banner marshal garden
Femei de 10

TVR de ieri și de azi. Episodul 25: “Un Președinte care nu poate, nu vrea sau nu este făcut să fie manager, un șef care ține la prestigiul lui și al TVR, trebuie să aibă onoarea și puterea să plece” – interviu cu LIANA SANDULESCU, realizator de marcă al TVR

Liana Săndulescu este unul din numele “grele” ale Televiziunii Române. Și de ieri, și azi. Până cu un an în urmă, semnătura sa figura pe marile proiecte si evenimente ale Televiziunii Române, recunoscută fiind capacitatea sa organizatorică deosebită, talentul de a-și aduce alături colaboratori valoroși și personalități de primă linie. Spun “până cu un an în urmă” pentru că, deși Liana ar mai putea muta destui munți la viața sa, brusc “nu a mai avut loc” în Televiziunea căreia i-a dedicat întreaga viață. Locul trebuia eliberat, căci erau destui alții care se înghesuiau la intrare. Și nu, nu mă refer la tineri jurnaliști valoroși, care merită oricând un loc într-o astfel de instituție….

Astăzi, Liana Săndulescu, realizator de marcă al Televiziunii Române, ne răspunde unui set de întrebări, legate, evident de TVR de ieri și de azi..

Marina Almășan : – Spune-mi Liana, care este numărul exact de ani din viața ta, pe care i-ai investit in această instituție?

 

Liana Sandulescu : – Ma consider un om norocos pentru ca timp de peste 30 de ani locul meu de munca a fost o intalnire permanenta cu pasiunea, o provocare ispititoare, o deschidere catre frumos, o sansa unica de a cunoaste oameni speciali, un loc unde am venit cu placere si am ramas cat a fost nevoie, o sursa de suferinta si  satisfactie, un fel dulce si amar de a trai fiecare zi  „in TELE”… am fost si am ramas o romantica care, cu oarece naivitate, crede in cinste, corectitudine, adevar si frumos!

Am citit aproape toate interviurile realizate de tine in aceasta serie si am observat ca nostalgia si dragostea pentru „televiziune” este nota dominanta a confesiunilor colegilor mei! Timpul necrutator sterge uratul din viata noastra si pastreaza in amintire intamplari, fapte si evenimente notabile care ne-au facut viata mai frumoasa si mai buna. E bine asa? Cred sincer ca DA!

 

Marina Almăsan : – “..șterge urâtul…” – vom reveni asupra acestui aspect. Descrie-mi puțin parcursul tău, in TVR. Amintește cateva din proiectele tale de succes.

 

Liana Săndulescu : – Parcursul meu in „televiziune” inseamna zeci de titluri de emisiuni la care am lucrat in calitate de redactor, realizator, producator si autor de formate. Mii de ore de inregistrari se regasesc in arhiva iar unele editii pot fi considerate ca facand parte din arhiva de aur a TVR. Am avut sansa sa lucrez cu echipe de profesionisti care au dat calitate productiilor de televiziune pe care le-am realizat si au asigurat acestora notorietate si succes la public.

Sunt cativa oameni, carora le multumesc in mod special si care au marcat parcursul meu in Televiziune: Dumitru Morosanu, Eugen Patriche, Ioana Bogdan, Irina Radu si prietena mea, si a ta, Luminita Dumitrescu.

Luminita a fost sufletul meu profesional si este prietena mea draga! Impreuna ce ea, timp de peste 30 de ani, am dus „povara” emisiunilor si evenimentelor pe care le-am produs si difuzat la TVR: emisiunilie pentru copii „Club Anda”, „Ba Da! Ba Nu!” si „Feriti-va de magarus!”, seriile „Muzica e viata mea”, „Impas in doi”, „Confesiuni”, „Sara buna”, „Poveste fara sfarsit”, „Inimi de romani”, Festivalul Mamaia ( editii din perioada 1999-2006), aniversarile televiziunii publice: TVR50, TVR55 si TVR60, campania „Invinge apele”…si cite altele…

Vreau sa amintesc ca timp de peste 10 ani am fost productor al emisiunii „Profesionistii” si ca ma leaga o prietenie draga de Eugenia Voda, autorul si realizatorul acestui prestigios proiect.

