Diverse

Un vals compus de un român se află pe lista capodoperelor muzicale ale secolului XX

Eugen Doga este considerat a fi cel mai bun compozitor roman in viață. Muzica sa a rasunat in cele mai mari sali de concerte ale lumii, creațiile sale devenind coloană sonoră a numeroase filme celebre si spectacole de teatru. Actori precum Angelina Jolie si Johnny Depp, au valsat pe muzica lui Doga. Celebrul sau vals a fost ales de ruși pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci. Talentul său este incontestabil, de aceea UNESCO a decis ca valsul sau celebru din filmul ”Gingasa si tandra mea fiara” ( ”My Sweet and Tender Beast” ) să fie plasat pe locul 4 în șirul capodoperelor lumii, depasind nenumărate alte compozitii celebre, ale marilor muzicieni ai planetei.
In perioada comunista, Eugen Doga a devenit cunoscut datorita filmelor ”Lautarii” si ”Satra”, regizate de un alt basarabean Emil Loteanu. Creatiile sale muzicale au “îmbogățit” filme celebre la Hollywood, precum ”Turistul” (”The Tourist” –  cu Angelina Jolie si Johnny Depp) sau ”Anna Karenina”.  Cariera sa adună lucrari de balet, cvartete, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru si peste 200 de filme, printre care si animatie. Unele va sunt și vouă foarte cunoscute, cum ar fi ”Maria Mirabela”,  realizata de Ion Popescu Gopo.
Iată cum și-a motivat UNESCO decizia : ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerandu-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”.

Dar cine este Eugen Doga? S-a nascut la 1 martie 1937 in satul Mocra din Transnistria, iar de-a lungul vietii a adunat zeci de premii si distincții nationale și internationale, fiind inscris in lista de 200 personalitati ale lumii si supranumit ” Maestru in arta, Artist al Poporului si Om al Mileniului ”. Alături de George Enescu si Dinu Lipatti,  Doga va ramane unul dintre marile nume ale muzicii clasice. Intr-un top international realizat de site-ul History Rundown – cu cele mai bune opere muzicale din toate timpurile – apar lucrarile ”Gramofon” (locul 83) , in timp ce ”Dulcea si tandra mea fiara” s-a clasat pe locul 94.

Eugen Doga declară : ”Muzica ne ajuta sa fim mai putin apasati de nevoi și mult mai plini de viață!”.  Pentru el, un spectacol este o explozie de bucurie chiar si la cei peste 80 de ani ai sai. Maestrul are si un mesaj pentru cei care ii asculta muzica: ” Sa creada in puterea artei de a mangaia sufletele. Muzica ne poate ajuta sa fim mai vitali, mai putin apasati de nevoi, mai luminosi” . 
Lui Eugen Doga îi place mult sa mediteze si să scrie chiar și despre lucruri pe care nu le intelege: ”Ce este dragostea? Habar nu am, dar am scris un eseu despre dragoste. Am și un eseu despre genialitate… Chiar daca am scris despre mama, nu stiu bine ce înseamnă asta, pentru ca mama e un infinit. 
Muzicianul recunoaște că scrie direct, fără ciorne: ”Nu am naravul de a chinui pianul, de a chinui hartia” . 
Ca sfat de viață, Eugen Doga ne sfatuieste in primul rand sa fim mai buni: ”Imi amintesc, cand vedeam, la un capat de sat, că dintr-un hoceag iesea fum, mama imi zicea: Du-te, dragul mamei, si adă foc de la cutare… Luam jaratec in câte o cutie si il aduceam acasa. Astazi e greu sa ne imaginam astfel de lucruri”, își amintește maestrul.

Haideți să reascultăm încă o dată minunata creație a compozitorului de peste Prut :

Sursa: zdg.md

Etichete

Publicitate