Bombănelile Marinei Editoriale

Un gând de fostă tocilară

 

 Atențiune, atențiune! Vă vorbește o tocilară! O elevă de 10, continuată de o studentă de 10, care nu a trecut nicidecum prin școală precum gâsca prin apă, ci precum Sisif purtându-și bolovanul pe umeri. Nu vorbim acum despre “la ce mi-a servit”, și nici nu-mi voi aminti, cu obidă, spusele fiului meu, care mi-a amendat, la un moment dat, filozofia de viață cu o replică nemiloasă, cu efect de duș rece : “ Mami, nu mai trăi în trecut! În  vremurile noastre, copiii de 10 ajung să lucreze pentru copiii de 5!” Despre asta am mai scris. 

Vreau să mă refer, de pe poziția omului care a “mâncat cărțile”, în vremea în care nu existau burse pentru note mari, la ceva punctual. Mai precis, la ultimele întâmplări din lumea școlilor.  A amărâtului învățământ românesc, cocoțat pe butucii incompetenței gestionării sale.

…Mi-a trecut pe la ureche ieri dimineață,  în timp ce traversam livingul mergând dinspre bucătărie spre birou,  o știre potrivit căreia nuștiucâte zeci de elevi si-au fluturat pancartele in fața Ministerului Învățământului, protestând pentru ridicarea “mediei de primit burse de merit” de la 8,50, la 9,50. Am crezut că nu am auzit bine, între timp se trecuse la o altă știre, așa că mi-am văzut de ale mele, după care , în stilul mioritic al canalelor de știri, informația a fost reluată toată ziulica de ieri, până ne-a intrat bine în cap revolta școlarilor din Românica de azi.  …Ce spui, Franz?!? “Elevii revoltați că nu mai pot lua bursă de merit, dacă au 10 la sport și 6-7 la matematică”?!?  Pai…”bursă DE MERIT” nu înseamnă cumva …să o meriți pentru că ești strălucitor și, prin urmare, printre primii din clasa ta?!? Că mergi la olimpiade,  îți strici ochii de la atâta citit și ți se lipește pixul de degete, socotind la mate?!? Din câte știu, bursele DE MERIT nu se dau pentru că ai părinții sărmani și nu ai bani să-ți iei penar sau teniși pentru sport. Se dau, pentru a-i sprijini și stimula “vârfurile”, pe acei copii care chiar se străduiesc să fie deasupra celorlalți ( nu discut aici “finalitatea” lor tristă, ei  sfârșind, cel mai adesea, prin a ajunge “la export”, într-o Romanie incapabilă să-și prețuiască  valorile) . Și aici îmi vin în minte genialii “copii de 10” pe care i-am  avut invitați în emisiunile  mele – doldora de diplome și medalii la competiții ale minții –  și îmi amintesc de părinții și profesorii lor, plângându-se de faptul că Statul nu face nimic pentru acești copii… 

Dacă micșorarea (CORECTĂ, pe deplin!) a mediei-limită de la care se vor oferi, de acum înainte, bursele de merit,  va fi urmată de mărirea cuantumului acestor burse în favoarea celor ce , pe bună dreptate, le merită, atunci înseamnă că putem saluta raza de soare ce spintecă norii incompetenței prelungite cu care a fost condus , în ultimii ani, învățământul românesc. În sfârșit, o decizie aparent înțeleaptă! Nu știu care sunt dedesubturile acestei măsuri, căci vremurile m-au cam învățat că în spatele oricărei decizii ( chiar si al celor bune , foarte rare din păcate) sunt rânduite numeroase  interese ascunse. Aș vrea însă ca gândirea politică ce ne-a acaparat judecata, să nu ne orbească într-atât, încât să hulim această decizie doar pentru că vine de la un Guvern indigest și să nu realizăm că bursa de merit chiar trebuie să rămână una DE MERIT! 

Ea trebuie MERITATĂ cu adevărat de copiii noștri cei mai buni, cei care, de vom reuși să-i ținem “acasă”, vor reuși, poate, să salveze această țară. 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.