În televiziune există două categorii de oameni : cei care “se văd” și cei “din umbră”. Deși primii sunt privilegiați, ei culegând roadele succesului unei emisiuni, cei din a doua categorie nu sunt cu nimic mai puțin importanți. Ba, de multe ori, LOR li se datorează, cu adevărat, reușita unui program. Iar în zilele noastre, în care prompterul sau suflatul în cască recomandă pentru glorie destule vedete de carton, profesionistul din umbră” este, în foarte multe dintre cazuri, adevăratul învingător al luptei pentru audiență.
Cei “din umbră” sunt o armată nevăzută : realizatori,redactori, regizori, scenariști, directori de imagine, scenografi, plus o armată întreagă ce compune partea tehnică a fiecarei producții : cei ce înregistrează și transmit munca primilor. Unii fără alții nu pot, iar noi – cei ce avem privilegiul de apărea “pe sticlă” am fi ipocriți să culegem singuri roadele succesului nostru. Cu atât mai mult cu cât, în mod nedrept, cei “din umbră” sunt trecuți de cele mai multe ori cu vederea : cine mai are timp si chef să citească generice de final ale emisiunilor?…
Unul din numele care au făcut istorie în divertismentul din televiziunile românești și care a strălucit decenii bune pe firmamentul Televiziunii Române este cel al ELISABETEI MONDANOS, strălucit realizator de emisiuni de divertisment, predecesorul tuturor marilor realizatori de astăzi.
Vârstnicii – tineri pe atunci – își amintesc, cu siguranță, de celebrul Club T, atât de îndrăgit de telespectatorii anilor ‘70. În spatele lui se afla o entuziastă echipă, coordonată de realizatoarea Elisabeta Mondanos.
Astăzi o veți cunoaște și voi, cei ce pe atunci figurați doar în visele părinților voștri, dar vă veți aminti de domnia sa și voi, ceilalți, care i-ați fost contemporani!
Marina Almășan : – Haideți să facem o plimbare cu Mașina Timpului, ce ziceți, doamnă Elisabeta Mondanos?
Elisabeta Mondanos : – Să-ncerc, adică, să ridic , cu motivată grijă, un colț din cortina în spatele căreia, cu sau fără ordine, se află amintirile a 37 de ani din viața mea?…Aveam 25 de ani când, după 5 ani de facultate de ziaristică,la Filosofie, ajungeam să demonstrez ce învățasem. Directorul Televiziunii, gazetarul Alex. Cornescu , m-a prezentat lui Andrei Covrig – șeful Redacției emisiunilor pentru copii , redac ție care ocupa două mici camere de la parterul clădirii din Moliere. A acceptat să împărțim biroul, Radu Anagnoste. Mulțumesc, Radu, acolo unde ești, pentru camaraderie și sfaturi!
Marina Almășan : – Nu știu câți dintre telespectatorii de atunci mai sunt printre noi, de aceea am să vă rog să rememorați principalele emisiuni care se leagă de numele dumneavoastră.
Elisabeta Mondanos : – Firește că, în atâția ani, mi-am legat numele și sufletul de multe emisiuni . Doi ani, spre exemplu, în fiecare seară de luni, în compania ing. Liviu Macoveanu și a elevilor Camelia Stănescu (Ursuleanu) și Răzvan Ștefănescu ,am transmis 30 de minute de la Muzeul Tehnici “Dimitrie Leonida”, din Parcul Libertății, cu …”franțuzoaica” , un car cu doar 2 camere, coordonat de ing.Titus Pleșoianu. Deosebit a fost, în 1963, când Andrei Covrig ne-a chemat, pe mine și pe Ileana Pop, care lucra în Redacția Actualități, să gândim un program dedicat tinerilor. Aveam alături și un regizor , pe Cornel Popa. Nu aveam de unde ne inspira, căci, în țară nu se prindeau alte posturi și nici material documentar nu exista ( de internet nici nu putea fi vorba) .Rezultatul gândirii noastre a fost celebrul CLUB al TINEREȚII : 60 de mninute, în fiecare joi, în prezentarea unui trio de actori de mare talent, aflați atunci la început de carieră : Mariana Mihuț, Florian Pittiș și Valentin Plătăreanu. A fost primul program dedicat tinerilor, cu interviuri si dialoguri pe teme de interes, de la profesie la iubire, cu lecții de dans ținute de coregraful Victor Vlase, cu recitaluri muzicale, mici concursuri de cultură generală, etc.. A fost un succes deosebit ! Astfel redacția noastră a devenit Redacția emisiunilor pentru copii și tineret, cu doi angajați la noua secție : Ileana Pop și Elisabeta Mondanos. Trebuiau programe noi pentru acest eșantion de vârstă și atunci, în mai 1964, s-a născut prima emisiune – concurs , cu public în sală, juriu din personalități ale domeniilor prezente în concurs, reguli ale jocului,și …bilete de intrare !! Vorbesc despre DEBUTURI, emisiune ce a alternat cu Clubul Tinereții , joia, și a fost prezentată de actorul Ion Besoiu. Se transmitea din diverse căli de spectacol sau Case de cultură. Așa au făcut primii pași în TVR soliștii Dida Stanciu (Drăgan), Corina Chiriac, Mirabela Scorțaru (Dauer), Mihaela Mihai , formațiile Roșu și Negru – cu Nancy Brandes și Ovidiu Lipan, Sfix – ul lui Dan Andrei Aldea, Sincron cu Bebe Fugaru . Interpreții de canto clasic erau susținuți , la pian, de Martha Joja sau de Florina Cozighian. La Debuturi a rostit prima sa poezie pe micul ecran, Adrian Păunescu. Se numea “Baladă de băiat blond” ! …Cât eram de tineri, câtă energie am risipit, cât de des am deschis ochiul nopții, cum spunea poetul, pentru a izbândi !
