Nutriție

Un celebru neurochirurg vă sfătuiește : periodic, renunțați la micul dejun, pentru a vă îmbunătăți activitatea creierului

Prima oară când Rahul Jandial a asistat la o operație – în vremea când era student la Universitatea Californiană din San Diego – el a știut că și-a găsit vocația. Iată ce declară medicul : “ Desigur, nu se poate fără să-ți fie teamă, dar se întâmplă atâtea lucruri extraordinare, atunci când pătrunzi în creierul cuiva, Iar acest lucru genereaza deopotrivă și tensiune, dar și exaltare”.

Pentru a te extazia în fața creierului uman nu trebuie să fii neurochirurg. Toți oamenii, începând cu magnații din Silicon Valley și terminând cu biohackerii, au devenit consumatorii unor medicamente care cresc eficiența activității cerebrale.
Exact acest lucru îl ingrijorează pe doctorul Jandial, care susține că aceste “tablete inteligente” li se recomandă pe scară tot mai largă oamenilor, însă toate demonstrațiile privind eficiența lor sunt lipsite de noimă. Asta l-a și inspirat în a scrie o carte cu sfaturi științifice, îndreptate spre atingerea unei productivități optime a creierului nostru.

În cartea sa “Neurofitness sau Un creier pentru o viață eficientă”, el scrie : “ În facultate am fost coleg cu unii studenți care erau convinși că vor primi cele mai bune calificative numai dacă vor consuma astfel de “tablete inteligente”, care să le permită să lucreze mai mult și mai cu râvnă, în esență ei rămânând însă aceiași, ca și până atunci. Tabletele erau nule.”
Medicul Jandial susține că cele mai bune metode de creștere a productivității creierului nu necesită mari eforturi din partea noastră. Iată mai jos cele 3 sfaturi de bază ale celebrului neurochirurg.

1. Două zile fără mic dejun
Zilele “de pauză” sunt foarte la modă în zilele noastre, însă “înfometarea” nu reprezintă, de fapt, nimic nou : multe din religiile lumii ne îndeamnă să postim, periodic. Jandial consideră că acest lucru se află într-o legătură directă cu creierul. Cele mai recente cercetări au demonstrat că înfometarea periodică ne ajută să ne “curățăm” creierul și să ne trezim simțurile, prin aceasta impulsionând activitatea creierului.
De două ori pe săptămână, neurochirurgul experimentează el însuși postul : de la 9 dimineața până la 5 seara mănâncă normal, după care, timp de 16 ore, trece pe apă și ceai, spre a-și crește capacitatea cognitivă.
Omul de știință susține că a te înfometa, timp de 16 ore ( în care este inclusă și durata somnului) dezvoltă creierul.
Cercetările întreprinse de celebrul medic au demonstrat faptul că înfometare periodica poate ajuta creierul să preîntâmpine dezvoltarea unor boli degenerative, de genul Alzheimer și Parkinson, îmbunătățind în același timp memoria și ridicând starea de spirit. Jandial presupune că a sta flămând 16 ore devine foarte ușor dacă ai sărit peste micul dejun ( ceea ce el face deseori) . Chiar dacă se spune ca micul dejun este masa cea mai importantă din zi, neurochirurgul susține că știința nu a adus niciun argument în acest sens. În orice caz, el recomandă un consult medical amănunțit, înainte de a recurge la aceasta metodă a înfometării.

2. Respirația adâncă
Pentru a te liniști mental înainte de o activitate stresantă sau de rezolvarea unei probleme complicate, Jandial sugerează să respirăm adânc timp de 5 minute. Să inspiram pe nas, foarte încet, cât numărăm până la 4, apoi să ne ținem respirația câteva secunde, după care să expirăm adânc, numărând pănă la 4.
O astfel de “respirație meditativă” , repetată de două ori pe zi, ne va ajuta să ne relaxăm neuronii, să gândim mai repede și să fim mai creativi.

3. Poziția verticală

Jandial insista ca, la serviciu, să stăm cât mai mult în picioare sau să umblăm. “Creierul este conceput pentru un creier aflat în poziție orgostatică, de aceea, atunci când omul stă în picioare, creierul sau se hrănește cu proteine”. Acestea îl ajută să-și păstreze sănătatea tuturor celor 90 de miliarde de celule nervoase ale sale , ceea ce va duce la o activitate cerebrală îmbunatățită. Celebrul medic susține că poziția verticală este precum un soi de narcotic pentru creier.

Sursa : cluber.com.ua

Publicitate