Ea și El

Tu ce rol joci astăzi? Ce rol joci acum?

 

Ai stat vreodată să te gândești la rolurile pe care le joci în viață? La rolul de femeie, de iubită sau soție, la rolul de mamă, la rolul de confidentă, la rolul de femeie de carieră?
Pe parcursul vieții și chiar pe parcursul unei singure zile, fiecare dintre noi jucăm o mulțime de roluri. Fiecare rol vine cu setul său de convingeri, de emoții și de acțiuni. Spre exemplu la birou joci rolul femeii de carieră: iei decizii sau conduci ședințe, folosești cuvinte precum management, rapoarte, calls, meetings, KPIs. Acasă îți joci rolul de iubită unde este nevoie de un set diferit de abilități: ești empatică, ești caldă, ești feminină sau grijulie, familia este pe primul loc, poate gătești și speli vase. Iar dacă ai un copil sau mai mulți, rolul este cu atât mai complicat.
Imaginează-ți acum că nu ești altceva decât un actor care joacă în mai multe filme. Un film poate fi cariera. Alt film poate fi viața de cuplu. Iar un al treilea sau al patrulea sau de ce nu al zecelea, le las în seama ta să le identifici. Ceea ce este important de reținut este că fiecare dintre aceste filme necesită alte trăsături de personalitate și alte abilități, toate existând în tine. Tu nu faci altceva decât să le adopți în funcție de cum dictează cerințele de moment.
Acum vreau să fii foarte atentă deoarece ceea ce îți voi spune în continuare are puterea de a îți schimba radical viața. Vezi tu, societatea ne condiționează să credem că suntem doctori, avocați, scriitori, artiști și câte și mai câte. Dar ceea ce nu ni se spune este faptul că toate aceste profesii și activități sunt roluri pe care ni le asumăm, așa cum actorul își asumă și trăiește în fața camerei de filmat acțiunile și emoțiile personajului pe care îl joacă.
Gândește-te sau și mai bine, fă-ți o listă cu rolurile pe care le joci în viața de zi cu zi. Ce simți despre ele? Care dintre ele îți plac și care îți displac? Ce abilități sunt necesare pentru fiecare dintre acestea? Observă că tot ce îți trebuie este în tine, deja este acolo.
Pasul următor este să pui lista deoparte și să te imaginezi deasupra acestor roluri. Oamenii tind să se identifice cu ele. Cel mai bun exemplu este întrebarea: ”tu ce ești?”. Sunt doctor, sunt avocat, sunt antreprenoare, sunt casnică, sunt iubită, sunt soție. Dar acestea sunt doar o parte din tine, o felie a personalității tale care este mult mai amplă de atât.
Așadar, imaginează-ți că ești actorul care are o pauză între filmări. Observă cum fiecare rol este doar expresia parțială a personalității tale. Imaginează-ți că te uiți de undeva de deasupra la tine și îți urmărești viața pe parcursul zilei. Abține-te de a pune etichete precum ”e bine”, ”e rău”, ”îmi place”, ”îmi displace”. Fii doar un observator imparțial și neutru.
Iar acum vine partea cea mai interesantă a exercițiului. Să presupunem că ai o anumită latură a vieții care nu îți place sau pe care dorești să o îmbunătățești. Poate că ai probleme în relația de cuplu. Sau poate că nu știi cum să rezolvi o problemă la serviciu. Alege-ți o situație care te frământă și pune-ți întrebarea: ”ce rol ar trebui să joc pentru a rezolva problema X?” Poți căuta inspirație la oamenii pe care îi admiri sau care trecut prin situații asemănătoare.
Odată ce ai identificat rolul, adoptă-l cu toată ființa ta. Dă-ți voie să simți conform noului rol. Acționează conform noului rol. Transformă-ți limbajul și postura corpului conform acestui nou rol. Înconjoară-te cu obiecte care aparțin noului rol. Iar surprizele nu vor întârzia să apară deoarece cei din jur vor observa aceste lucruri și te vor trata ca atare.
Dacă ți se pare greu de crezut, gândește-te cum te comporți tu atunci când vorbești cu un medic. Sau cu un avocat? Sau cu un artist? Cum te comporți cu un iubit fidel și tandru și cum te comporți cu cineva care te-a înșelat? Vezi cum relaționarea ta cu ceilalți ține cont de rolul pe care aceștia din urmă îl joacă?
La rândul meu, am conștientizat destul de târziu această importanță a rolurilor. Dar o să-ți povestesc un fapt care mi-a schimbat viața și totul a plecat de la asumarea unui nou rol.
Eu am studiat filmul la MediaPro, Facultatea de Regie. Deși realizasem filme în studenție, nu mă consideram a fi regizor. Aveam convingerea că pentru a te numi regizor trebuie să ai nu știu câte filme în portofoliu, lung metraje, premii și câte și mai câte. Evident, toate aceste limitări mi le băgasem singur în cap. Până într-o zi când iubita mea de pe atunci (care este o femeie de 10), exasperată de frustrările mele, m-a luat la o discuție:
-Spui că nu ești regizor, da?
-Nu sunt, am zis eu
-Bine. Ai fost pe platou la filmări?
-Da..
-Ai lucrat cu actori?
-Da..
-Ai făcut munca unui regizor?
-Da..
-Scrie pe genericul filmului: ”Regizor: Dan Truția” ?
-Da…
-Atunci ești regizor, termină cu prostiile.

După ultima replică a avut loc un declic în mintea mea. Din acea clipă mi-am asumat titulatura de regizor fără niciun fel de restricție. M-am simțit regizor, m-am purtat ca un regizor. Iar câteva săptămâni mai târziu au început să apară proiectele în care era nevoie de mine… ca regizor. Primul proiect a picat pur și simplu din cer total neașteptat, iar următoarele nu au întârziat să apară.
Acesta este doar unul din multele exemple pe care le-am trăit. Rețeta e simplă: asumă-ți rolul corespunzător lucrurilor pe care ți le dorești. Iar dacă îți asumi acel rol cu toată ființa ta, viața ți se va transforma ca prin magie.
Fie că vorbim despre relații de cuplu, situații de la birou, probleme cu copiii acasă, acest instrument extrem de puternic și la care avem cu toții acces ne deschide larg porțile vieții. Sunt deosebit de bucuros să îl pot împărtăși cu voi în acest prim articol pe care îl public pe site-ul Femei de 10.
Iar dacă ți-a plăcut acest articol, poți găsi mai multe pe site-ul meu unde public regulat pe teme de relații de cuplu, iubire, dezvoltare personală și multe altele.

Uscatoare rufe