Intre anii 2012-2014  am fost director al TVR2, perioada in care Calalul 2 al televiziunii publice a urcat pe piata in top 10 prin lansarea unor proiecte precum „Duminica filmului romanesc”, „Filmul de arta”, „Destine ca-n filme”, emisiunea pentru copii „ In curtea bunicilor” si relansarea unor proiecte de succes ale TVR:„ Telecinemateca”, „Teatrul de televiziune” „Memorialul durerii”, „D-ale lui Mitica”… Dar astea au fost!

Marina Almășan : – Simt o ușoară amărăciune în vocea ta…Privești acele vremuri cu nostalgie, sau cu un gust amar?

 

Liana Săndulescu : – Marina draga, asa cum stii, de cinci ani sunt pensionara iar de peste un an sunt bunica cu norma intreaga. Imi e bine asa cum sunt acum, pentru ca am langa mine oameni care-mi dau motive si momente de bucurie. Cei dragi mie nu ma lasa sa ma plictisesc, ma coplesesc cu iubirea, cu atentia dar si cu problemele lor.

Revenind la TVR, au fost vremuri frumoase si bune pentru mine. A fost un timp in care functiona „echipa”,  am legat prietenii, am oferit cit am putut si am primit inzecit. Ma bucur si acum de intalniri nostalgice cu oamenii TVR pentru ca avem amintiri care conteaza si care ne-au marcat viata.

Trebuie sa-ti spun ca in cei peste 30 de ani „petrecuti”in TVR am avut in fiecare an, emisiuni care au contat in grilele TVR1, TVR2 sau TVR International. I-am cunoscut si am lucrat cu aproape toti angajatii televiziunii de la ateliere, scenografie, montare decor, care tv, studiouri, filmari de teren, editare imagine si toate serviciile de suport. Asa ca …DA! Sunt nostalgica!

 

Marina Almășan : – De ce anume îți amintești cu drag, și de ce anume, cu obidă?

 

Liana Săndulescu : – Ce obida? Este un cuvant pe care nu-l cunosc!

Ti-am spus mai devreme ca timpul cerne si pastreaza numai lucrurile frumoase!

Si daca vrei o amintire draga mie, atunci iti spun ca imi place sa retraiesc emotia cand, spre miezul noptii, la finalul transmisiei in direct a emisiunii „Sara buna”, Valentin Nicolau, PDG al TVR in vremea aceea, venea in studioul 2 sa multumeasca invitatului si sa salute echipa. Era felul lui de a ne spune ca este impreuna cu noi, ca este de-al nostru si putem conta pe el. A ramas pentru mine un etalon al managerului de succes.Marina Almășan : – Raportat la ceea ce se întâmplă acum in TVR pare a fi ireal ce-mi povestești, deși am trăit și eu acele vremuri și nu pot să nu mă afecteze diferențele…Chiar așa, cum ți se pare că a evoluat TVR-ul? Presupun ca , inerțial, te mai uiți la programele noastre.

 

Liana Săndulescu : – Urmaresc programele TVR. Multe sunt pe gustul meu, dar multe sunt inacceptabil de partizane, superficiale ca mesaj si indoielnice ca realizare. Nu sunt adepta formulei „ Las’ ca merge si asa”!

Nu cred ca se pune problema unei evolutii, ci mai degraba a unei sincronizari cu timpurile pe care le traim.

Un lucru e cert : TVR ( „oamenii TVR”), trebuie sa-si asume si sa indeplineasca misiunea publica care-i este conferita prin lege.

 

Marina Almășan : – Cam toți interlocutorii noștri au semnalat acest fapt. Se pare ca, în ultima vreme,  ne-am depărtat cam tare de misiunea noastră….Oricum, îți spun “din interior” : colegii mei ofteaza toți după vremurile de odinioară: după emisiuni, după ratinguri,  după invitatii de top, dar mai ales după atmosfera colegială, efervescentă de atunci. Au șanse, oare, să revină toate acestea?

 

Liana Săndulescu : – De ce sa ofteze? Mai ales dupa vremuri trecute!

In TVR au fost mai tot timpul probleme. De toate felurile si in toate legislaturile. Atunci cand problemele s-au acutizat,  profesionistii din TVR si-au asumat , s-au organizat, au luat atitudine, au cautat solutii, au rezolvat si depasit…Emisiunile bune au fost solutia problemelor!

Marina Almăsan : – Am înțeles mesajul din răspunsul tău. Începem, da, să ne organizăm și noi, să luăm atitudine, cred ca ești la curent cu luptele din TVR. Hai să mai privim un oic spre “Ieri” : în atâția ani, ai avut de a face cu o sumedenie de președinți ai TVR.   Care crezi ca este menirea unui manager in TVR? Cu ce trebuie să lupte el? Ce arme să folosească?