Marina Almășan : – Cred că era o atmosferă tare faină pe atunci, în TVR! Astfel de “începuturi” nu pot fi decât pline de entuziasm!
Elisabeta Mondanos : – Eram, într-adevăr, orgolioși, ne concuram între noi, urmăream cu emoție cronicile tv. din “Contemponul”, ale lui Catrinel Oproiu și încercam să nu facem reabat minunatei limbi române ! Eram prieteni adevărați și lucram în echipă ! Așa am reușit, atuci când am reușit !
Marina Almășan : – Acela a fost începutul. Cum a continuat?
Elisabeta Mondanos : – Din 1981 și până la pensie am fost prezentă pe ecranul TVR-ului cu emisiuni literare și culturale, în redacții conduse, pe rînd, de Ion Budescu, Tudor Vornicu , Iosif Sava . A propos, după 1989 am fost și . Secretarul general al Redacției Culturale ) . Acea perioadă a fost o mare șansă , o bucurie plătită cu emoție și nesomn, cu 10 =12 ore lucrate zilnic ! Pentru asta, Stere Gulea, director gen. în 1997, n-a găsit timp nici măcar să semneze decizia de pensionare : scrie Conf.original !
Marina Almășan : – Lipsa de recunoaștere a valorilor și a respectului față de profesioniști este boală grea, în TVR, până în zilele noastre. V-ați întoarce să lucrați în TVR?
Elisabeta Mondanos : – Să știi că, după ce am ieșit la pensie , nu am stat degeaba : am lucrat, între 1997 – 1998, la Antena 1, ca producător al Janei Gheorghiu. Acum?…La ce aș mai face-o ? Azi, privind la televizor, mă trezesc vorbind cu…ecranul : unde este grja pentru limba care se rostește, pentru dicție, frazare, topică, accente ? Ce s-a întâmplat cu pronunțarea numelor străine ? Sunt ele toate englezești ? În redacții mai există sau nu dicționare, pentru a le consulta ? Scenograful mai este prezent la înregistrare sau în studiou ? De ce se intră îmbrăcați, la ceasuri de amiază, ca pentru reecepții ori scenă ?! Iar astăzi, slavă Domnului , avem de unde învăța : se poate urmări și BBC și CNN, putem vedea France 24 ,etc.,etc.
Marina Almășan : – Cu regăsiți astăzi instituția în care v-ați petrecut întreaga viață?
Elisabeta Mondanos : – Cred, sincer, că TVR -ul nu trebuie să fie sclavul comercialului și al ratingului. Bani există. Ceea ce lipsește e iubirea față de telespectator și față de profesie, respectul pentru limba română și pentru cultură, conștientizarea faptului că televiziunea creează și trebuie să creeze modele , întru frumos și demn. Vă rog, vă implor să vă reveniți, căci sunteți plătiți din banii celor care vă privesc ! V-am lăsat o televiziune care devenise un membru al fiecărei familii române ! Îndreptați-vă coloana, apelați la experiența Eugeniei Vodă, a lui Cătălin Ștefănescu, a Danielei Zeca și a Marinei Almășan, a Luminiței Dumitrescu și poate și a noastră, a celor care mai trăim …PUTEȚI! TOTUL E SĂ SI VREȚI
Comentează