Despre medicul Mihaela Leventer am aflat pentru prima oara cu mulți ani în urmă, când mi-a vorbit la superlativ despre domnia sa, prietena mea, jurnalista Alice Năstase. Mi-a trezit interesul și am urmărit, de atunci, cu atenție, atât aparițiile televizate ale celebrului medic dermatolog, cât și interviurile pe care le-a acordat presei, cu diferite ocazii.
Fascinația mea pentru oamenii speciali, pentru adevăratele valori ale acestei țări, vă este demult cunoscută, de aceea nu vă va fi greu să intuiți bucuria cu care am primit-o pe distinsa doamnă la emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10”. Pretextul era acel “Mulțumesc!” pe care solistul Gheorghe Turda l-a adresat, in fața întregii țări medicului care i-a salvat , la un moment dat, viața, însă am profitat atunci, țin minte, pentru a lărgi subiectul dialogului , cu câteva întrebări legate de cariera impresionantă a doamnei Mihaela Leventer.
Bref! Admirația mea față de invitată s-a dublat, confirmându-mi-se totodată toate cele auzite de la unii și alții.
În revista noastră – revista femeilor de 10 – doamna doctor Mihaela Leventer intră astăzi pentru prima oară. Îi mulțumesc pentru interviul acordat, pentru timpul desprins din programul draconic pe care-l are în fiecare zi, dar și pentru faptul că există, și că oameni precum domnia sa suplinesc penuria de modele adevărate, existenta în zilele noastre.
Marina Almășan : – Cand se pronunța numele “MIHAELA LEVENTER”, se face liniște. Sunteți o somitate în domeniul medicinei și sunteți printre medicii aceia – în numeri pe degetele de la cele două mâini – în cazul cărora nu contenești să-ți spui “Doamne, ce noroc că n-au ales să plece și au rămas aici!”. Intrebare : chiar n-ati fost niciodată tentată să plecati? Mai ales că am auzit că ati parcurs niște specializări pe afara?
Dr. Mihaela Leventer : – Inainte de schimbarea de regim din 1989 nu visam dacat sa plec, sa ajung in lumea libera, sa ma realizez profesional. Pe vremea aceea eram inchisi ca intr-o colivie. Dupa revolutie am simtit ca putem schimba istoria si ca putem schimba tara in bine si desi puteam pleca, am ales sa raman. Acum pot sa spun ca nu m-am plictisit deloc, ca am trait vremuri foarte palpitante.
Marina Almășan : – Aș adăuga: “Slavă Domnului” că nu ați plecat! . Spuneți că ați trăit vremuri palpitante, care v-au propulsat în topul celor mai buni medici din România. De fapt, ce ar trebui să înțelegem prin sintagma“ Medic bun”. Ce inseamnă? Se referă numai la rata vindecărilor?
Dr. Mihaela Leventer : – Medic bun inseamna medic dedicat profesiei, care crede in stiinta, care invata continuu si care se simte fericit atunci cand competenta lui ii ajuta pe cei in nevoie. Un medic bun are pacienti multumiti care ii duc reputatia mai departe. Stiti și dumneaoastră ca vindecarea nu este posibila totdeauna in medicina, dar tratarea omului bolnav inseamna intelegerea suferintei si reducerea ei pe cat posibil. Un medic bun are in el flacara datoriei sociale.
Marina Almășan : – Dumneavoastră cine v-a aprins această flacără? Ați vrut dintotdeauna să fiți medic? A fost opțiunea dvs?
Dr. Mihaela Leventer : – Ca orice fetita, am “tratat” papusi, dar ca adolescenta ma vedeam jurnalist pentru ca imi placea sa scriu. Mama insa a hotarat ca medicina este o meseria cea mai potrivita pentru mine si asa a fost.
Marina Almășan : – Da, chiar așa, am auzit și eu de înclinația dvs spre literatură! Ne puteți dezvălui ceva din cele scrise de dvs, mai demult sau mai recent?
Dr. Mihaela Leventer : Desi nu am ajuns jurnalist, am scris mult pentru presa. Am colaborat bine cu revista Avantaje inca de la inceputurile ei in Romania, apoi am avut o rubrica lunara in Tabu, Tango, ulterior Marea dragoste si in multe altele. Un an de zile am scris saptamanal o rubrica de sanatatea pielii, in Adevarul. Am raspuns cu drag intrebarilor jurnalistilor incercand sa furnizez date corecte din meseria mea. Interesul pentru piele a crescut treptat odata cu diversificarea procedurilor estetice, pielea fiind interfata noastra cu lumea. Cred ca am imbinat cele doua pasiuni chiar daca nu am devenit scriitoare.
Marina Almășan : – Deși sunt convinsă că ați fi fost un excelent jurnalist, îngăduiți-mi să mă bucur că ați rămas fidelă jurământului lui Hipocrate! Jurnaliști sunt azi pe toate drumurile, pe când medicii străluciți…îi numeri pe degete! Apropo, care a fost primul moment în care ați simțit cu adevărat încantarea de a fi devenit medic?