Liana Săndulescu : – Sunt oameni „facuti” sa fie manageri, dar si manageri-„făcături”!  Din pacate, TVR a avut parte de ambele variante.

Au fost presedinti ai TVR si directori ai canalelor care erau interesati de emisiunile pe care le-am realizat. Au gasit timp sa vina in studiouri sau la locul de transmisie si sa discute cu echipa de productie, sa sustina proiectele propuse, sa vina cu solutii prompte la problemele aparute. Aveau parmanent usa deschisa pentru realizatorii emisiunilor din grilele de programe. Valentin Nicolau despre care am vorbit a fost unul dintre acesti manageri. Titus Munteanu, Sanda Visan, Monica Zvirjinschi, Irina Radu sunt pentru mine ”oamenii televiziunii”. Si nu numai ei.

Nu cred ca Presedintele –Director General al TVR trebuie sa-si aleaga „arme” cu care sa lupte! Sa lupte cu cine? Solutia nu este „sa ne luptam”! Solutia este „sa construim”!

Un Presedinte care nu poate, nu vrea, nu este făcut sa fie manager, un șef care ține la prestigiul lui și al TVR trebuie să aibă onoarea și puterea să plece.

 

 

Marina Almășan : – Și din nou imi doresc ca aceste interviuri să fie citite de persoanele vizate….Voi mai continua puțin, pe această linie : cum ar trebui sa-și prețuiască /stimuleze un lider oamenii valoroși? Au facut-o cei de până acum?

 

Liana Săndulescu : Unii dintre liderii TVR au pretuit,  dar putini au stimulat performanta si valoarea.  Oamenii valorosi sunt oameni incomozi. Sunt constienti de valoarea lor, de puterea valorii lor si nu se lasa calcati in picioare, umiliti, marginalizati. Au curajul sa-si afiseze public, fara modestie, propria valoare creativa si, in numele ei, sa ceara respect, consideratie si pretuire.

Pentru ca este un astfel de om, il admir si pretuiesc, spre exemplu,  pe  Adelin Petrisor. Câti ca el?

Marina Almășan : – Ai perfectă dreptate! Știi că, de fapt, Adelin mi-a dat si mie curajul “să nu mai tac”?…Legat de seria aceasta de interviuri : la început, erau voci care mă acuzau că , prin astfel de interviuri, nu fac decât să clatin imaginea Televiziunii Romane. O fi adevărat? Ce altă cale de a schimba lucrurile în bine aș putea alege, ca salariat?

 

Liana Săndulescu : – Ma surprinde ca te intrebi cu privire la demersul tau jurnalistic!

Este onorant pentru tine sa faci aceste dialoguri iscoditoare cu oameni care au contat pentru Televiziunea Romana si a caror semnatura jurnalista se regaseste in arhiva TVR.

Ce rau poti face Televiziunii Romane vorbind cu astfel de oameni? Sunt oare periculosi chiar si in superba lor calitate de „inutili” pensionari? Poate DA! Prin postura inaltimii lor profesionale.

 

Marina Almășan – …și mă bucur tare mult că am reușit să le reamintesc oamenilor ( inclusiv celor din TVR) de jurnaliștii care au făcut istorie în Televiziunea Română. Cu ce te ocupi acum, Liana Săndulescu? Cu ce îți omori timpul liber, care în sfârșit, teoretic cel puțin,  există din abundența?

 

Liana Săndulescu: –  Nu am proiecte marete! Nu scriu carti! Imi stiu exact locul!

Traiesc! Nu-mi lipseste nimic! Ma bucur de micile placeri cotidiene ale unei vieti
obisnuite! Petrec citeva luni pe an cu nepotii mei. Am trei copii frumosi care ma fac fericita si profita la maxim de slabiciunea mea pentru ei.

In rest… o vacanta permanenta condimentata cu intilniri picante cu prieteni si amici.

Marina Almășan : – Așa îți doresc să arate toți anii tăi de aici încolo, plus ceva semne bune din direcția noastră, caci presupun că te-ar întrista tare mult să afli că TVR a eșuat definitiv…

Liana Săndulescu : – Nici nu vreau să mă gândesc la asta! 

 

Femei de 10 pe Facebook