Sănătate

Fasciita plantară – cauze, simptome si tratament

Dacă simtiți dureri in zona mediana a arcului plantar sau aveți dureri de călcâi, este posibil sa suferiti de fasciita plantară, o afecțiune care nu ține neaparat cont de vârstă si este tot mai des întalnită in ultimii ani. Despre diagnostic si tratament, vorbim cu dna. doctor Poenaru Daniela, de la centrul medical PoeMedica.

F10: Care sunt simptomele acestei afecțiuni si mai ales care este tratamentul potrivit?

Dr. Daniela Poenaru: Durerea localizată la nivelul calcaneului (calciului) ascunde adesea o fasciită plantară. În ciuda denumirii, care trădează o suferință inflamatorie, fasciita este mai degrabă o leziune degenerativă a acestei structuri. Asociată uneori cu osteofitul calcanean, durerea este pusă pe seama aceastei excrescențe osoase. Durerea este cu precădere matinală, la primii pași pe care îi face pacientul; ulterior durerea se ameliorează. După perioadele de repaus, durerea revine.

Pacienții descriu în mod frecvent apariția sau declanșarea durerii la purtarea unor anume tipuri de pantofi. Factorii care conduc la fasceita plantară sunt multipli, dar ei se pot asocia cu: încalțăminte cu talpa subțire și rigidă, mersul îndelungat, modificările de statică plantară (piciorul plat de ex.), supragreutatea, căratul greutăților. Toate aceste activitați realizează o suprasolicitare a fasciei plantare, care în timp duce la uzură.

Diagnosticul este in mare parte clinic, bazându-se pe simptomele descrise de pacient și pe examenul clinic; el este confirmat prin ecografia plantară, ce depistează și monitorizează în timp leziunile fasciei plantare.

Tratamentul consta în:

– protejarea fasciei plantare, prin evitarea factorilor agravanți, în special purtarea unei încaltaminte comode, cu talpa elastică, groasă, bună absorbantă a șocurilor;

– fizioterapie clasică si terapie cu unde de șoc;

– kinetoterapie pentru stretchingul fasciei plantare și tonifierea musculaturii care susține bolta piciorului;

– infiltrații locale cu plasma proprie imbogațită cu trombocite, PRP, care are rol de a stimula regenerarea acestei structuri fibroase;

In rare cazuri, eșecul terapiilor conservatoare se soldează cu excizia chirurgicală a fasciei.

Clinica noastră vă stă la dispoziție pentru diagnosticul complet al fasciitei plantare și tratamentul conservator integral!

Femei de 10 pe Facebook