Femei de 10

TVR de ieri și de azi. Episodul 26: “… de ce mai transmiti, daca nu se uita mai nimeni la tine?… si mai cheltuiesti si bani publici! “- interviu cu DOINA ANASTASIU, regizor artistic de marcă al TVR

 

Demult de tot, pe când divertismentul din TVR strălucea într-atât de tare, încât razele sale mai răzbat și astăzi, din reluările repetate ale emisiunilor de arhivă, o pleiadă de nume sonore figura pe genericele celor mai îndrăgite și vizionate emisiuni. Le-am tot aminitit, zilele acestea, și eu și interlocutorii mei, însă astăzi aș vrea să zăbovesc asupra unui cuplu anume : Mariana Șoitu și Doina Anastasiu. Prima – realizator, a doua – regizor artistic, un cuplu imbatabil, o prietenie de-o viață, tradusă într-o colaborare profesională de succes. În TVR așa figurau : ca și cuplu. Mereu auzeai rostindu-se “Mariana Șoitu și Doina Anastasiu”. Deveniseră un cuplu inseparabil, nu le auzeai numele decât rostite “la pachet”, la fel ca “Stela și Arșinel”. “Maddie și David”, “Stan și Bran” etc. Iar în umbra “numelui compus” s-au încolonat un șir întreg de emisiuni de succes, care au spart audiențele ani la rând și au apropiat programele de divertisment ale TVR de cele ale televiziunilor performante din Europa de vest. Show-uri de varietăți, printre cele marca “Divertis” răsunătoare programe de Revelion, selecții Eurovision, Cerbi de aur și multe altele. 

   Trecerea anilor și , mai exact, trecerea “în rezervă” le-a plasat pe fiecare în sânul familiilor lor, la o distanță considerabilă una de cealaltă.  Cu siguranță păstrează legătura și deapănă amintiri sau vorbesc despre televiziunea de astăzi. Oare cu admirație? Oare cu dezamăgire? Astăzi stăm de vorbă cu Doina Anastasiu, regizor artistic valoros al Televiziunii Române.   

Marina Almășan : – Dragă doamnă Doina Anastasiu, haideți să privim în urmă, către cariera dvs exemplară. Voi începe cu o întrebare “generală” : ce v-a oferit Televiziunea Română – mă refer  si la bune,  și la rele. 

Doina Anastasiu : – Da, și bune si rele mi-a oferit,  pentru că asa este  de fapt viata. Dar esential este ca mi-a oferit ocazia sa-mi traiesc viata intr-o profesie pe care am iubit-o cu pasiune si asta m-a facut sa nu am un “serviciu”,  ci aproape “un viciu.”

Si asta nu multi oameni o traiesc.

Marina Almășan : – Aveți dreptate, nu-s mulți cei care au “ars” pentru profesia lor, cu intensitatea cu care ați făcut-o dumneavoastră. Numiți-mi, vă rog,  cateva din emisiunile “de căpătâi” pe care le-ați realizat .

Doina Anastasiu : – Sunt destul de multe, caci se intind pe treizeci de ani , dar desigur ca pe primul loc se afla,  prin complexitate si concept, Cerbul de aur – care a reusit sa aduca ceva, la care visau atunci romanii : mari artisti ai momentul si ai istoriei muzicii pop si rock , pe care ii ascultam cu emotie si trairi intense,  dar nu ii vazuseram niciodata pe viu. Dar nu numai,  ci si interpreti in concurs,  pe care ii alegeam cu foarte multa grijă din toate partile lumii (Japonia ,Indonezia  Europa si cele doua Americi) si care apoi au confirmat  (Cristina Aguilera de exemplu).  Comparati va rog  vedetele acelor ani si , bunăoară, cele de anul trecut! 

Nu pot sa trec cu vederea emisiunile de divertisment ( Careul cu 10 asi, Ploaia de stele, Totul este posibil in joc si Castelele lui Dracula,  premiate la Montreux  )Sunt foarte multe , fiecare a insemnat ceva in viata mea si nu prea pot sa le enumar…

Marina Almășan : – Un lucru e sigur : cand auzeam “Mariana Șoitu și Doina Anastasiu” , emisiunea cu pricina nu trebuia ratată sub nicio formă! Spuneți-mi, vă rog, care era imaginea de altădată a TVR?

Doina Anastasiu : – Dupa cum stii,  televiziunea nu este o creatie in care doar un singur om se exprima , este ceva ce nu se poate face fara o echipa  – de la cea restransa: realizator, regizor, director de imagine ,scenograf regizor de montaj, cameramani si partea tehnica,  la cea largita  – in care fiecare om este o rotita impotantă și  fara de care nimic nu este posibil. Si mă intreb atunci :  cine as fi fost eu,  fara Mariana Soitu sau Titus Munteanu, sau Valeriu Lazarov? 

Vedetele de azi sunt ele însele creatia unei echipe .Ce ar fi fost Andreea Marin fără “Surprize Surprize”  sau Cosmin Cernat fara”Ploaia de stele” ? Au meritele lor,  fara doar si poate,  dar la formarea si lansarea lor a existat o echipa puternică in spatele lor. 

Asta se leaga cu atmosfera “din interior”,  de care ma intrebi. Eram echipe , ne concuram si apoi incercam s-aducem fiecare ceva nou. Asta imi aduce aminte de ce mi s-a intamplat inainte de 1989, cand am fost sanctionata că ,citez,  “am facut ceva ce nu se mai facuse până atunci in televiziune” . Iar raspunsul meu a fost “Păi nu de asta sunt platita, ca sa creez?”…Dar tot am fost sanctionata..

