând de măștile medicinale. Dacă la început ele erau o raritate în farmacii și magazine, iată că acum au devenit un produs foarte accesibil. Nu întotdeauna și ca preț. Măștile de protecție s-au și diversificat foarte mult, depărtându-se considerabil de varianta lor inițială – cea folosită în lumea medicală. Designerii lumii și-au pus imaginația la contribuție și pe piață au apărut măști dintre cele mai diverse. Nimeni nu știe cât de eficiente sunt, însă acum poți lesne să-ți asortezi masca la ținuta pe care o porți. Ce nebunie!…
Însă odată cu instaurare vremii călduroase și a temperaturilor ridicate, ne este din ce în ce mai greu să purtăm aceste măști. Respirația ne este îngreunată, ochelarii ni se aburesc, simțim că luăm foc. Reporterii “MK” li s-au adresat specialiștilor, în dorința de a afla care sunt măștile cele mai eficiente dar și mai ușor de “tolerat”, pe timp de vară, și, respectiv, ce măsuri trebuie să luăm, pentru a nu ne provoca iritații ale pielii feței. Cu atât mai mult cu cât, după data de 15 mai, măștile au deveni obligatorii, in spațiile închise.
Potrivit opiniei specialiștilor, pe timp de vară virușii pot deveni și mai activi, iar datorită faptului că respirația noastră, din cauza căldurii, va deveni mai pronunțată, ne vom transforma în adevărate “aspiratoare” pentru viruși.
“ Vă recomand să intrați într-un magazin de materiale de construcție – le-a răspuns jurnaliștilor virusologul-epidemiolog rus Sergey Netesov. Diferența între o mască medicinală – dintr-acelea pe care le găsim în farmacii – și una destinată lucrătorilor în construcții, este colosală! Va sfătuiesc să optați pentru tipul FFP1 sau 3М, care au indicele de filtrare de zeci de ori mai mare. Mă refer la acele măști pe care le poți purta o zi întreagă, ele se fixează etanș pe față, astfel încât nu se depărtează de ea, atunci când persoana expiră. În plus, aceste măști pot fi sterilizate. Însă avantajul lor cel mai mare este acela că îți permit să respiri cu ușurință.
După cum explică Netesov, măștile care se comercializează acum prin farmacii, nu ne apără decât în proporție de 20-30%. Unele din ele nici măcar nu au acea “întăritură”, care să ne ajute s-o fixăm etanș, deasupra nasului. Prin urmare, amungeți să respirați prin lateralele măștii, ceea ce înseamnă că , din păcate, cantitatea de viruși inhalată este aceeași, însă disconfortul este mult mai mare.
Iar în momentul în care masca se umidifică, de la respirație, fibrele sale se lipesc între ele, respirația este îngreunată iar virușii pătrund mult mai ușor, prin orificiile create. În medie, pe timp de vară, eficiența măștilor medicinale este de maxim 20 de minute, și nu două ore cum se consideră în lumea medicală. Și asta numai din cauza acumulării umidității.
Legat de măștile “hand-made”, voi spune următoarele : ca și în cazul automobilelor : dacă te apuci să-ți faci singur o mașină, indiferent de materialele folosite, n-o să iasă o mașină ca lumea. La fel și în cazul măștilor. Efectul unei măști făcute de mâna ta este același cu al unei basmale legate la gură. Îți creezi un disconfort inutil, care nu-ți oferă de fapt nicio protecție. În plus, din necunoaștere, puteți opta pentru un material care sa vă îngreuneze și mai mult respirația, decât într-o mască clasică.”
Dermatologii în schimb, nu sunt atât de categorici. Dacă știi să alegi materialul corect, măștile artizanale pot fi mai plăcute pentru piele, mai ușor de tolerat.
Dermatologul Vadim Starikov evidențiază și el două probleme majore. În primul rând, apare o frecare permanentă a țesutului exterior al feței, cel care are rol de protecție. Acesta trebuie regenerat, cu ajutorul produselor cosmetice de hidratare… A doua problemă, în opinia medicului dermatolog, este faptul că, dacă sub mască se crează un mediu umed, acesta este propice înmulțirii bacteriilor. Majoritatea oamenilor pot să nici nu observe acest lucru, dar există destui care suferă de acnee. Aceștia trebuie să fie foarte atenți și să aibă grijă de pielea feței cu o mai mare atenție. Unii vor trebui chiar să apeleze la antibiotice, pentru a nu permite dezvoltarea unor boli de piele.
Legat de persoanele cu barbă, același medic avertizează : în cazul lor, măștile trebuie schimbate de două ori mai des.
Sursa : yandex.ru
Comentează