De câte ți se întâmplă să uiți anumite lucruri pe parcursul unei zile? Indiferent dacă este ziua de naștere a unui prieten, numele cuiva din trecutul tău sau un cuvânt pe care vrei să îl folosești. Cu siguranță te-ai simțit stânjenită. Dar, poți să te liniștești! Conform studiilor recente efectuate, uitarea este un semn de inteligență ridicată.
Mintea unora este capabilă să își amintească și cel mai mic detaliu, alții rețin doar lucruri dintr-un anumit sector, cum ar fi muzica, matematica etc. Ca ființe umane nu este posibil să memorăm fiecare detaliu din viața noastră. Plus că sunt lucruri pe care le-am învățat în școală dar pe care nu ni le amintim.
Te poți întreba de ce se întâmplă astfel de lucruri și de ce se petrec aceste pierderi minore de memorie. Studii conduse de Paul Frankland și Blake Richards de la Universitatea din Toronto au demonstrat că anumite lucruri din trecut sunt înlocuite în memorie de amintiri noi ceea ce face dificil să ne amintim impresii din trecut sau chiar să le uităm complet.
Doar pentru că o persoană are o memorie mai bună nu înseamnă că este mai inteligentă. În fapt, studiile au descoperit chiar contrariul. Sunt oameni care rețin toate detaliile, ceea ce este util dar este chiar mai folositor și sănătos să ne amintim lucruri generale dintr-o scală mai largă și să uităm lucrurile neînsemnate.
“Este important pentru creier să uite detalii irelevante și să se concentreze, în schimb, asupra lucrurilor importante care te pot ajuta în luarea deciziilor”, explică Richards într-un interviu la CNN.
Există o componentă majoră a creierului, numită hipocampus care stochează amintiri în mintea noastră și care șterge amintirile mai puțin importante, pentru a face loc pentru ceea ce este cu adevărat important. Acest mecanism ne ajută să luăm decizii mai înțelepte.
Când mintea noastră este copleșită de amintiri lipsite de importanță sau prea multe, va genera conflicte în mintea noastră și ne împiedică să luăm decizii bune. De exemplu, o minte cu prea multe amintiri poate fi indecisă, întrucât are de ales din prea multe variante.
“Sportul crește numărul neuronilor în hipocampus,” spune Richards. “Sunt multe detalii în viața noastră care nu sunt importante și care ne țin departe de deciziile bune.”
Este mai rezonabil să uităm detalii neimportante pentru a ne fi mai ușor să facem conexiuni între lucruri importante de care avem nevoie în orice moment.
Dar, dacă se întâmplă să uiți lucruri importante, este indicat să te adresezi specialiștilor. Altfel, este absolut firesc să uiți lucruri minore. Nu trebuie să te simți prost când nu reușești să îți amintești anumite lucruri; asta înseamnă că mintea ta funcționează corect!
Sursa: globalremedyhouse.com
Foto: feelgreatarizona.com
Comentează