Călătorii Timp liber

Turnul în care filmatul este interzis

 

În anul 2012, un studiu întreprins de Municipalitatea din Seoul a relevat faptul că străinii care au vizitat Capitala Coreei au indicat, ca principală atracție turistică, N Seoul Tower. Deloc întâmplător : turnul acela semeț, cocoțat de munții ce înconjoară orașul modern, este unul din simbolurile Seoulului.
Pe parbrizul mașinii, dansul ștergătoarelor încearcă să ne creeze o vizibilitate acceptabilă a peisajului din fața noastră. O ploaie mocănească specific anotimpului musonic ne picură, cum se zice, pe nervi. Ce ghinion: mergem să vizităm un turn, pe o zi marcată de ceață, de nori groșim de ploaie. Probabil peisajul văzut de sus va fi dezolant…

Mașina ne duce până la un punct, după care ne preia telecabina. E o surpriză plăcută, pentru că, urcând cu aceasta, putem admira orașul, în toată plenitudinea lui, zăcând tolănit la poalele munților ce-i îmbracă hotarele. Turnul pe care-l vom vizita astăzi se numește Namsan Tower, sau N Tower, după numele muntelui pe care l-au cocoțat edilii. Cei 236 de metri ai turnului îl plasează pe poziția secundă din topul celor mai înalte construcții ale orașului. Ei se adaugă celor 243 ai muntelui Namsan, astfel încât putem spune că vom urca la o altitudine de 480 de metri. Abia aștept să vedem, dacă acolo, sus, vom da de cer senin!


Când a fost construit, în 1971, N Tower era primul turn național de radiocomunicații din Coreea. El transmitea în întreaga țară programele de radio și televiziune de atunci. Astăzi, el transmite semnalele unor puternice trusturi de media coreene, cum ar fi KBS, MBC și SBS și este deținut de una dintre cele mai puternice corporații din Coreea – CJ Corporation.

Zgândăriți probabil de camera de filmat, care scrutează înalțimile în dorința de a atinge vârful turnului, norii declanșează o torențială de zile mari. Cu chiu cu vai, reușim să filmăm puzderia de lacăte multicolore ce spânzură de gardul ce împrejmuiește turnul, la baza sa; dacă am ști limba coreeană, am înțelege că inscripțiile de pe ele pecetluiesc fie mari iubiri, fie mari prietenii ale celor ce, la un moment dat, s-au aflat în aceste locuri…În orice caz, acest spațiu, denumit “Lacătele iubirii” , este locul favorit pentru filmările emisiunilor de televiziune și al filmelor de dragoste. Poate și din acest motiv, turiștii stau ciorchine sub umbrele, încercând să imortalizeze, cu ajutorul telefoanelor și al aparatelor foto, inedita demonstrație a iubirii universale. 

Supliciul ia însă sfârșit! Nu mai trebuie să-i țin umbrela lui Marian, ca să poată filma! Ura, așadar, intrăm în turn și …offff….nu avem voie să filmăm!!! Regulile sunt drastice, compania deținătoare nu vrea să facă excepții ( și oricum, nu suntem noi țara pentru care cineva să face excepții!) așa că ne vom baza doar pe fotografiile făcute de Victor, cu aparatul de fotografiat și pe ceva imagini în mișcare, pe care Marian se străduiește să le capteze cu telefonul mobil…

Iar noi vom păstra , cu toții, în noi bucuria de a ne fi numărat printre cei 8,4 milioane de vizitatori anuali ai turnului.

Foto: Victor Socaciu