Bombănelile Marinei Editoriale

Un ambasador și un agricultor, pe aceeași canapea

                            

                 

Emisiunea de azi e o “corcitură”. Sper că nu vă sună urât cuvântul, pentru că nu e deloc urât înțelesul său. Iar corciturile, se știe, reprezinta de regulă cele mai valoroase rezultate ale unor combinații atipice! 

Astăzi amestecăm românii de 10 cu …coreeni de 10! De ce ? Simplu : astăzi este Ziua Natională a Coreei de Sud , sau Țara Dimineților Liniștite, cum a alintat-o cineva, cândva, așezând-o cu acest nume pe buzele tuturor. 

Astăzi, așadar, va fi despre fermierul Lee, care a lăsat acum 20 de ani pământul natal, spre a-l înămânța pe al nostru ( și va veni în emisiune cu spectaculoasele sale legume!) , dar și despre Silvia, tănăra care a fost desemnată “Cetățean de onoare al orașului Seoul”. Veți vedea de ce. 

Va fi despre profesorul Kwak, cel mai iubit dintre dascălii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, deși predă o limbă aparent imposibilă😁, dar și despre fermecătorul Alexandru Tomescu, care i-a încântat de atâtea ori pe coreeni, la ei acasă, întovărășit de a sa vioară Stradivarius; va fi despre Lucia Jipa, o tânără câreia nu-i curge nici un gram de sânge coreean în vine, dar care s-a ambiționat să le învețe coreenilor și limba și să și câștige Marele Premiu la  Festivalul de K-Pop ( da, da, “pop”-ul acela coreean, care ne-a intrat tuturor în suflet, acum câțiva ani,  împreună cu faimosul șlagăr Gangnam Style!) , dar va fi și despre Shin Gurung, bucătarul de la Restaurantul SEOUL din București, care, deși nu știe nici o boabă românește, a gătit dumnezeiește în bucătăria noastră din platou ( evident, bunătățuri coreene, nemaivăzute pe la noi!) . Astăzi va mai fi și despre extraordinara Paula Ivan, atleta  noastră de aur, care acum 32 de ani, la Jocurile Olimpice de la Seoul, urca tricolorul românesc pe cel mai înalt vârf al competiției internaționale, dar va fi și despre bătrâna designeră de la Seoul, cea care creează vesminte tradiționale și care, la aproape 70 de ani, bagă ața-n ac fără ochelari! Și tot astăzi o veți aplauda pe talentata Alexandra Violin, care, în chip de prețuire pentru sărbătoarea poporului coreean, a învățat o superbă melodie coreeană, interpretată minunat la vioara sa fermecată, dar mai ales îi veți aplauda pe Excelența Sa, Kim Yong Ho, Ambasadorul Coreei de Sud la București (însoțit de doamna sa, Kim Song Hi) care a lăsat deoparte orice prejudecăți “diplomatice” și a acceptat provocarea unei emisiuni deloc oficiale. Ba , mai mult, ne-au surprins pe toți, venind amândoi înveșmântați în frumosul “hanbok” – costumul national coreean!

….și va mai fi despre multe alte întâmplări, dar mai ales despre români și coreeni de excepție, aduși la numitor comun de acea magnifică notă de “10”, pe care echipa noastră le-a oferit-o din tot sufletul, într-un cadru atât de original.

…sunt vulpe bătrână și ghicesc ușor cand invitații mei se emoționează. Genul acela de emoție ascunsă, greu sesizabilă de către omul de rând, am descoperit-o in privirile Excelenței Sale când, la finalul celor două ore de filmare, maestrul Nicolae Voiculeț le-a dedicat sărbătoriților – în fapt, întregului popor coreean – o minunată melodie intrepretată dumnezeiește la nai. Se spune că “finis coronat opus” ( finalul încununează opera). 

Iar astăzi opera chiar merită să fie văzută! 

Ne vedem la ora 15, pe TVR2! 😉

La mulți ani, Coreea de Sud!

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VIROPROTECT RAPID