Dr. Mihaela Leventer : – Bucuria de a fi medic am trait-o cu adevarat cand am reusit sa finalizez studiul tratamentul cancerului de piele prin microchirurgie Mohs, am devenit eficienta si am putut trata primul pacient. Acesta vine si acum la 14 ani distanta pentru alte probleme in clinica noastra si nasul operat atunci este foarte bine. De atunci am operat nenumarati alti pacienti. Doar anul trecut am tratat 1200 de cazuri de cancere de piele, din care 966 au fost carcinoame, 198 au fost melanoame maligne si 36 au fost tumori rare.
Marina Almășan : – Dacă ar veni toți, la TVR, să vă spună “Mulțumesc!”, probabil că emisiunea ar dura cât cinci Revelioane! Dar spuneți-mi, doamna doctor, dincolo de aceste satisfacții pe deplin justificate, au existat si momente în care v-a venit să lăsați totul baltă?
Dr. Mihaela Leventer : – Am trecut multe momente grele de-a lungul carierei mele, de 40 de ani de medicina, dar niciodata nu m-am lasat doborata. Am luat-o de la inceput de mai multe ori, pana am ajuns sa am o clinica adevarata.
Marina Almășan : – ..și vă felicit pentru aceasta! Pot spune că arată “occidental”, iar prezenta dvs în fruntea ei, dar și în cabinetul de consult, îi sporește valoarea și mai mult!
Să revenim la ceea ce ați spus : nu v-ați lăsat doborâtă. De fapt, cum reacționați în fața înfrângerilor? De unde vă luați energia pt a merge înainte?
Dr. Mihaela Leventer : – Cred ca greutatile sunt infrante prin consecventa, continuitate si credinta in profesie, in
dreptate, in munca etica. Energia vine din dorinta apriga de a atinge telul. Trebuie sa fii alergator de cursa lunga.
Marina Almășan : – Așadar, sunteți o ambițioasa, prin definiție. Și o tenace! Dar spuneți-mi, de ce DERMATOLOGIE?
Dr. Mihaela Leventer : – Dermatologia mi s-a parut o specialitate usor de stapanit. Am descoperit o specialitate
dinamica ce cuprinde multe nise de supraspecializare. Sunt peste 3000 de boli de piele care se exprima prin putine semne, 5 feluri de leziuni. Clinicianul trebuie sa-si antreneze ochii sa le poata recunoaste. Meseria mea are o latura chirurgicala care ne ajuta in diagnostic, recoltam biopsii, operam diverse leziuni cutanate, are o latura estetica, se poate ocupa de frumusetea pielii. Exista loc pentru cercetare sau alte subspecializari ca imunologie, pediatrie, alergologie s.a.m.d.
Marina Almășan : – Și, ca să rămânem în domeniu, care au fost izbânzile dvs cele mai mari, in cariera medicală?
Dr. Mihaela Leventer : – Cea mai mare izbanda personala a fost cand, in 2016, am fost recunoscuta de Academia Americana de Dermatochirurgie ca trainer international de microchirurgie Mohs, tehnica de operare a tumorilor cutanate cu cea mai mare rata de vindecare. Asta imi permite sa accept la specializare 1-2 medici pe an care parcurg un program de fellowship recomandat de medicii americani si trebuie sa opereze sub supravegherea mea 250 de cazuri si apoi medicii trec un test de evaluare si sunt atestati cu o diploma americana ca specializati in Mohs. Chiar daca in Romania asta nu inseamna mult, un astfel de medic devine foarte eligibil la nivel European.
Marina Almășan : – M-ați dat gata! Deci putem lejer afirma, fără să greșim, că sunteți un medic de talie internațională! Ați pomenit de o anume tehnică de tratament a cancerelor de piele, în care dvs se pare că aveți o fabuloasă rată de succes : 99 la suta. Ce este , de fapt, această tehnică Mohs?
Dr. Mihaela Leventer : – Microchirurgia Mohs este considerata la nivel international “gold standart” in tratamentul cancerelor pe piele si are intr-adevar cea mai mare rata de vindecare. Ea permite chirurgului sa evalueze intinderea tumorii in tesut in timpul operatiei si sa indeparteze din piele doar tumora fara sacrificarea tesurului sanatos. Se lucreaza sub control histologic si se bazeaza pe observatia ca tumorile de piele eliminate integral se vindeca (o larga majoritate dintre ele).
Marina Almășan : – Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți medici din România. Bănuiesc că celebritatea vă bucură. Sau…va deranjează?!?
Dr. Mihaela Leventer : – Uneori ma bucura, de exemplu eram intr-un Starbucks in New York si cineva din fata mea s-a intors si m-a intrebat daca sunt Mihaela Leventer. Era o studenta romanca, aflata acolo la studii. Alteori ma deranjeaza, de exemplu cand se astepta de la mine sa detin bagheta magica si sa ma pricep la toate.