Marina Almășan : – Vorbim puțin și despre managementul de odinioară al TVR? 

Doina Anastasiu : – Aici sunt cateva lucruri de spus. Am avut parte de sefi care au avut incredere si ne-au lasat sa facem ce credeam că e mai bine,  caci telurile erau :  o audienta mare si calitate. Inainte de 89 incercam sa pacalim cenzura cu lucruri de calitate si cat de cat moderne,  pana s-a ajuns la absurditatea interdictiei unor cuvinte sau chiar la interzicerea  ca imaginile sa se succeada prea repede! 

Dar dupa 89 am fost liberi si profesionalismul ar fi trebuit sa fie criteriu de afirmare , fara indicatii sau pile .Recunoasterea treabuia sa vina din audiente… Si, daca la inceput entuziasmul a primat( ne bateam, la ore de varf, pe locul 1,2,3),  incet-incet toate s-au degradat.  Adevarul este ca Televiziunea Romana nu s-a reformat .Este prea mare, prea putin flexibilă…

 

Marina Almășan : – Sunt sigură că, și din postura de pensionară, continuați să fiți aproape cu sufletul de TVR. Ce imagine vă oferă astăzi locul în care v-ați petrecut aproape întreaga viață? 

Doina Anastasiu : – As vrea sa fiu sincera si sa pot face o analiza care sa ajute, dar … daca nu exista evenimente  nu mai pot privi consecvent la TVR. Se spune ca televiziunea publica trebuie sa aduca cultura , sa distreze si sa informeze si ma intreb : Cum se poate face asta  si sa pierzi drepturile de transmisie ale Festivalului Enescu? Cum sa nu ai o emisiune de referinta in divertisment?  Cum sa nu ai reporteri in locurile fierbinti ale societatii zi de zi si ora de ora?

Se spune ca pentru televiziunea publica audienta nu conteaza, atunci de ce mai transmiti, daca nu se uita mai nimeni la tine si mai cheltuiesti si bani publici?!? Si ma doare sufletul,  pentru ca stiu ca mai exista profesionisti talentati .

Marina Almășan : – Vă înțeleg tristețea. Ați prins perioada de glorie a TVR, dar puțin și din începutul declinului. Aveți explicații pentru ceea ce trăim acum, în TVR? Puteți propune soluții?

Doina Anastasiu : – Nu cred ca sunt pregatita sa dau solutii,  pot poate doar sa fac cateva observatii de bun simt.

Cred ca televiziunea trebuie sa fie libera conceptual si financiar și nu trebuie sa fie finantata de la buget . Asta creeaza presiune.

Mai cred ca toate concursurile pentru posturile de conducere, de  realizator, regizor, etc trebuie sa fie adevarate si sa nu functioneze, cum știu că se întâmplă acum,  pe principiul el/ea de cine a fost trimis sau al cui soț, prieten, sau fiu este?

Apoi cred ca trebuie aduse formate noi internationale,  care sunt verificate deja, dar care trebuie promovate profesionist.  Nu multe,  dar consistente.

La modul general, cred ca trebuie schimbate formatele, decorurile si modalitatile de exprimare,  caci toate dau astăzi senzatia de prafuit . 

Si , Doamne, sunt prea multi oameni care nu fac nimic sau aproape nimic,  deci TVR  trebuie eficientizat. 

V-aș pune niște întrebări punctuale : cati oameni si cate emisiuni sunt? Cate sindicate? Reformati regulamentele de functionare si scoateti balastul. Nu ingaduiti sa se dea spagă,  pentru a face ceea ce este prevăzut  in fisa postului! 

Poate ca sunt prea dura… dar ma doare sufletul! 

Cineva spunea, dupa revolutie, ca televiziunea ar trebui desfiintata pentru o zi si luat totul de la zero . O fi bine, o fi rau, nu stiu,  dar ceva trebuie sa faceti! 

Marina Almășan : – Da, ați fost dură, într-adevăr, dar ați pus degetul pe rană si vă mulțumesc! Spuse de un profesionist de calibrul dvs, aceste lucruri care trebuie bagate în seamă! Îniante de a vă mulțumi pentru acest interviu, aș vrea să exprim o curiozitate personală : cu ce vă ocupați acum?

Doina Anastasiu : – Deci… sa revenim cu picioarele pe pamant, nu? Sunt bunica a patru nepotei mici – intre7 si 1 an –  de la fiica mea Raluca,  care traieste in Anglia si deci sunt tot timpul intre Bristol si Bucuresti. Si asta nu e o treaba usoara,  la varsta mea Dar mai am o nepoata in anul patru la stomatologie de la fiul meu.

Pot sa spun cu mana pe inima că inca am cosmaruri si trairi intense, ramase undeva ascunse in inima mea, in legatura cu emisiile pe care le-am facut. Este motivul pentru care nu ma pot uita si bucura de nici o emisiune,  pentru ca , de fapt,  ma uit la cum s-a facut si la ce este “in spatele” ei .

Si mai am un regret : acela ca,  desi am lucrat cu atatea vedete reale la Cerbul de aur,  nu am reușit să stau de vorba cu niciuna dintre ele! 

Marina Almășan : – Offf…Nu știu dacă vă pot ajuta, în această privință..Dar vă mulțumesc mult de tot pentru interviu!