Campanii Frumusețe Sănătate

“ Tu, ca femeie, trebuie să fii cea mai bună variantă a ta! – interviu cu doamna dr. ILEANA MARINESCU, medic primar endocrinolog, doctor în științe medicale

 

Astăzi debutăm campania revistei femeide10.ro , intitulată “ SĂNĂTOASE ȘI FRUMOASE”. Sunt două dintre dezideratele dintotdeauna ale femeii universale. Specialiști de primă linie din diferite domenii de activitate conectate cu subiectul fierbinte al vremii – kilogramele în exces – vă vor oferi sfaturi izvorâte din vasta lor experiență, ajutându-vă să luați decizii și să întreprindeți măsuri care să conducă la un corp sănătos și frumos deopotrivă. Vom primi cu drag și întrebările dumneavoastră, adresându-le mai departe celor mai experimentați medici, nutriționisti, specialiști în remodelări corporale, instructori de fitness, designeri, care vă vor oferi sfaturile lor. Vor fi “consultații gratuite”, la care orice femeie de 10, preocupată de sănătatea sa, va putea avea, iată, acces. 

Primul invitat al campaniei noastre este un reputat medic endocrinolog, care a lucrat o viața întreagă în prima  linie a unuia dintre cele mai renumite spitale de endocrinologie din Europa : Institutul National de Endocrinologie C.I.Parhon. Doamna dr. Ileana Marinescu ne-a acordat așadar un interviu, pe care vă invităm să-l citiți cu mare atenție. 

 femeide10.ro : – Cum comentati persoanele  care susțin că “ nu contează câte kilograme ai, ci ce suflet ai”? 

Dr. Ileana Marinescu : – Nu sunt de acord și nu cred că este un răspuns sincer. Multe se eschivează de la a spune adevărul. Sigur că e foarte important și sufletul, dar..pentru respectul de sine e foarte important să te simți bine în pielea ta, referitor firește la lucrurile care pot fi schimbate : greutatea, apoi să fii mereu îngrijit, etc. Deci cred că e important și cum arăți și ce suflet ai. Dar sufletul trebuie să fie îmbracat într-un corp fizic agreabil. 

femeide10.ro : – In disputa creată recent în România pe tema persoanelor suprapoderale, s-a susținut, de către unele voci, că există femei care au motive întemeiate să aibă kilograme în plus ( maternitate, sănătate, menopauză) , însă sunt și persoane – multe dintre ele tinere – care acumulează kilograme pentru că nu se pot abține de la mâncare, susținând cu seninătate că nu le pasă cum arată…Și că, repetăm, “important e sufletul”….

Dr. Ileana Marinescu : – Nu se pot abține de la mâncare și, mai ales, NU ȘTIU să mănânce! Ca să fiu sinceră, mie mi se pare exagerată toată această discuție creată în jurul declarațiilor făcute de jurnalistul cu pricina. Singur că domnul respectiv a fost foarte inabil în a se exprima. Dar există și mult adevăr în aceasta problemă. Pentru că, din păcate și foarte mulți copii sunt obezi pentru că manâncă prost și incorect și foarte multe fete tinere sunt corpolente. Eu aș merge însă pe aspectul medical, nu atât estetic…

femeide10.ro : – …Da, chiar cu asta vroiam să și continuăm : cum amprentează kilogramele în plus sănătatea femeilor? 

Dr. Ileana Marinescu : – Foarte puternic! În primul rând e dovedit că mortalitatea este mai mare la cele obeze, față de cele non-obeze, că îmbătrânirea este și ea mai accentuată la obeze. Greutatea în exces e însotită de risc de boli de inimă, de hipertensiune, de diabet, de gută, de piatră la colecist, de CANCER! Da, de cancer! Deci, lumea nu știe ca obezitatea crește riscul de cancer : la femei, de cancer de sân, de endometru, de colon. Și tot ea crește riscul de boli articulare, de osteoartrită – ne văităm toți de ea, uitând ca încarcăm scheletul care nu-i făcut să ducă 20-30 de kilograme în plus. Avem așadar “n” argumente că e bine să avem grijă de greutatea noastră. Sunt total împotriva unor abordări de genul “-Las-o, c-a nascut!” Nu-i adevărat! Am “n” paciente care au născut și care sunt “firișor”, pentru că sunt suprasolicitate, n-au timp, etc. Contează foarte mult balanța între “aport energetic” si “consum energetic”. 

femeide10.ro : – Dar există și atâtea femei nefericite, care se plâng : “Uite, eu sunt bolnavă, de aceea sunt grasă! Jur că nu manânc aproape nimic și mă îngraș!”. Cum este posibil? 