Marina Almășan : – Prin tot ce ați făcut, ați demonstrat în nenumărate rânduri că bagheta magică se află în poșeta dumneavoastră! Dar să mai rămânem puțin în sfera celebrității. V-a ajutat vreodata rostirea numelui dvs? Puteți relata situația?
Dr. Mihaela Leventer : – Cand deschide usi, recunosc ca uneori imi prinde bine celebritatea. Recent am obtinut un consult de specialitate la oncologie, vorbind la telefon intr-un spital bucurestean pentru fratele unei salariate aflat intr-o situatie disperata si care nu reusea sa se descurce. Nu cunosteam pe nimeni in acea specialitate, dar am avut norocul sa fiu recunoscuta dupa nume si voce.
Marina Almășan : – Conduceți cu succes o clinică de prestigiu. Deci sunteți, practic, și o femeie de afaceri. Ce v-a invătat această experiență? Era mai ușor înainte, cand erati un simplu medic?
Dr. Mihaela Leventer : – Din pozitia de medic antreprenor, stiu acum ca nu poti face antreprenoriat de succes fara o echipa de management eficienta. Am avut norocul ca la un moment dat sa intalnesc un astfel de om, care mi-a inteles visul si m-a ajutat sa mi-l implinesc, este partenerul meu acum. Asta imi permite sa fac doar medicina iar de dezvoltare si management se ocupa un specialist.
Marina Almășan : – Pentru că vorbim de colaboratori, de cei din jurul dumneavoastră, cine vă sunt cei mai dragi oameni din preajmă?
Dr. Mihaela Leventer : – Cei mai dragi oameni sunt sotul, sora si nepotii mei. Tot la categoria cei mai dragi il trec si pe partenerul meu de business, dar si restul colaboratorilor din clinica. Am o echipa cu adevarat de nota zece!
Marina Almășan : – …cred că vor fi încântați, când vor citi interviul de fața! Am o curiozitate : cum este Mihaela Leventer, atunci când își dă jos halatul de medic? ( mai nou, și masca, și mănușile de cauciuc!)
Dr. Mihaela Leventer : – Mihaela este o gospodina careia ii plac prietenii in vizita și pentru care gateste cu multa
placere. Mihaela asculta opera zilnic. Mihaela ingrijeste doi catei si trei pisici, care o fac sa zambeasca.
Marina Almășan : – Iată câte lucruri neștiute aflăm despre dumneavoastră! Haideți să vă supun unui test de imaginație : Sunteți numită ministru al sănătătii ( stați liniștita, nu cred că vă paște, în aceasta lume care are sistemul de valori răsturnat cu susu-n jos! ) . Enumerați primele 5 măsuri pe care le luați.
Dr. Mihaela Leventer : – Cand eram tanara credeam ca as sti sa vindec viciile sistemului sanitar. Acum nu mai sunt atat de sigura. As regla maniera de decontare a serviciilor medicale, mult subevaluata in sistemul de stat. Acesta este si motivul pentru care se fac atatea raportari false in sistem. As regla parteneriatul stat-privat pentru ca este evident ca statul nu are capacitatea sa deserveasca numarul mare de pacienti si nici infrastructura adusa in contemporaneitate, pe cand privatul are infrastructura dar nu are acces usor la pacienti. As eficientiza activitatea spitaliceasca cu servicii de garda si pe zonele care acum stau, de exemplu laboratoare. E pacat sa ai infrastructura si sa nu o exploatezi. O astfel de masura ar urgenta rezultatele analizelor. Iar ca dermatolog, as revizui codificarea bolilor si as da un cod fiecarui tip de cancer de piele, ca sa stim o situatie reala. Astea ar fi cele 5 masuri pe care le-as lua.
Marina Almășan : – Cine știe, poate le-ați dat idei, celor aflați în funcții!…Dar n-aș vrea sa ne depărtăm prea mult de OMUL Mihaela Leventer. Spuneți-mi, în clipele de relaxare – câte-or fi ele, probabil nu foarte multe! – la ce visați?
Dr. Mihaela Leventer : -Visez la vacante linistite…
Marina Almășan : – Vi le doresc, din toată inima! Deși…la cât de implicată sunteți, cred că mai mult prin vise vă veți plimba cu yahtul! 😊 În final, dragă doamnă doctor, spuneți-mi : Ce înseamnă , în opinia dumneavoastră, “o femeie de 10”?
Dr. Mihaela Leventer : – Nu îmi place prototipul “superwoman” adică “femeia de 10”. Îmi plac femeile de 8, de 9, adică ușor imperfecte, care au îndoieli și care încearcă să le corecteze.
Marina Almășan : – Un răspuns de 10, și acesta! Vă mulțumesc pentru interviu!
Campanie susținută de CLINICA DRM România : DRM România
Comentează