Legea e de partea ta

Ultimele măsuri instituite pentru protejarea cetățenilor români – Covid -19 – Ep.10: Ordonanța militară nr. 8

Am ajuns și la Ordonanța militară nr. 8 și va apărea și Ordonanța militară nr. 9. V-am spus eu că ajungem la 50. Mai ales că Președintele României a solicitat prelungirea stării de urgență în România. Joi, 16.04.2020, se va vota de Parlamentul României prelungirea acestei stări, sunt deja discuții aprinse cu privire la aprobarea sau respingerea acestei propuneri, în funcție de situația pandemiei în România. Sunt discuții raportat la răspândirea bolii, se pare că încă nu s-a ajuns la punctul culminant al acesteia, sunt cercetători străini care spun că ADN-ul românilor îi face mai imuni în fața bolii și de aceea nu avem victimele altor țări, alții îi contrazic, cert este că dacă este așa, Dumnezeu ne-a văzut în sfârșit și are milă de noi, că tot vine Paștele. Doamne ajuta!
Ordonanța militară nr. 8 completează activitățile pentru care există dreptul de a ieși din casă, probabil în urma solicitărilor reprezentanților acestor bresle: cei care au autorizații/permise de pescuit pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități. Atenție, nu orice pescuit este permis. Numai cei care au autorizație sau permise de pescuit. Nu vă apucați să plecați la baltă dacă nu dețineți așa ceva. Este foarte clar că această prevedere se aplică celor care desfășoară aceste activități în vederea comercializării, pentru a nu se impiedica această activitate. Știu că o să spuneți că la pescuit stați singuri, izolați, dar legea nu permite și unde-i lege, nu-i tocmeală. Trebuie completată o declarație pe proprie răspundere unde bifați ca motiv deplasarea în interes profesional, punctul 1 din declarație.
La fel au voie să se deplaseze în afara locuinței, apicultorii, inclusiv pentru deplasarea stupinei. Atenție, nu orice persoană care are stupi poate să iasă din domiciliu în acest scop. Ci doar cei care sunt autorizați, cu adeverința ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile județene de zootehnie sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor. Acest lucru s-a permis pentru că este perioada înfloririi și albinele trebuie să își culeagă polenul. Trebuie completată o declarație pe proprie răspundere unde bifați, ca motiv, deplasarea în interes profesional, punctul 1 din declarație.
Cei care dețineți autovehicule, s-au gândit mai bine guvernanții noștri și au permis ieșirea noastră din casă și deplasarea la service-urile auto, precum și pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru acestea și reparații. Trebuie completată o declarație pe proprie răspundere unde bifați, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor – punctul 2 din Declarație. Probabil că industria auto a sesizat autoritățile cu aceste aspecte, pentru că nu era prevăzută o asemenea posibilitate. Să nu uităm că începe programul Rabla, că Ford și Dacia au suspendat producția ceea ce înseamnă că oamenii nu se mai duc la muncă, producția scade, este întreruptă, iar bugetul țării nu poate susține la nesfârșit o asemenea greutate financiară. Nici producătorii nu pot accepta o situație de întrerupere îndelungată a lucrului, pentru că nu ar mai avea resurse financiare dacă nu produc și nu vând. În plus, la nivel mondial s-au relaxat măsurile de combatere a virusului și încet-încet lumea revine la normal, la muncă. Același trend trebuie să fie și la noi, mai ales că suntem într-o stare mult mai proastă la nivel financiar decât celelalte state.
S-a prelungit suspendarea zborurilor către și din Spania pe o perioadă de 14 zile, cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.
Aceste măsuri se aplică în cazul prelungirii stării de urgență și dacă prin Decretul prezidențial se va menține competența Ministrului de Interne de a stabili prin Ordonanțe militare, interzicerea graduală a circulației aeriene pe diferite rute.
Piețele agroalimentare rămân deschise numai celor care au certificat de producător agricol, care le permite să își vândă produsele în aceste piețe, evident cu respectarea tuturor măsurilor sanitare pentru prevenirea răspândirii covid-19. Acești producători agricoli se pot deplasa între locul de producție și piețe și înapoi, pot intra în aceste piețe, completând Declarația pe proprie răspundere și pe baza cerificatului de producător agricol. Nu uitați să aveți buletinul/cartea de identitate la voi.
Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență, personalul acestora având obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. După cum ați văzut tot ce înseamnă farmacii pentru oameni sau animale, sunt deschise, întrucât toți avem dreptul la sănătate.
Voi reveni ulterior cu alte informații din această ordonanță.
Gândiți profund înainte de a acționa, mai ales acum!
RÂDEM, GLUMIM, DAR NU PĂRĂSIM INCINTA! S.O.S