Dr. Ileana Marinescu : – Dacă ați ști :  acest “contingent” de obezitate din cauze de boală este extrem de nesemnificativ! Majoritatea cazurilor –  așa numita “obezitate comună”  se datorează  “greșelilor alimentare”. Factorul genetic este extrem de rar ; există susceptibilitate pt îngrășat, da, dar depinde dacă tu o evidențiezi sau nu, prin felul cum trăiești,  deci și aici există șansa de a o influența. Așadar,  eu sunt pentru a le explica femeilor la ce riscuri se expun, în afara frustrărilor personale, care nu sunt deloc de neglijat nici ele, căci eu am de-a face cu fete tinere care suferă pentru că sunt grase;  sunt anxioase, depresive, sunt iritabile și e firesc : nu se simt bine în pielea lor, că nu se pot îmbrăca dupa cum vor, că nu le fac curte băieții, deci viața este foarte crudă. Si copiii se jignesc între ei… Dar, inainte de toate, să fii gras nu NU ESTE SANATOS ! Sigur că și mișcarea este foarte importantă, dar dieta este decisivă atunci când doresti să slăbești! Dieta reprezintă 70 la sută! Copiii trebuie învățați din școală cum să manânce, CE să mănânce, cel mai mult contează tipul de aliment, nu înfometările ; ce alimente poți mânca și în ce cantitate. 

femeide10.ro : – Este, oare, un delict să-ți exprimi public părerea cu privire la persoanele corpolente? Poate fi considerat un atac la persoană sau este mai degrabă o semnalare a unei situații periculoase? 

Dr. Ileana Marinescu : – Aici greșela este “Cum o spui? Cum îmbraci ceea ce vrei să spui?” Ideea în sine mi s-a parut corectă și nu înțeleg de ce s-a creat în presă o revoltă. Nu, omul nu a știut să se exprime cum trebuie. In rest…a fost o discuție artificială, mai ales ca oamenii inteligenți știu ce riscuri implică obezitatea și inactivitatea fizică. Dar nu o spui așa cum a spus-o acest domn. Pentru că există o susceptibilitate. Femeile acestea supraponderale și așa au o sensibilitate exagerată și nu le face plăcere să audă astfel de lucruri. Deci trebuie spuse într-o manieră mai diplomată, dar ideea în sine nu este rea. 

femeide10.ro : – Și pentru că, pâna la urmă stăm de vorbă cu un eminent endocrinolog, ce ne puteți spune despre obezitatea care are cauze hormonale? Multe femei corpolente dau vina pe “glandă”..

Dr. Ileana Marinescu : – Este FOARTE MIC procentajul femeilor obeze care suferă cu glanda tiroidă! Sigur că e e bine să faci un consult endocrin, căci tu, ca ne-specialist, nu poți să distingi ce probleme ai, dar examenul clinic și unele dozări hormonale minimale elimină orice fel de suspiciune. Foarte multe cred că de vină este hipotiroidia. Sigur, depinde cât e de gravă această hipotiroidie, ca să produca astfel de efecte, dar în general nu este vorba atât de obezitate, cât mai ales de retenție de lichide. Chiar și felul în care arată pacientul,  iți spune – dacă ești un medic cu experiență in meseria asta – dacă este posibil să sufere de tiroidă. Dar motivele acestea sunt rare, nu sunt pe toate drumurile, așa cum se grăbesc unele să se scuze : “am probleme cu glanda”! 

femeide10.ro : – …iar la capitolul “menopauză”?…

Dr. Ileana  Marinescu : – La menopauză, este adevărat că ritmul metabolic scade. Dar scade în maniera că iei 2-3- maxim 5 kg,  față de cum erai tu la tinerețe, adică în loc de 60 ai 64, nu ajungi la 100 de kile!!! Această percepție este foarte greșită! Asta o spun doar cele care vor să se dezvinovățească! 

femeide10.ro : – Cum încheiem? 

Dr. Ileana Marinescu : – Vă voi spune că eu sunt o feministă convinsă, dar sunt pentru necesitatea de a lupta,  pentru ca tu, ca femeie, să fii cea mai bună variantă a ta! 

femeide10.ro : – Vă mulțumim frumos! 

NOTĂ: Doamna dr. Ileana Marinescu a fost de acord să ofere o consultație uneia dintre cititoarele noastre suferinde și  cărei suferință se încadreaza în tematica acestei Campanii. Așteptăm așadar mesajele dvs, detalii despre ceea ce vă supără și, firește, despre situația materială care vă oprește să puteți beneficia de o consultație de specialitate la o clinică privată.